Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #165 dnia: Czerwca 16, 2011, 11:42:35 »
Mam problem ze zrozumieniem funkcjonalności HSI.
Konkretnie chodzi mi o wskaźniki Heading Marker oraz Course Arrow.
W obu przypadkach ustawiamy kierunek w stopniach i nie bardzo rozumiem czym się różnią te wskaźniki.
Heading Marker pokazuje kierunek jaki należy obrać, aby lecieć w wybranym (magnetycznym) kierunku.
W przypadku Course Arrow... chyba jest tak samo. W końcu kurs i kierunek to jest chyba to samo?
Jeśli lecę w kierunku 270 stopni, to czym się to różni od kursu 270 stopni?

Druga sprawa, to opis HSI w instrukcji (s. 114-115):

Bearing Pointer 2. This arrow-shaped indicator moves around the outside of the compass card and points to the magnetic bearing of the selected TACAN station when TACAN mode is selected. When in ADF mode, this indicator points to magnetic bearing of
the selected UHF station. IF both TACAN and ADF are selected, the ADF takes priority. If neither TACAN nor ADF modes are selected, the indicator aligns with Bearing Pointer 2. Located 180-degrees from the Bearing Pointer 1 head is the tail and represents the reciprocal bearing.

Bearing Pointer Number 1. The arrow indicator, which is longer and skinnier than the Bearing Pointer 1 indicator, points to current steerpoint. Located 180-degrees from the Bearing Pointer 2 head is the tail and represents the reciprocal bearing.

To co pogrubione to chyba pomyłka w tekście, powinno być za każdym razem odwrotnie (tzn. tam gdzie 1 to powinno być 2 i odwrotnie)?

« Odpowiedź #166 dnia: Czerwca 18, 2011, 11:48:58 »
A ja mam jeszcze jedno pytanie: czy gdzieś w instrukcji jest (od razu zaznaczam: szukałem i nie znalazłem) w jednym miejscu lista defaultowej klawiszologii?
W trakcie treningów często dowiaduję się, że mam wcisnąć jakąś kombinację klawiszy któej nie mogę wcisnąć (patrz: brak klawiatury numerycznej, lub wcześniejsze przeprogramowanie klawiszy), bo jej np. nie mam. Mając taki konkretny spis mógłbym szybko dojść co i kiedy potrzebuję i sobie to odpowiednio w konfiguracji ustawić.

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwca 18, 2011, 12:04:11 »
Nie ma.
Co prawda jest to stara lista klawiszologi, ale większość jest ta sama:
http://www48.zippyshare.com/v/32223124/file.html

« Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 20, 2011, 15:43:10 »
Wielkie dzięki.

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwca 20, 2011, 18:27:05 »
Przerabiam tutorial i mam problem z lekcją dotyczącą DSMS. Gdy dochodzę do momentu, w którym instruktor każe mi wybrać pylony 4 i 8. Zaznaczam je, ale nic się nie dzieje. Instruktor poszedł na kawę. Co ciekawsze jeżeli w tym momencie wcisnę awaryjne odrzucenie podwieszenia wita mnie pulpit i komunikat, że DCS przestał odpowiadać. Ja wiem, że zrzut uzbrojenia na stojance to głupi pomysł, ale to chyba za wysoka kara. Czy któryś z kolegów mógłby zobaczyć czy dzieje się u niego to samo? Warthog instalowany na czystym Windows 7 x64. Konfiguracja kompa: C2D E8200 2,66GHz, 4GB RAM, GeForce Ti 560GTX. Fraps pokazuje około 40 klatek. Chciałbym jeszcze zapytać czy misje w tutorialu nie mają końca? Chodzi mi o to, że dochodzę do momentu, w którym instruktor mówi, że na dzisiaj koniec i nic się nie dzieje, mogę latać dalej. Z tego co pamiętam we wcześniejszych grach z serii misje te w tym momencie się kończyły i następował powrót do menu.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #170 dnia: Czerwca 20, 2011, 18:53:02 »
Właśnie sprawdziłem i u mnie jest to samo.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwca 20, 2011, 19:43:07 »
Dziękuję Mekki za fatygę. Odpowiem sobie na część swojego posta sam. Przeczytaj najpierw http://www.il2forum.pl/index.php/topic,14022.0.html następnie http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=75326 i jeszcze http://www.il2forum.pl/index.php/topic,14108.msg253352.html#msg253352. Jak nic nie pomoże to za radą z forum ED odinstaluję DCSa, zainstaluję czystą wersję 1.1.0.7 i do momentu jak nauczę się latać jest szansa na patch 1.1.0.9, w którym poprawią znane błędy i stworzą nowe
Kropki

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwca 20, 2011, 19:49:14 »
A widzisz, to tu leży wampir pogrzebany. Jak znam życie to misje treningowe nie będą w ogóle kompatybilne z wersją 1.1.0.9, jak to już wcześniej bywało w produkcjach ED. :118:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwca 20, 2011, 20:04:52 »
Na forum ED rzuciła mi się w oczy informacja, że do patcha 1.1.0.9 trafią kompatybilne misje treningowe. Wydaje mi się, że w sytuacji gdzie DCS jest dystrybuowany poprzez m.in. Steama, na którym nie ma możliwości zabawy z patchami, inne rozwiązanie byłoby nie do przyjęcia. Bądźmy dobrej myśli.
Kropki

« Odpowiedź #174 dnia: Czerwca 23, 2011, 13:25:00 »
Trochęgłupio mi spytać, bo może odpowiedź jest banalna, ale: jak nagraćfilm z gry który potem można wrzucić na YT?
Robi się to jakoś z tego pliku .trk?
Zaznaczam, że google nie chce mi pomóc. :)

« Odpowiedź #176 dnia: Czerwca 23, 2011, 14:46:07 »
Dziękuję, nie pomyślałem że to tam trzeba szukać.
Czy program zapisuje plik tylko w formacie .ogv?

« Odpowiedź #177 dnia: Czerwca 23, 2011, 16:48:42 »
Nie mam pojęcia, nigdy tego nie używałem. Wolę Frapsa.

« Odpowiedź #178 dnia: Czerwca 23, 2011, 17:07:46 »
FRAPS się do niczego nie nadaje, bo straszliwie spowalnia grę i jeśli chcesz nagrać sobie film który wygląda jak pokaz slajdów, to jest to dobry program.
Szczególnie w przypadku A-10C - tutaj jest jeszcze gorzej.
Lepszy do tego jest chyba trochę MSI Afterburner, ale on też spowalnia bardzo komputer.

« Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 23, 2011, 17:22:28 »
Zawsze możesz zwolnić odtwarzanie tracka a później przyśpieszyć nagrany film. Ale skoro do niczego się nie nadaję to rób po swojemu.