Autor Wątek: VFR Poland (FSX, FS2004, Xplane 9)  (Przeczytany 55470 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: VFR Poland (FSX, FS2004, Xplane 9)
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 25, 2010, 12:36:10 »
Napisałem do VFRPoland Teamu - czekam na info. Szkoda jak się podchodzi F-16 do lądowania w EPMB i weź tu decyduj jaki pas wybrać ;-P
Lukas

« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 25, 2010, 12:40:30 »
Malbork:
[...]
Znów przemieszczenie?! Czego to wina?

Tak samo bylo ze sceneriami foto od Simdesign - patrz WPS, czy ktos moze to porownac? Czy zwalone sa dane w FSie czy tez w nowym projekcie?

Punkty centralne lotnisk są często w FSX nieco przesunięte. Rzeczony Malbork (EPMB) całkiem sporo.

Położenie punktu centralnego pasa wg AIP Polska (dział AD - AD2 - EPMB)
54*01'35.60" N
019* 08'08.25" E

Położenie punktu centralnego pasa wg FSX
54*01'54"N
019*10'30" E

Różnica w zasadzie dokładnie odpowiada temu co na screenie przedstawionym przez jodle (przesunięcie na wschód o jakieś nieco ponad 2,5 km i nieco na północ o jakieś 100m).

Przecież to problem znany już choćby ze starej wersji sima i dodatku północno-zachodniej Polski (też forma takich płaskich fotek). Dlatego same fotki wstawione do FSX niczego nie dają (abstrahują już od braku autogenu co dla mnie osobiście taki dodatek już dyskwalifikuje) - do tego w komplecie trzeba mieć przynajmniej zmienione AFCAD-y lotnisk (choć w wielu przypadkach i budynki trzeba poprzesuwać).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2010, 13:10:50 wysłana przez Razorblade1967 »

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 25, 2010, 12:46:27 »
No wlasnie, jakby nikt tego nie testowal w enginie FSX, pogadam z chlopakami zeby moze od razu sprawdzac to i dorzucac łatkę dla FSX, nie ma tych lotnisk przeciez aż tak wiele, a bledy na duzych portach psują frajdę ze startow i lądowań. Parkowanie też masz w polu.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 25, 2010, 12:53:59 »
Dlatego same fotki wstawione do FSX niczego nie dają (abstrahują już od braku autogenu co dla mnie osobiście taki dodatek już dyskwalifikuje)

A ja myślę, że będzie podobnie jak było z Tatra. Tam też na początku była tylko "fota", a potem pojawił się autogen. Jak zrobią całą Polskę, to myślę, że się za to zabiorą. W końcu zależy im, by dodatek trafiał do jak najszerszego grona simowców, no nie? ;)

« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 25, 2010, 13:10:29 »
No wlasnie, jakby nikt tego nie testowal w enginie FSX
Bo tak naprawdę w zdecydowanej większości przypadków są to przesunięcia drobne. W Gdańsku chyba o jakieś 50m (czyli bez stosowania takich fotopodkładów - bez znaczenia), akurat ten Malbork na sporo - kiedyś nawet chciałem to sobie poprawić, ale we współpracy z jakimś dodatkiem (zdaje się z UTX) wychodziła mi szosa przez pas startowy EPMB bo pewnie przy robieniu UTX uwzględnili to przesunięte położenie lotniska w FSX - dałem więc sobie z tym spokój.

A ja myślę, że będzie podobnie jak było z Tatra. Tam też na początku była tylko "fota", a potem pojawił się autogen. Jak zrobią całą Polskę, to myślę, że się za to zabiorą. W końcu zależy im, by dodatek trafiał do jak najszerszego grona simowców, no nie? ;)
Bo ja wiem? - pożyjemy zobaczymy. Do wcześniejszego dodatku z FS9 czyli północno-zachodniej Polski, autogen się nie pojawił, w końcu ten dodatek komuś tu na Forum za darmo oddałem. Z tym to sobie poczekam - jak będzie autogen to pomyślę nad zakupieniem (choć jak na razie te screeeny mnie nie powalają), a tak to dla mnie bez wartości. Choć oczywiście nie neguje samego dodatku bo komuś może się takie płaskie coś podobać, a o gustach się nie dyskutuje. Ale myślę, że poprawione AFCAD-y do kompletu każdego "kwadracika" (gdzie występują lotniska) są raczej warunkiem niezbędnym nawet dla latających bez autogenu.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 25, 2010, 13:17:46 »
Ale myślę, że poprawione AFCAD-y do kompletu każdego "kwadracika" (gdzie występują lotniska) są raczej warunkiem niezbędnym nawet dla latających bez autogenu.

Dokładnie. Mam nadzieję, że autorzy czytają te fora. Jeśli tak, to przyłączam się do apelu :)

« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 25, 2010, 18:10:45 »
Dokładnie. Mam nadzieję, że autorzy czytają te fora. Jeśli tak, to przyłączam się do apelu :)
Szczególnie, że przesunięcie AFCAD-a w całości jest przecież proste, a bez tego zabiegu dodatek chyba trochę mija się z celem (nawet jak komuś nie przeszkadza brak autogenu). Z drugiej strony jak każdy sobie to będzie przesuwał (bo to w końcu bardzo proste) wg uznania to w ewentualnym multi może wyjść mała "kaszanka".  :002:

EDYCJA >>>

Napisałem do VFRPoland Teamu - czekam na info. Szkoda jak się podchodzi F-16 do lądowania w EPMB i weź tu decyduj jaki pas wybrać ;-P

Tak na szybko (cała "operacja" to może ze 2-3 minuty łącznie ładowaniem programu) zmieniłem położenie EPMB (AFCAD-u) na pozycję: 54*01'35" N, 019* 08'08" E czyli najbardziej zbliżoną do tego co jest w AIP Polska - tutaj pliczek: http://rapidshare.com/files/439206785/EPMB.zip

Zerknij jodle w chwili wolnego czasu czy będziesz miał lepiej w kompozycji z tym dodatkiem. Dokładniej bez posiadania tego "fotododatku" się nie zrobi (a ja nie zamierzam go kupować, przynajmniej jak na razie) bo program daje mi możliwość ustawienia z dokładnością do 1 sek. Dokładniejsze dopasowanie to już wymagałoby ręcznej roboty i dopasowania do "fotopodkładu" z kontrolą w FSX. Tak z ciekawości zobacz na ile to poprawiło sytuację.

« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 25, 2010, 22:55:33 »
Dzięki Razor za pomoc! Pomogło w 98 proc. Troszkę w lewo pas 26 i będziemy content. Jaki programem namieszałeś w FSX? Sprawdzałem w Google Earth i faktycznie FSX nawala - złe pozycje obiektów ;-(
Poniżej skutki grzebania w kociołku VFRPoland, który jeszcze potrzebuje nadzoru.
PS
Ostatni screen to wersja oryginalna FSX

Lukas

empeck

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 25, 2010, 23:08:54 »
Najlepiej ADE: http://www.airportdesigneditor.co.uk/

Możesz do niego wczytać fotkę z google maps, lub mapkę z AIP i dokładnie dopasować lotnisko. Zrzut z Google Earth dobrze zrobić w SBuilderzeX, od razu dostaniesz długość i szerokość geograficzną obrazka, którą potem wpiszesz w ADE. Tak to wygląda (in progress):

« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 25, 2010, 23:18:21 »
Dzięki za namiary!
Poprawię sobie EPMB, EPPR, EPGD i na razie poczekam na krok ze strony VFR.

To samo w EPPR (Pruszcz GD)

i ulubione EPGD (Gdańsk)
Lukas

empeck

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 25, 2010, 23:32:26 »
EPKS, EPPW i EPDA też są przesunięte, EPDA najbardziej. EPKS mam już ustawione, jak mam chwilę dłubię przy Powidzu, potem chcę poprawić Darłowo.

« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 25, 2010, 23:54:16 »
Pomogło w 98 proc. Troszkę w lewo pas 26 i będziemy content.
No żeby to dopasować dokładnie (+poprawka kształtów) to już potrzebny jest w kompie ten fotododatek. Jak napisałem "w ciemno" to z dokładnością do 1 sekundy (to pozostałe przesunięcie to efekt ułamków sekund geograficznych). Trzeba też zapewne - "wypłaszczyć" teren - jak tylko na szybko przesunąłem AFCAD.

Jaki programem namieszałeś w FSX?
Mam stary programik - Airport Facilitator X (AFX), kiedyś go sobie "zanabyłem", gdy jeszcze grzebałem trochę w FS-ach (jakoś ostatnio ani czasu, ani chęci). Ale propozycja empecka jest bardzo dobra wypróbuj sobie ADE.

Dane lotnisk znajdziesz w AIP Polska (z mapkami zawierającymi choćby oświetlenie) - http://www.ais.pata.pl/aip/ (darmowa rejestracja), Lotniska są w dziale AD -> AD2.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 26, 2010, 09:55:18 »
Jak już poustawiacie dajcie wszystko na rapida lub megaupload, zrobimy przyklejony temat tutaj w wątku samym początku z patchami :) co by nie szukać.
Co do Autogenu - mam byc ale to dluga droga, tak wiec pewnie nie za szybko. Najlepiej pisać do mnie na PW i podać linka i autora. Program Empecka wygląda na prosty, też coś zrobię.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 26, 2010, 11:04:13 »
Poprawię sobie EPMB, EPPR, EPGD i na razie poczekam na krok ze strony VFR.
Pruszcz sobie odpuść, wrzucę mojego afcada jak tylko przesunę go do tej teksturki (właśnie się ściąga). ;)

Od dawna dłubię przy EPPR do FSX, więcej fot tutaj
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 26, 2010, 13:33:07 »
Dyskusję o wykonaniach AFCAD-ów polskich lotnisk wydzieliłem tutaj: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=13658.msg240615#new