Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #135 dnia: Czerwca 11, 2011, 01:16:58 »
A co podpowiada ci intuicja?
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #136 dnia: Czerwca 11, 2011, 09:13:42 »
Żeby wymienić klawiaturę.
Ale serio: klawiszologii w dziale View jest bardzo dużo, trudno to będzie przeprogramować na inne klawisze.

« Odpowiedź #137 dnia: Czerwca 11, 2011, 11:56:31 »
Warto się zastanowić czy będziesz korzystał z klawiatury numerycznej.Na niej większość skrótów obsługuje cockpit view, z tego się raczej nie korzysta.

« Odpowiedź #138 dnia: Czerwca 11, 2011, 12:21:30 »
@Solo
Zamiast kupować drugą kartę grafiki trzeba było zainwestować w TrackIr. Ja używam tego urządzenia od 2006 roku i nie wyobrażam sobie  grać w symulatory bez tego. Grzybek Ci zostaje, bo rozglądanie się na klawiaturze, to tak dobrze żebyś miał jeszcze jedną dodatkową rękę albo dwie albo sto. O!
P.S.
Klawiature też bym wymienił na normalną bez udziwnień.

« Odpowiedź #139 dnia: Czerwca 11, 2011, 14:28:49 »
Jak się nie ma Trackira to do rozglądania najlepiej sprawdza się myszka. Domyślnie leftalt+c przełącza tryb myszki między rozglądaniem się a klikalnym kokpitem. Dodatkowo w trybie rozglądania, naduszenie środkowego przycisku daje możliwość przesuwania kamery na boki i góra/dół. Skrót do przełączania się miedzy trybami myszki mam pod spacją , co jest dosyć wygodne.

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: Czerwca 11, 2011, 20:08:44 »
Ja numeryczną zaprogramowałem jako cyfry z CDU a NUM / i * jako klawisze do potwierdzania współrzędnych. I teraz wstukanie nowego WP to chwilka...
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

« Odpowiedź #141 dnia: Czerwca 12, 2011, 01:35:27 »
@zartekB

Gdy czytam Twoje posty, to czuję się nie komfortowo. Sprytny jesteś. Ja teraz dzięki Tobie znów ułatwiłem sobie obsługę Świnki. Tylko, że ja nie mam takiego zmysłu praktycznego, wszystko robię tak jak trzeba co prawda, ale, właśnie jest to ale..... THX!

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: Czerwca 12, 2011, 11:50:11 »
Hmm bardzo bym chciał przypisać sobie ten pomysł ale... ale to już było w OpenFalcon'ie. Pamiętałem tą wygodę we wklepywaniu danych i przeniosłem ją do Świnki. I to jest właśnie to ale ;D
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

« Odpowiedź #143 dnia: Czerwca 12, 2011, 12:25:50 »
Co do zakupu TrackIR - raczej nie wchodzi w rachubę, bo ja lubię grać ze słuchawkami na uszach, a z tym ustrojstwem to chyba nie dałbym rady.
Jedynym sensownym wyjściem będzie zakup nowej klawiatury, albo zobaczę jeszcze czy sam grzybek na joysticku nie wystarczy. Póki co to jeszcze nie miałem czasu sięw to solidnie pobawić, na razie bawię się tym z doskoku.

trendus

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Czerwca 12, 2011, 12:33:15 »
Co do zakupu TrackIR - raczej nie wchodzi w rachubę, bo ja lubię grać ze słuchawkami na uszach, a z tym ustrojstwem to chyba nie dałbym rady.
A i na to jest sposób:
http://www.sklep.pilots.pl/product_info.php/cPath/22/products_id/381

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: Czerwca 12, 2011, 14:37:49 »
Ja też latam w słuchawkach. I kupiłem TIR4 z Clip PRO na ebay'u za oszałamiające 125.49 USD. Działa rewelacyjnie i powiem Ci Solo że to jakby zacząć latanie od nowa. Łapię się na tym, że jak czasem włączę Świnkę bez TIR'a żeby tylko coś wypróbować to głowa sama się kręci... :)

« Odpowiedź #146 dnia: Czerwca 12, 2011, 19:55:57 »
No ale jak to jest: przecież jak ja kręcę głową żeby spojrzeć co jest np. na prawym panelu kokpitu, to nie patrzę na ekran i nic nie widzę.
Jak toto działa?
I gdzie to najtaniej kupić?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #147 dnia: Czerwca 12, 2011, 20:03:36 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #148 dnia: Czerwca 12, 2011, 20:06:02 »
W ogóle jeśli masz takie podejście do sima to może lepiej zainwestuj w HAWX. :118:
Przepraszam musiałem, jeśli trzeba to w lewe poproszę.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #149 dnia: Czerwca 12, 2011, 20:22:55 »
http://yoyosims.pl/TrackIR.html
http://www.il2forum.xt.pl/index.php/topic,2054.0.html

I w kolano za beznadziejne lenistwo.

Z całym szacunkiem, ale przeczytałeś co napisałem? Pytałem "gdzie najtaniej", a u oficjalnego dystrybutora najtaniej nie jest, bo nieco wyżej ktoś wspominał, że za niewielkie pieniądze można to kupić na ebay'u. Toteż wolałem się dopytać, czy ktoś nie wie gdzie taniej, zagranicznych sklepów z tego rodzaju sprzętem pewnie jest sporo, ale ich po prostu nie znam.
Stąd pytanie.