Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161456 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

poko24

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #210 dnia: Lipca 18, 2011, 13:09:14 »
Przyciski na HOTASie (drążku i przepustnicy). China Hat znajduje się na przepustnicy, a grzybek TMS na drążku. Zajrzyj do manuala w dział "Cockpit Controls" (od strony 84) – są tam tabelki opisujące wszystkie funkcje klawiszy HOTAS dla odpowiednich trybów.

EDIT:
Przepraszam - pomyliłem nazwy klawiszy – chodzi o China Hat zamiast Coolie Hat, czyli jeszcze raz:
W skrócie: jeśli zapisałeś cel jako SPI na TGP, przechodzisz na obraz Mavericka, naciskasz długo China HAT do przodu, potem TMS do góry raz jeśli jesteś w zasięgu i strzelasz.

« Odpowiedź #211 dnia: Lipca 18, 2011, 14:23:54 »
Dzięki Poko24 chyba już wiem gdzie to jest, tak w kokpicie jak na klawiaturze. Na razie nie mam możliwości sprawdzenia tego w grze. Zobaczę później. Jeszcze raz dzięki.

Zalokowanie celu rzeczywiście można przeprowadzić dość szybko, problemem jest natomiast identyfikacja celu. Np. atakuję kolumnę pojazdów i wiem, że wśród nich jest Szyłka i Strieła. Chciałbym je zlikwidować na początku, muszę je odróżnić, to trwa, a bez aktywnej pauzy samolot jest coraz bliżej i bliżej aż tu nagle Strieła wystrieliła.
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2011, 14:38:28 wysłana przez John Cool »

« Odpowiedź #212 dnia: Lipca 18, 2011, 14:38:45 »
Zamiast lecieć na kolumnę , może lepiej krążyć w bezpiecznej odległości.

« Odpowiedź #213 dnia: Lipca 18, 2011, 14:58:11 »
Ktoś na forum kiedyś pisał, że piloci A-10 używają potężnych chyba myśliwskich lornetek. Nawet podawał co trzeba wpisać w skrypt w lock on, żeby zwiekszyć przybliżenie.

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #214 dnia: Lipca 18, 2011, 18:36:11 »
Zalokowanie celu rzeczywiście można przeprowadzić dość szybko, problemem jest natomiast identyfikacja celu. Np. atakuję kolumnę pojazdów i wiem, że wśród nich jest Szyłka i Strieła. Chciałbym je zlikwidować na początku, muszę je odróżnić, to trwa, a bez aktywnej pauzy samolot jest coraz bliżej i bliżej aż tu nagle Strieła wystrieliła.

Jeśli odpalsz "quick mission" to faktycznie zaczynasz dosyć nisko i blisko celu. Zawróć, nabierz wysokości i tak jak radzi jaro7000 krąż wokół kolumny i wtedy namierzaj. Nie musisz być idealnie na wprost wroga.

Ktoś na forum kiedyś pisał, że piloci A-10 używają potężnych chyba myśliwskich lornetek. Nawet podawał co trzeba wpisać w skrypt w lock on, żeby zwiekszyć przybliżenie.

Jak sobie wyobrażasz używanie przez pilota A-10 lornetki? Po pierwsze z wysokości 20.000 stóp i tak niewiele by zobaczył. Po drugie latająca w trakcie wykonywania manewrów po kokpicie lornetka stanowiłaby zagrożenie i dla pilota, i dla samolotu. Po trzecie Litening ma spore możliwości powiększania i obserwacji terenu i celów.
Co do skryptów. A po co? W opcjach sterowania jest pozycja "Zoom".

Pod adresem http://www.youtube.com/watch?v=IOZ18GNPI-c mamy filmik instruktażowy z używania TGP (po angielsku). Wyjaśnione są tam m.in. różnice w oznaczaniu markpointa przy użyciu lasera i bez.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

« Odpowiedź #215 dnia: Lipca 18, 2011, 18:38:24 »
Ja tam, jak mi oznaczą cel na ziemi, to nie patrzę specjalnie kto zaś na dole, tylko dawaj Mk-82, a o identyfikację ofiar niech się martwią rodziny.

« Odpowiedź #216 dnia: Lipca 18, 2011, 19:20:48 »
Są to jeszcze ciepłe lekcje DCS A-10. Przetłumaczone na PL (na szybko) za pomocą wujka Googla. Jest tam sporo błędów i "tipsów" językowych.
http://www.mediafire.com/?69f8m1yv2l890f1
Materiał jest w Wordzie, więc można go poprawiać jeśli by się ktoś skusił.  :001:
Miłej lektury.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

poko24

• Gość
« Odpowiedź #217 dnia: Lipca 18, 2011, 20:05:48 »
Ja tam, jak mi oznaczą cel na ziemi, to nie patrzę specjalnie kto zaś na dole, tylko dawaj Mk-82, a o identyfikację ofiar niech się martwią rodziny.
Albo administratorzy serwerów, jeśli latasz online. :)

« Odpowiedź #218 dnia: Lipca 19, 2011, 11:50:30 »
Myślałem, że wiem jak zapisać cel jako SPI na TGP (wciskałem insert potem LCTRL+UP potem znowu insert), ale jednak chyba robię coś źle, albo czegoś nie robię.
Proszę o pomoc w tej kwestii.
Z góry dziękuję.

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #219 dnia: Lipca 19, 2011, 17:24:10 »
Hmm SPI można zaznaczyć nie tylko przez TGP, także tym kwadracikiem na HUD, krzyżykiem na TAD oraz głowicą MAV'a (to tak gwoli ścisłości i na wypadek gdyby Ci kiedyś TGP zawiódł albo byś go nie miał). W każdym razie dla każdego z tych "dajników danych" jest to funkcja TMS Up Long - na joyu. Musisz sprawdzić w ustawieniach gry jakie klawisze odpowiadają za tą funkcję (ja np zmieniałem bo z czymś mi tam kolidowały). No i oczywiście Long znaczy tylko tyle co "długo wciśnięty"... :)
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

poko24

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: Lipca 19, 2011, 19:06:53 »
Myślałem, że wiem jak zapisać cel jako SPI na TGP (wciskałem insert potem LCTRL+UP potem znowu insert), ale jednak chyba robię coś źle, albo czegoś nie robię.
Proszę o pomoc w tej kwestii.
Z góry dziękuję.
TMS Forward Long - czyli komenda musi być przytrzymana przez ok. sekundę.

« Odpowiedź #221 dnia: Lipca 19, 2011, 19:09:15 »
arek91973: Ustawiasz TGP jako "SOI" czyli Coolie Right Long( k przytrzymujesz) potem TMS UP Long(LCTRL+UP przytrzymujesz).
Nie bardzo rozumiem po co wciskałeś insert, domyślnie jest to Nosewheel Ster.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: Lipca 19, 2011, 19:28:34 »
Nie bardzo rozumiem po co wciskałeś insert, domyślnie jest to Nosewheel Ster.
Chciał uaktywnić laser. Ale dobrze, że zwróciłeś uwagę na SOI (Sensor Of Interest). TGP musi być nadrzędnym sensorem. Wtedy dookoła MFD pojawia się ramka. Gdy Sensor jest podrzędny, widać napis na białej apli "NOT SOI". Gdy HUD jest jako SOI, widać na nim małą kropkę w lewym dolnym rogu ekranu przeziernego - gdy jest podrzędny kropki brak. SOI może być tylko jeden oczywiście.

« Odpowiedź #223 dnia: Lipca 19, 2011, 21:37:06 »
Bardzo pomocna misja treningowa tłumacząca podstawy HOTAS, SOI itp.
http://files.digitalcombatsimulator.com/en/84730/

« Odpowiedź #224 dnia: Lipca 20, 2011, 01:36:55 »
Może napiszę konkretnie o co mi chodzi. Chcę namierzyć cel za pomocą kamery Laitning (pewnie przekręciłem pisownię) i przekazać namierzony cel maverikowi.