Autor Wątek: DCS A-10C Komunikacja  (Przeczytany 19091 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: DCS A-10C Komunikacja
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 07, 2011, 16:16:02 »
Ha, ha (s)poko24, to było w kwietniu. Tak czy siak przyda się to komuś napewno. Dzięki anyway! :002:

poko24

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 08, 2011, 09:18:34 »
Ha, ha (s)poko24, to było w kwietniu. Tak czy siak przyda się to komuś napewno. Dzięki anyway! :002:
Bo to był długi weekend lo. :002:
Było trzeba odgrzać temat, bo od kwietnia dużo się zmieniło.

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 24, 2011, 21:23:49 »
Mam problem z komunikacją: rozpocząłem misję gdzie samolot jest w hangarze. Skrótem klawiaturowym uruchomiłem wszystkie podsystemy (jeszcze nie potrafię tego zrobić samodzielnie), a ręcznie przełączyłem przełączniki APU START oraz APU GEN PWR i oczywiście ustawiłem odpowiednie częstotliwości.
I teraz tak: nie mam problemu żeby komunikować się z innymi samolotami w powietrzu, a nie mogę za nic ze skrzydłowym, ani z wieżą na lotnisku.
Dodam, że prawidłowo używam przycisku MIC SWITCH.
Co robię źle?

« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 25, 2011, 08:53:57 »
Tyle miesięcy już latasz i jeszcze nie nauczyłeś się odpalać Świniaka?!
No dobra, do rzeczy. Z wieżą komunikujesz się za pomocą radia VHF. Ustaw je w tryb TR, wybór częstotliwości na MAN. Ustaw odpowiednią częstotliwość, naciśnij Num+ LAlt / HOTAS MIC switch forward i dalej już z górki.
Do komunikacji ze skrzydłowym używasz radia UHF. Szczegóły znajdziesz na 433 stronie instrukcji.

« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 25, 2011, 08:57:33 »
Ra-ny. Tyle to i ja wiem.
Wiem jak ustawiać radio, jak wybierać częstotliwość i które radio jest do konkretnej komunikacji, a nawet wiem jak używać przycisku Mic Switch (o czym pisałem).
I nijak nie potrafię w tej jednej misji skomunikować się ze skrzydłowym, który w ogóle nie reaguje i nie odpowiada na moje polecenia. Dlatego też sądziłem, że mimo automatycznego uruchomienia silników coś jeszcze trzeba włączyć, żeby radio UHF zaczęło działać.

« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 25, 2011, 09:22:53 »
Która to misja? I daj tracka, unikniemy nieporozumień.

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 25, 2011, 09:38:56 »
Nazywa się chyba Hideout, to misja zaszyta w grze, ta w której trzeba zlikwidować obóz terrorystów w dolinie, niedaleko Osetii Południowej.

« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 25, 2011, 09:47:27 »
Sprawdzę wieczorem. Zakładam że w innych misjach nie masz problemów z komunikacją ze skrzydłowym.

« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 25, 2011, 09:52:19 »
Nie, to był taki pierwszy przypadek, ale także po raz pierwszy zaczynałem misję z wyłączoną maszyną. Obstawiam więc, że to kwestia nie włączenia przeze mnie jakiegoś systemu, albo przełącznika.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 25, 2011, 10:42:01 »
Hideout Part 1 --> http://www.youtube.com/watch?v=1OHo4hX2y7M&feature=player_embedded.

To tylko pierwszy klip, ale bez problemu znajdziesz kolejnych 7 części. Chłopak nie ma żadnych problemów z komunikacją ze skrzydłowym w tej misji.

« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 25, 2011, 10:45:44 »
To mnie cieszy, ale ja mam i nie wiem dlaczego... :)

poko24

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 25, 2011, 10:46:29 »
Obejrzyj bacznie - może się wyjaśni... Albo daj tracka, bo nikt nie ma pojęcia co zrobiłeś źle. Może być mnóstwo powodów wliczając w to losowe awarie.

« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 25, 2011, 15:04:28 »
Z wieżą komunikujesz się za pomocą radia VHF. Ustaw je w tryb TR, wybór częstotliwości na MAN. Ustaw odpowiednią częstotliwość, naciśnij Num+ LAlt / HOTAS MIC switch forward i dalej już z górki.

Nie do końca tak jest, ponieważ po najnowszym patchu 1.0.0.9 trochę się to zmieniło. Gdy wracałem na lotnisko celem zatankowania i dozbrojenia, często się zdarzała  pomimo moich próśb, cisza w eterze. Dopiero po ustawieniu pokrętła na Intercom Control Panel w pozycję INT mogłem się porozumieć z wieżą celem wykonania tych czynności, póżniej trzeba było z powrotem wrócić w pozycję VHF by prosić o pozwolenie np. startu lub lądowania. Problem taki jak Solo miałem kiedyś, ale to był mój błąd spowodowany nie używaniem przycisku MIC SWITCH. Gdy występuje problem taki jak ma Solo, okazało się, że był on spowodowany nie doczytaniem Briefingu odnośnie częstotliwości, kto jakich używa. Ani losowe awarie, ani rozwolnienia w czasie lotu itp. nie powodowały tych problemów. Zawsze był mój błąd lub przeoczenie, typu nie włączyłem radia UHF. Trzeba przyznać Solo, że jesteś wyjątkowo zakręconym pilotem i dzięki Ci za to, bo nawet nie wiesz jak bardzo skorzystałem z rad, których udzielili  Tobie chłopaki. Na bank coś przeoczyłeś. Pierwsza rzecz to nauka odpalania świnki z Ramp-u wg. procedury tak by weszło Ci to w krew, unikniesz niepotrzebnych przeoczeń i da Ci trochę więcej czasu na wyluzkę przed akcją. W lotach online np. jeżeli chodzi o mnie ja się bardzo denerwuję ( w pozytywnym tego znaczeniu słowa ), dlatego Start Up na zimno daję mi ogarnięcie stresu środowiskowego ( czyli ogarnę sobie wszystko powolutku do końca, uspokoję się i wio ). Gdybym miał startować od razu z pasa to tak trochę się czuję jakbym wpadł rozgrzany do zimnej wody czyli zanim  dotrze do mnie spokój to nie mogę złapać tchu przez co większe prawdopodobieństwo zrobienia jakiegoś błędu lub przeoczenia czegoś. Jeżeli w misji dla pojedynczego  gracza jest start z pasa startowego w edytorze zmieniam na ramp start i wszystko gra bez jakiś kocobo.... ehhh chciałem powiedzieć problemów typu coś mi nie działa.

« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 25, 2011, 15:31:27 »
Nie ma mowy o niedoczytaniu częstotliwości, bo po pierwsze defaultowo są ustawione te prawidłowe (mówię o komunikacji ze skrzydłowym), a po drugie wszystkie pozostałe działają.
Tak więc sądzę, że robię coś źle (bo zakładam, że to moja wina) z ustawieniami samolotu przed startem. Kto chce niech sprawdzi tę misję, uruchamiając samolot skrótem klawiaturowym, ciekawe czy problem wystąpi i u Was.

Co do procedury startowej: masz oczywiście pełną rację, ale po prostu uczę się obsługi z doskoku i z reguły wybieram to co mi jest potrzebne do wykonania danej misji, albo to co mnie aktualnie interesuje. Uruchomienie samolotu do długa i nudna procedura, wymagająca do tego wykucia kolejności przełączania tego wszystkiego na pamięć. Ale masz rację, trzeba to w końcu zrobić.

A w ogóle to nie chciałbyś kiedyś się przelecieć on-line? :)

« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 25, 2011, 15:49:52 »
A w ogóle to nie chciałbyś kiedyś się przelecieć on-line? :)
Trochę dziwnie to zabrzmiało :002:

Polecam nauczenie się procedury startowej bo się może przydać gdy Ci w czasie lotu silnik zgaśnie, co się czasem zdarza podczas robienia różnych dziwnych manewrów na niebie, np. podczas ucieczki przed rakietą  :001: