Autor Wątek: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu  (Przeczytany 23931 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu
« Odpowiedź #120 dnia: Stycznia 12, 2016, 10:52:06 »
Moim zdaniem powinieneś zrobić testy na jakiejś zmiennej typu double w FSDataInput
Dla Falcona jest przykład zamiany liczby double na zmienna typu string w formacie 5 wyświetlanych znaków. Jeśli chcesz wyświetlać tylko 3 znaki to można to zrobić. Możesz o tym poczytać w opisach Codeking gdzie opisuje zmienne typu int, double czy string.
Przykład:
{
variable $total { module = "FalconData"; id = "total"; type = double; direct = in; }
variable $FuelTOTAL { module = "simOUT"; id = "FuelTOTAL"; type = string; direct = out; }
   variable_changed $total
   {
   $FuelTOTAL = FormatNumber ($total,"00000");
   }
}
Ja to robiłem wieki temu i już nie pamiętam. Może ktoś jest na bieżąco.

« Odpowiedź #121 dnia: Stycznia 12, 2016, 20:04:29 »
Niestety nie pomogło... Dalej po jakimś czasie wyskakuje wartość dla np 3000 = 1224739768 = 527288 = 134072, problem występuje tylko w 737 PMDG i czas po którym wystąpi jest uzależniony jaki interwał w milisekundach mu ustawie aby zczytywał dane, tzn i dłuższy czas tym później błąd wyskakuje...

« Odpowiedź #122 dnia: Stycznia 12, 2016, 20:43:25 »
Możesz podać jakiś link gdzie codeking opisuje właśnie te typy danych? Na stronie HSC niestety takich informacji nie znalazłem.

« Odpowiedź #123 dnia: Stycznia 12, 2016, 21:46:03 »
Nie pamiętam to było wieki temu.

« Odpowiedź #124 dnia: Stycznia 13, 2016, 13:47:55 »
Czy jest możliwość w jakiś sposób dodać nowy ty danych do biblioteki HSC? Wydaje mi się że typ danych "Int" w HSC jest przypisany z wartością 4 bajtów i oraz obsługą od 0-65535, natomiast short wartość 2 bajtów i obsługą od 0-32767, potrzebuję typ danych o wielkości 2 bajtów ale obsługujących od 0-65535, takich jak w C Short Int lub w pascalu Word. Wydaje mi się że to generuje mój błąd, ponieważ wielkość offsetu w FS to jest 2 bajty a w HSC gdy zadeklaruję wielkość 2 bajtów to typu danych Int może to nieprawidłowo przekształcać ponieważ brakuje mu pamięci, z kolei gdybym mu zadeklarował większą pamięć, czyli 4 bajty to pokazuje wartość ale w systemie Int32 czyli 32bitowym.

Proszę o pomoc.

« Odpowiedź #125 dnia: Stycznia 19, 2016, 18:43:30 »
Podpowie mi ktoś jak w HSC odczytać offset który jest zapisany w fs jako FLT32 czyli Float? Jest jakaś możliwość aby to odczytać?

« Odpowiedź #126 dnia: Lutego 01, 2016, 10:42:46 »
Witam

Jak narazie udało mi się wyświetlić praktycznie wszystkie dane z MCP PMDG737 NG, nie obyło się bez problemów przeliczania w związku z ograniczeniami HSC, mogłby mi ktoś pomóc dać ewentualne namiary skąd mogę zamówić wyświetlacze 7 seg wysokość znaku 7mm wiadomo wspólna anoda kolor biały? Szukałem chyba wszędzie i niestety nigdzie białego znaleźć nie mogę....