Autor Wątek: DCS A-10C Komunikacja  (Przeczytany 19095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
DCS A-10C Komunikacja
« dnia: Grudnia 25, 2010, 09:53:10 »
Mamy dwie opcje - Easy communication oraz reczna wyliczanka i zabawa w UHF/VHF/AM.
Easy działa pod "\", nalezy wlaczyc tylko te opcje w menu z opcjami Gameplay.
Ktos juz sie bawil w komunikacje te realną albo easy? Albo cos zle robie, albo nie jest jeszcze w becie skonczona (pamietam, ze byl taki komunikat ze nie dziala to w becie 1).
Znalazlem dosc fajny pliczek z danymi lotnisk i czestotliwosci: DCSW Airfield Diagrams

Link tutaj: http://rapidshare.com/files/439151376/DCSW_Airfield_Diagrams.pdf
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
Odp: DCS A-10C Komunikacja
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 25, 2010, 09:57:23 »
A coś dokładniej? Ja cały czas latam z ręczną wyliczanką i działa jak marzenie, oprócz tego oczywiście że się nie da pograć w kampanie bo wywala dcsa. :118:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 25, 2010, 10:03:47 »
No np. ta Easy comm, z ATC nawet nie moge pogadac. Radia mam ustawione na TR, glowny przelacznik na main. Pod \ jest np. reqest startup takie zacienione (nie biale, jakby nieaktywne), niby sie tekst na ekranie pojawia jak dasz F1 - Reqest ale nikt go nie czyta i brak odpowiedzi.

www.yoyosims.pl

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 24, 2011, 21:24:39 »
Albo jestem jakiś niedorobiony i nie umiem obsługiwać radia, albo.. sam już nie wiem co. Wybrałem jedną z pierwszych z brzegu misji (ramp start). Odpalam bateryjki, inwerter, radio, ustawiam częstotliwość Sukhumi (129.0MHz, na pierwszym knobie 12, na drugim 9, reszta 0) - chcę zgłosić do ATC prośbę o pozwolenie na odpalenie silników, ale słyszę tylko swój głos. Domyślam się, że to ja robię coś nie tak, ale co?

EDIT:
Radio ustawione na realistic.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 24, 2011, 22:06:09 »
Działa, przejdź szkolenie w DCS z komunikacji, też kiedyś o tym pisałem http://www.il2forum.pl/index.php/topic,13655.0.html , a potem się okazało, że robiłem to na nieodpowiednim kanale ;).

www.yoyosims.pl

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 24, 2011, 22:41:26 »
Robiłem wszystko dobrze, z jednym zastrzeżeniem - nie tykać radia dopóki nie odpali się APU. Odpowiedź znalazłem tu: http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=61349
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 26, 2011, 11:02:34 »
A pytanie z innej beczki - powinno dać się zaprogramować odpowiednią częstotliwość pod danym kanałem, tak by podczas lotu zmieniać już tylko kanały. Ktoś podpowie jak?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 26, 2011, 11:19:23 »
Ustaw częstotliwość, wybierz kanał do którego chcesz ją przypisać i wciśnij LOAD. Cytat z manuala
Load Button. After a frequency has been manually entered, you may press the LOAD button and that frequency channel will be saved to the currently displayed preset channel listed in the Preset Indicator Window.[\quote]

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 26, 2011, 11:21:51 »
Yoyo czy mi się wydaje czy na większość twoich pytań odpowiedź powinna być jedna?
Ale że miły ze mnie człowiek to jest to bardzo proste.
W radiach AM/FM:
Ustawiasz częstotliwość wciskasz przycisk load i częstotliwość się zapisuje pod numerkiem wskazanym w okienku na panelu radia. Kółko pod okienkiem służy do zmiany numerka.
Żeby używać presetów ustawiasz knoba na radiu w pozycję PRE.
W UHF:
Ustawiasz knob na pozycję PRE, ustawiasz numerek preseta jaki chcesz na wyświetlaczu pod napisam CHAN, ustawiasz częstotliwość, wciskasz czerwony przycisk Load na lewo od wyświetlacza i gotowe.

Na jednym i drugim presety zmienia się zmieniając po prostu numerki.

Kanał youtube 13WELT

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 26, 2011, 11:42:14 »
Yoyo czy mi się wydaje czy na większość twoich pytań odpowiedź powinna być jedna?
Te 664 str. jeszcze nie skończone :D. THX chłopaki.

www.yoyosims.pl

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 26, 2011, 11:45:35 »
Ja mam taki patent. Manual ma spis treści, który jest bardzo pożyteczny jak się chcesz czegoś konkretnego dowiedzieć a nie chce Ci się przewalać całości. :021:

EDIT: Tak mi przyszło do głowy że trzeba trzymać poziom. Piętro niżej odsyłają początkujących do manuala. Ponieważ na naszym pięterku wszyscy są początkujący to przynajmniej trzeba sobie obiecać że się najpierw przejrzy spis treści. :118:

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #11 dnia: Marca 26, 2011, 19:39:45 »
Mekki kolana Cie nie swędzą ::) Sory za offtopa ale już się nie moge doczekać na swojego DCSa :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 27, 2011, 11:03:37 »
Spoczko, nie grozi :D, przeniosłem go tutaj, ale coś nie działa jak należy. Przy MAN ustawiam częstotliwość np. 130.0 daje LOAD kanał 1, potem zmieniam częst. np na 140.0 zmieniam kanał na 2 i daje LOAD, przestawiam knoba na PRE i wracając do 1 dalej pokazuje 140.00.

www.yoyosims.pl

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 27, 2011, 11:37:38 »
Zmiana częstotliwości za pomocą presetów nie zmienia wartości pokazywanej w okienku. Musisz sobie zapisać co masz pod jakim presetem.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

poko24

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 27, 2011, 12:01:09 »
Zmiana częstotliwości za pomocą presetów nie zmienia wartości pokazywanej w okienku. Musisz sobie zapisać co masz pod jakim presetem.
Aaaahaaaa! :) Dzięki Lukas. Miałem ten sam problem co YoYo.