Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #255 dnia: Sierpnia 01, 2011, 18:36:43 »
Jakim Brakiem informacji? Pomijając już skróty które podał poko24, nawet jak wciśniesz escape masz opcje "briefing".Nie wierzę że ktokolwiek by tego nie dojrzał.

Nigdy tego w czasie lotu nie sprawdzałem, bo bałem się że to zakończy misję.

Ok, sprawdziłem: żaden ze skrótów poko24 nie działa. Nie ma też czegoś takiego w ustawieniach klawiatury.
Briefing w trakcie lotu? Nadaje się nie wiem do czego: tylko opis misji, żadnych danych szczegółowych, nie ma nawet mapy.
Moje pytanie pozostaje więc aktualne.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2011, 19:55:11 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #256 dnia: Sierpnia 01, 2011, 20:56:46 »
Briefing podczas lotu jest prawie identyczny z tym przed lotem. Nie ma chyba tylko informacji o twoim samolocie i pogodzie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2011, 21:07:01 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #257 dnia: Sierpnia 01, 2011, 21:05:59 »
Hmmm, ja dopatrzyłem się tylko tekstu briefingu, nigdzie nie znalazłem mapy, ale poszukam jeszcze...

« Odpowiedź #258 dnia: Sierpnia 01, 2011, 21:11:22 »
Jakiej mapy? Chodzi ci o "mission planner" pod briefingiem ?

« Odpowiedź #259 dnia: Sierpnia 01, 2011, 21:31:01 »
Tak. W River Raider tylko tam np. mam info o lotnisku na którym mam wylądować.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #260 dnia: Sierpnia 01, 2011, 22:03:51 »
Kuźwa ręce opadają normalnie... Uwaga czytajcie uważnie posty! LEWY ALT + B. Jeżeli instalowałeś patcha 1.1.0.9 na już wcześniej uaktualnianą patchem 1.1.0.8 instalkę Warthoga, skrót nie będzie działał. Należy ściągnąć pełną wersję 1.1.0.9. Później pogadamy czy wszystko działa.

« Odpowiedź #261 dnia: Sierpnia 01, 2011, 22:10:22 »
Ok, ok, bez nerwów. Faktycznie, nieuważnie czytałem. U mnie nie będzie działać. Dla tej jednej funkcji nie będę ściągać kilku GB...

« Odpowiedź #262 dnia: Sierpnia 01, 2011, 22:50:15 »
Solo@
Pozostaje ci otworzyć misję w edytorze i edytować briefing.  W Mission Editor możesz sobie nawet wkleić do briefingu mapkę zrobioną za pomocą printscreen w Mission Planner.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #263 dnia: Sierpnia 02, 2011, 12:51:44 »
Info o lotnisku(każdym) masz też w CDU. Zapamietanie nazwy lotniska, albo znalezienie jej na TAD takie straszne chyba nie jest?

Dzięki poko. Czyli kolejną łatę trzeba będzie ściągnąć jako pełną wersję.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #264 dnia: Sierpnia 02, 2011, 12:57:45 »
Ja od trzech ostatnich uaktualnień w ogóle przestałem ściągać patche tylko od razu fulla. Co chwile czytam o różnych problemach z łatkami. Nie widzę sensu w takiej sytuacji oszczędzać na bajtach.

« Odpowiedź #265 dnia: Sierpnia 05, 2011, 23:15:22 »
Mam spory problem: wgrałem profil defaultowy ustawień joysticka i klawiatury (który wcześniej sobie zapisałem) i nie mogę teraz sterować joystickiem i przepustnicą.
W ustawieniach Axis Commands nie ma w ogóle funkcji sterowania, tylko są funkcje widoku zewnętrznego.
Gdy w ustawieniach Flight Control wybieram na przykład Fly: Nose Up, to program nie reaguje na ruch joysticka który powinien wtedy być zapamiętany.
Wciśnięcie klawisza Axis Assign powoduje, że wracam do podmenu ustawień Axis Commands, gdzie dalej są tylko widoki.
Co robić?

poko24

• Gość
« Odpowiedź #266 dnia: Sierpnia 06, 2011, 09:08:02 »
Mam spory problem: wgrałem profil defaultowy ustawień joysticka i klawiatury (który wcześniej sobie zapisałem) i nie mogę teraz sterować joystickiem i przepustnicą.
W ustawieniach Axis Commands nie ma w ogóle funkcji sterowania, tylko są funkcje widoku zewnętrznego.
Gdy w ustawieniach Flight Control wybieram na przykład Fly: Nose Up, to program nie reaguje na ruch joysticka który powinien wtedy być zapamiętany.
Wciśnięcie klawisza Axis Assign powoduje, że wracam do podmenu ustawień Axis Commands, gdzie dalej są tylko widoki.
Co robić?
I zepsułeś znowu... A po to instalujesz nową pełną wersję, żeby pozbyć się wszystkich starych plików. W każdym nowym patchu dodawali i zmieniali różne funkcje klawiatury i skróty klawiszowe. Od razu ci powiem, że jeśli tak zrobiłeś jak mówisz, to briefing w locie się nie otworzy po użyciu ALT + B a i na bank będziesz miał mnóstwo innych problemów - tylko proszę nie pytaj dlaczego, bo czuje się jakbyśmy wałkowali to w kółko. Teraz masz kolejny raz DCS do przeinstalowania, ale tym razem ustaw wszystko na piechotę od nowa - nie powinno ci to zająć więcej niż 15 minut. Coż - taka jest natura tego softu, że próbując robić coś na skróty, zajmie ci to 4x więcej czasu na końcu...

« Odpowiedź #267 dnia: Sierpnia 06, 2011, 10:02:15 »
Źle mnie zrozumiałeś: profil do X52 defaultowy nagrałem sobie na zapas już po przeinstalowaniu gry.
Ale już rozwiązałem problem: okazało się, że nagrałem profil klawiatury, a nie joysticka i taki profil wgrałem do josticka, więc na X52 miałem ustawienia klawiatury, a nie joysticka (bo oddzielnie można zapisać i wgrać profil ustawień klawiatury, joysticka i myszki).
Na szczęście tutaj:
C:\Program Files\Eagle Dynamics\DCS A-10C\Config\Input\Aircrafts\A-10C\joystick
są defaultowe ustawienia profili gry i można je odtworzyć, co też zrobiłem.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #268 dnia: Sierpnia 06, 2011, 11:16:07 »
Aha! :) To super! Dobrze jest zrobić sobie zawsze backup pliku, który masz zamiar podmienić - nawet gdy jesteś 110% pewien, że wszystko pójdzie dobrze.

DCS to bardzo skomplikowany program. Dlatego nie wińmy programistów, że coś nie działa już w n-tym patchu jak należy, bo każdy z nas popełnia błędy nawet jeśli stara sie z całych sił. Warthog to oczko w głowie producenta, bo już kiedyś planował wydanie A-10 z inną firmą (Jane's A-10), ale nie wyszło. Dlatego ED przykłada się do tej pozycji z taką pieczołowitością. A proces pisania podobnie skomplikowanego softu co DCS Warthog to jak układanie gigantycznego domku z całej masy kart przy zmiennym wietrze, bo każdy z nas ma trochę inny sprzęt.
My mamy nawet problem, by przeczytać manuala w całości.

« Odpowiedź #269 dnia: Sierpnia 07, 2011, 23:32:06 »
Witam
Mam problem z uzbrojeniem EAC. W instrukcji pisze, że do aktywowania muszą być skalibrowane przyrządy nawigacyjne.  Tak robię, jednak EAC mogę uzbroić jakieś 5 minut po starcie z lotniska. Dlaczego?