Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161441 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #285 dnia: Sierpnia 19, 2011, 13:10:19 »
Dzięki @Solo chociaż sam do tego doszedłem minutę temu. Teraz bomby nie przypominają bombek na choince i spadają jak należy ;)

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #286 dnia: Sierpnia 19, 2011, 15:38:28 »
Pytanie trochę z innej beczki: Jak usunąć waypoint i markpoint z poziomu CDU?
I czy wiek ktoś jak w MP jeździć pojazdem FACu.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #287 dnia: Sierpnia 20, 2011, 22:12:23 »
W wersji 1.0.9 jedną ze zmian jest konieczność wykonania aligna dla bomb IAM, jak to zrobić, oczywiście INS w samolocie jest ustawiony i pracuje w trybie NAV ale na DSMS mam przy każdej bombie napisane ALN UNS zamiast ALN GRND a jak wystartuję powinno być RDY, lecz cały czas jest ALN UNS. Czytałem w manualu, że trzeba włączyć zasilanie dla pylonów z bombami, ale nigdzie na DSMS nie mogę znaleźć tej opcji, powiedzcie mi jak mam alignować te bomby, gdzie i co mam dokładnie nacisnąć oraz ile czasu zajmuje proces alignowania bomb IAM?

Kolejne pytanie dotyczy tego panelu po lewej stronie koło wskaźnika położenia klap, który wydaje się być zaimplementowany w wersji 1.0.9, czy to nie jest panel od systemu zapisującego obrazy z HUDa i MFCD? A jeżeli tak, to jak używać tego rejestratora i czy da się uzyskać podobny efekt do popularnych nagrać z afganistanu i iraku, chodzi mi o "film" na którym widać obraz z MFCD albo HUDa?

« Odpowiedź #288 dnia: Sierpnia 21, 2011, 11:11:11 »
Bomby IAM same się alignują i podczas startu powinny osiągnąć status RDY. Trzeba jednak przestrzegać bardzo ważnego punktu podczas rampstartu (manual str. 440).EGI musi zakończyć proces alignowania zanim zaczniesz kołowanie i start. Na CDU w trzecim wierszu od dołu musi widnieć status "T= 4.0 0.8" a napis "INS NAV RDY" musi migać (trwa to kilkadziesiąt sekund). Wtedy dopiero proces alignowania jest kompletny a na panelu NMS można przełączyć się na tryb EGI.Z tego co wiem jest to jedyny warunek jaki trzeba spełnić, żeby bomy IAM nie świeciły bez końca statusem ALN UNS.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #289 dnia: Sierpnia 21, 2011, 11:15:01 »
A napewno masz wersję 1.0.9? Bo jak już pisałem "automatyczny" align bomb IAM to rzecz zmieniona w wersji 1.0.9 (przynajmniej tak jest napisane na liście zmian).

Problem rozwiązany: Najpierw sprawdzić, czy pylony na których są JDAMy i WCMD są zasilane (na MFD strona STAT powinne być podświetlone na zielono). Rozpocząć align INSa w trybie ground i przełączyć na NAV dopiero jak "INS NAV RDY" zacznie migać (jeśli przełączysz na NAV wcześniej, kiedy "INS NAV RDY" świeci stale bomby nie przejdą aligna). Teraz sprawdzić na DSMS, czy przy bombach jest napisane ALIGN GRDY (czyli align gotowy, lecz maszyna jest na ziemi i stoi w miejscu) nie dotyczy to bomby CBU105, przy której informacja "ALIGN GRDY" nie wyświetli się i będzie dalej widać "ALIGN UNS". Teraz zaczynamy kołowanie, kiedy "ruszymy tyłek" i zaczniemy kołować status bomb powinienn zmienić się na "RDY".
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2011, 12:05:03 wysłana przez John Cool »

« Odpowiedź #290 dnia: Sierpnia 21, 2011, 11:59:54 »
Toż przecież to samo napisałem. Najważniejsze żeby INS sie zaalignował do końca zanim zaczniesz kołowanie. Reszta dzieje się niejako automatycznie. Sprawdzanie zasilania na pylonach też jest tylko formalnością.

« Odpowiedź #291 dnia: Sierpnia 24, 2011, 21:19:37 »
Kurka, mam dziwny problem, choć teoretycznie banalnie prosty: leciałem wykonując misję i zamierzałem zaatakować cele działkiem.
I wtedy nacisnąłem coś (nie mam pojęcia co), co spowodowało, że na DSMS oraz na HUDzie pojawił się mi się napis WEAPON OFF i nie mogę strzelać.
Przełączniki Master Arm i Gun są w odpowiedniej pozycji.
Co zrobiłem i jak z tego wyjść?

« Odpowiedź #292 dnia: Sierpnia 24, 2011, 23:17:05 »
Ale nacisnąłeś jakiś klawisz na klawiaturze, czy coś na kokpicie?

« Odpowiedź #293 dnia: Sierpnia 24, 2011, 23:58:12 »
Zdaje się, że HOTAS. Nie potrafię stwierdzić co, mam wrażenie że DMS albo TMS...

« Odpowiedź #294 dnia: Sierpnia 25, 2011, 08:43:36 »
Pewnie miałeś SOI na HUDzie i nacisnąłeś TMS right/left. Wybiera się w ten sposób broń którą masz na pokładzie, jedną z pozycji jest również Weapon OFF.

« Odpowiedź #295 dnia: Sierpnia 25, 2011, 08:49:34 »
Próbowałem potem to zmienić i się nie udało. Wybór WPNS OFF w ten sposób definitywnie wyłącza broń na pokładzie samolotu?
Druga sprawa to dziwny wypadek jaki miałem wcześniej w czasie startu: otóż lewa goleń podwozia nie chciała się schować, mimo kilku prób wypuszczania i chowania podwozia.
Musiałem przerwać misję. To taka losowa awaria zaszyta w kodzie gry, czy coś mogłem uszkodzić podczas startu?

« Odpowiedź #296 dnia: Sierpnia 25, 2011, 09:31:32 »
Weapon OFF oznacza że żadna nie jest wybrana, jak odznaczysz wszystko na DSMS będziesz miał to samo. Włącz DSMS na którymś z MFCD, ustaw SOI na HUD i naciskaj TMS right/left Short, będziesz widział jak to działa.

« Odpowiedź #297 dnia: Sierpnia 25, 2011, 09:38:05 »
Tak, tylko mój przypadek to była sytuacja, gdy została mi tylko amunicja w działku i wtedy doszło do wyłączenia uzbrojenia. Żadne przełaczanie broni ani przy pomocy TMS, ani na ekranie DSMS nie pomogło i ciągle uzbrojenie było oznaczone jako wyłączone.

« Odpowiedź #298 dnia: Sierpnia 25, 2011, 10:59:32 »
Skoro wszystkiego się pozbyłeś to co miałoby być włączone? Działko należy do innej parafii, WPNS OFF dotyczy tylko podwieszanego uzbrojenia.

« Odpowiedź #299 dnia: Sierpnia 25, 2011, 11:01:22 »
Ale działko też nie działało!
W miejscu gdzie jest rodzaj i ilość amunicji były tylko znaki XXXXXXXXXX.