Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 11, 2011, 09:32:37 »
Zacznij od tutoriali. Są bardzo dobrze zrobione i sporo pomagają. Potem już tylko subskrypcja kanału Wagsa na jutubie i praktyka oraz manual do poduszki. Ja go w zasadzie nie czytałem, a korzystam z niego jak z helpa. Jak coś nie jest dla mnie do końca jasne, wyszukuję sobie w nim odpowiednie informacje.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 11, 2011, 10:32:00 »
Czy wszystkie zapisane dane dotyczące naszej osoby, czyli:

profile joya
zmiany w klawiaturze
postęp kampanii
logbook i jego dane
medale, itp.

Są zapisane w tym folderze: Użytkownik/Zapisane gry/ DCS A-10C (czyli tam gdzie teraz screeny).
Ktoś mi to potwierdzi kogo potem mogę za to ścigać :D. Myślę o instalce Dziesiąteczki na nowym SSD, a nie chcę nic stracić z poprzednich danych i ustawień.

A ja mam pytanie naprawdę początkującego: od czego najlepiej zacząć naukę obsługi A-10?
Przymierzam się do zrobienia po polsku video instrukcji, więc daj mi trochę czasu. Mam tylko pomysł jeden, którego na razie nie mam jak zrealizować i to mnie blokuje.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 11, 2011, 10:41:24 »
Tak mi się wydaje. Deinstalacja wyczyściła mi cały katalog DCS (zostały tylko moje misje), a po ponownej instalacji miałem wszystkie ustawienia z powrotem. Co logbooka nie analizowałem, ale też był mój pilot.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 11, 2011, 11:01:29 »
Solo
Ja bym zsumował to co w zasadzie napisał Mekki:
1) tutorial
2) własne notatki
3) praktyka do pełnego opanowania
Manual nie odpowie na wszystkie pytania które będą się pojawiać stopniowo z umiejętnościami. Musisz się przygotować na szukanie odpowiedzi w manualu, na forach i youtube. A jak zaczniesz latać w MP to dużo "cwanych myków" powiedzą Ci inni użytkownicy którzy tą drogę przez mękę mają za sobą.

"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 11, 2011, 11:29:39 »
Ktoś mi to potwierdzi kogo potem mogę za to ścigać :D .

Mnie możesz ścigać :) Przy okazji będziesz mógł skoczyć do RAF Museum na Hendon :)
Robiłem reinstalkę w piątek i przeżyło wszystko co było w C:\Users\username\Saved Games\. Na wszelki wypadek zrobiłem backup tego folderu ale okazało się że mogłem sobie to darować.

Przy okazji. Parę dni temu miałem ciekawy przypadek z MK82. Ta bombka właśnie postanowiła się zdetonować sekundę po opuszczeniu nosiciela. Próbowałem zbombić T-80 za pomocą CCIP, leciałem dość nisko i pierwsze co mi przyszło do głowy to że wyłapałem z głównego działa (nie wiem czy to w ogóle możliwe w realu). Po zakończeniu misji, w podsumowaniu okazało się jednak że dostałem od mojej MK82. Niestety zapisany track nie odtwarza się poprawnie, myślałem że naprawili to w 1.1.0.7

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:12:46 »
Przy okazji będziesz mógł skoczyć do RAF Museum na Hendon :)

Byłem w październiku 2010. Super muzeum. Bilet Wizzair, zapłacony kartą MC, wrażenia niezapomniane :D. Dzięki za info. Przymierzam się do instalacji A-10 na SSD, by szybciej się ładował i szukał plików oraz CoDa (dla którego HDD to jak droga przez mękę). Dam znać jak to będzie chodziło w osobnym temacie.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:53:22 »
Hmmm, trochę mnie zaskoczyliście Panowie, bo pamiętam jak w zamierzchłych czasach uczyłem się latania Falconem 4.0 wyłącznie z tą jego wielką cegłą w ręku. Wydaje mi się (do skorygowania), że bez manuala to trochę trudno nauczyć się obsługi całej awioniki, ale skoro mówicie że tutoriale są dobre, to tym lepiej.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 11, 2011, 14:22:17 »
Tutoriale uczą postępowania i odpowiedniej kolejności, a manual wyjaśni co to za urządzenie. Jeśli chcesz wiedzieć co się klika, wystarczy tutorial, video, a jeśli już wiedzieć, za co odpowiada dany AZS to już lepiej zagłębić się w instrukcję papierową oczywiście. 

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 11, 2011, 19:53:45 »
No to miła wiadomość Panowie, bo nie przepadam za wstępnym ślęczeniem nad podręcznikiem, wiadomo że każdy woli od razu sobie polatać.
Pytanie kolejne: jakie są tutoriale w samej grze? Czy potrafią nauczyć obsługi wszystkich systemów?

« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 11, 2011, 20:07:22 »
Zacznij od tutoriali. Są bardzo dobrze zrobione i sporo pomagają. Potem już tylko subskrypcja kanału Wagsa na jutubie i praktyka oraz manual do poduszki. Ja go w zasadzie nie czytałem, a korzystam z niego jak z helpa. Jak coś nie jest dla mnie do końca jasne, wyszukuję sobie w nim odpowiednie informacje.

I jeszcze jedno: gdzie znajdę ten kanał? Za żadne skarby nie mogę znaleźć...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 11, 2011, 20:07:36 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 11, 2011, 20:39:32 »
Pytanie kolejne: jakie są tutoriale w samej grze? Czy potrafią nauczyć obsługi wszystkich systemów?

W tutorialach w symulatorze można liznąć co nieco z obsługi systemów, ale nie wgłębiają się konkretnie we wszystkie funkcje. Np. poznasz podstawy nawigacji ale tworzenia własnych flight planów przy pomocy CDU już nie.Ja cały czas posiłkuję się instrukcją, bo w tutorialach nie zawsze wiem co robię.

« Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 15, 2011, 07:05:11 »
Mam pytanie odnośnie kołowania.Gdzie się odblokowywuje przednie koło ,żeby można było samolotem skręcać?Analogiczna sytuacja wystepuje po wylądowaniu.Gdy już wyhamuję to przy próbie zjechania z końca pasa na miejsce parkingowe samolot jedzie prosto i ani myśli skręcać.Wtf?

« Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 15, 2011, 07:29:04 »
Mam pytanie odnośnie kołowania.Gdzie się odblokowywuje przednie koło ,żeby można było samolotem skręcać?Analogiczna sytuacja wystepuje po wylądowaniu.Gdy już wyhamuję to przy próbie zjechania z końca pasa na miejsce parkingowe samolot jedzie prosto i ani myśli skręcać.Wtf?
Na klawiaturze jest to klawisz "Insert", wtedy na panelu przednim u góry zapala się kontrolka. Co do włącznika, to nie wiem gdzie on jest w kokpicie.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 15, 2011, 08:09:30 »
Co do włącznika, to nie wiem gdzie on jest w kokpicie.
Na drążku. Guzik się nazywa NoseWheel Steering button i służy również do ręcznego strzelania z lasera oraz rozłączania/resetowania połączenia podczas ssania cyca od krowy.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT