Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #270 dnia: Sierpnia 08, 2011, 07:41:05 »
Podczas rozruchu maszyny, na ekranie CDU lub prawym wyświetlaczu ciekłokrystalicznym zauważysz linijkę T= liczba jakaś, to żeby włączyć EAC musi ona osiągnąć taką wartość T=4.0.0.8. Do osiągnięcia tej wartości nie ruszaj z miejsca.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #271 dnia: Sierpnia 08, 2011, 09:35:23 »
MANUAL str. 439

Once the EGI has completed its alignment process, indicated by the flashing INS NAV RDY message on the CDU, you need to change alignment from GROUND to NAV on the CDU. Once you do so, the flashing NAV light on the caution panel will extinguish.

Po pewnym czasie na CDU zaczyna migać INS NAV READY (tak jak napisał logan – nie ruszaj z miejsca wcześniej). Znaczy to, że nawigacja EGI jest już gotowa do użycia. Dopiero wtedy trzeba przejść z trybu GROUND na NAV (prawy rząd opcji na CDU na stronie SYS->ALIGN) - nie wcześniej. Teraz jesteś gotów, by przejść z HARS na EGI, klikając przycisk EGI właśnie na panelu NMSP (Navigation Mode Select Panel). Po tej czynności możesz w końcu uzbroić EAC.

From the Navigation Mode Select Panel (NMSP) on the lower center front dash, select the EGI and TCN (TACAN) buttons. This will allow navigation output in regards to the EGI and TACAN beacons rather than the default HARS navigation.

« Odpowiedź #272 dnia: Sierpnia 08, 2011, 10:34:05 »
I wszystko jasne. Dziękuje za pomoc.

« Odpowiedź #273 dnia: Sierpnia 14, 2011, 10:39:19 »
Panowie.... głupie pytanie... Od czego jest parametr "Birds" w opcjach gemplay? :002:

« Odpowiedź #274 dnia: Sierpnia 14, 2011, 10:46:10 »
Symuluje prawdopodobieństwo awarii silnika, powstałego na skutek zderzenia z ptaszkiem na niskim pułapie.

« Odpowiedź #275 dnia: Sierpnia 14, 2011, 11:14:57 »
No tak... :002: A ja się temu dziwiłem, że na 10 startów 2 zawsze kończyły się awarią silnika przy Birds ustawionym na 1000% :021:

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #276 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:36:20 »
A jeszcze odnośnie hamulców aerodynamicznych: gdzie mogę odczytać pozycję tych hamulców? Bo w starszym A10A był wskaźnik pod wskaźnikiem położenia klap, a w A10C nie widzę nigdzie informacji o hamulchach, czy pozostaje mi gapienie się na końce skrzydeł?

« Odpowiedź #277 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:49:50 »
To bardzo niewygodne, ale zdaje się że nie ma takiego wskaźnika.
Ja niestety zawsze sprawdzam sobie zewnętrznym widokiem (F2) samolotu, czy aby na pewno mam hamulce włączone/wyłączone.
Bardzo niewygodne.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #278 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:24:19 »
A nie lepiej wewnętrznym? Przecież z wewnątrz bardzo dobrze widać hamulce.

« Odpowiedź #279 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:35:56 »
Łatwiej wcisnąć F2 niż Shift i grzybek na joy'u.

« Odpowiedź #280 dnia: Sierpnia 19, 2011, 01:32:17 »
Solo kup Tracka, masz kompa marzenie i męczysz się z shiftami i grzybkami.

« Odpowiedź #281 dnia: Sierpnia 19, 2011, 09:13:53 »
W zasadzie chciałbym, ale mam już taki burdel na biurku: myszka, klawiatura, joy, przepustnica, słuchawki... Po prostu jakoś nie mogę się zdecydować.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #282 dnia: Sierpnia 19, 2011, 09:41:17 »
Solo kup Tracka, masz kompa marzenie i męczysz się z shiftami i grzybkami.

Tracki są bardzo drogie, ale jest coś takiego jak freetrack: http://www.free-track.net/english/
Działa tak samo jak oryginalny trackir, ale aby go zbudować potrzeba kilku diód led IR (tanie jak barszcz), jakiś zasilacz, kamerkę internetową, kawałek wywołanej kliszy i starą czapkę. :001:

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #283 dnia: Sierpnia 19, 2011, 12:25:27 »
Piszę posta pod postem, bo nie mogę edytować poprzedniego.

Utworzyłem prostą misję w edytorze (atak na kryjówkę partyzantów) nic nie mieszając w ustawieniach uszkodzeń i kiedy zrzucam bomby cbu wcmd i jdam za każdym razem zawieszają się  i mam komunikat "HUNG STATION" czy coś w tym stylu. Co mogę z tym zrobić, to błąd, robię coś źle.

Zrzucam je w trybie ccrp z TGP w trybie point wybranym jako SPI (china hat fwd long), kiedy dostaję informację MAN REL (i kiedy pasek na pipperze jest między dwoma strzałkami) naciskam przycisk weapon relase i bomba zamiast spadać zawisa na pylonie a na MFCD pokazuje się komunikat o zawieszeniu bomby.

« Odpowiedź #284 dnia: Sierpnia 19, 2011, 12:53:24 »
Musisz nie tylko wcisnąć, ale i przytrzymać przycisk zrzutu bomby, aż bomba zacznie spadać.
Krótkie przyciśnięcie powoduje właśnie taki komunikat i "zaklinowanie się" bomby.