Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161273 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #300 dnia: Sierpnia 25, 2011, 11:19:09 »
Fakt, napisałeś o tym wcześniej. Nie zmienia to faktu że WPNS OFF nie ma nic wspólnego z GAU-8. Nie miałeś uszkodzonego samolotu w tej misji? Podobno od wersji 1.0.0.8 działko jest bardziej podatne na uszkodzenia. Może się też zaciąć jeśli ustawisz GUNARM na SAFE wcześniej niż 2.5 sekundy od zwolnienia spustu. Pojawi się wtedy GUN UNSAFE na panelu ostrzegawczym i jeśli spróbujesz strzelić Avenger się zepsuje. Sam tego nie doświadczyłem, przeczytałem na forum ED.

« Odpowiedź #301 dnia: Sierpnia 25, 2011, 11:26:08 »
Trochę mi to tak wyglądało na awarię działka, bo przed tym dość intensywnie bombardowałem cele, aż wypstrykałem się z amunicji i dlatego chciałem dokończyć robotę działkiem, a tu nagle takie coś. Raczej nie zostałem niczym trafionym, Master Caution się nie zaświecił, ani żadne zielone światełko.
Inna sprawa, że chyba w nowym patchu musieli dołożyć jakieś losowe usterki samolotu, jak choćby ten problem z niechowającą się golenią podwozia, o czym pisałem.
Nie wiem, nie potrafię odtworzyć tego komunikatu WPNS OFF, więc nie mam pomysłu co to mogło być.

« Odpowiedź #302 dnia: Sierpnia 25, 2011, 15:59:08 »
Druga sprawa to dziwny wypadek jaki miałem wcześniej w czasie startu: otóż lewa goleń podwozia nie chciała się schować, mimo kilku prób wypuszczania i chowania podwozia.
Musiałem przerwać misję. To taka losowa awaria zaszyta w kodzie gry, czy coś mogłem uszkodzić podczas startu?
Być może za bardzo docisnąłeś tą goleń podczas startu, zdarza się gdy za dużo ważysz i za szybko chcesz się podnieś. Wtedy samolot tak jakby się odbijał od ziemi. W takiej sytuacji masz 2 wyjścia. Albo lądować, powyłączać wszystko i czekać aż obsługa naziemna to naprawi, albo wymusić odbezpieczenie broni. Na lewym panelu masz na końcu specjalny przełącznik od tego ukryty pod czerwoną klapką. A dźwięk alarmowy od podwozia wyłączasz przyciskiem znajdującym się pod włącznikiem APU.

« Odpowiedź #303 dnia: Sierpnia 25, 2011, 21:24:24 »
A co do tego ma odbezpieczenie broni??

« Odpowiedź #304 dnia: Sierpnia 25, 2011, 23:03:51 »
To, że gdy masz nie do końca schowane podwozie nie możesz używać broni, jedynie działko.

« Odpowiedź #305 dnia: Sierpnia 26, 2011, 09:45:43 »
Rozumiem, ale po co mi uzbrojenie, skoro nie mogę schować podwozia? Przecież w takiej sytuacji nie ma szans na realizację misji, tylko trzeba lądować i naprawić usterkę.

« Odpowiedź #306 dnia: Sierpnia 26, 2011, 09:49:39 »
Oczywiście że trzeba lądować, nikt w realu nie poleciałby na misję z wyciągniętym podwoziem.

« Odpowiedź #307 dnia: Sierpnia 26, 2011, 09:51:46 »
Kolejne pytanie: zaklinowałem się skrzydłem przy wyjeździe z hangaru - skrzydło zaczepiło o framugę bramy i nie mogłem wyjechać.
Co w takiej sytuacji można zrobić, poza restartem misji?
Bo wstecznego A-10 chyba nie ma? :)

« Odpowiedź #308 dnia: Sierpnia 26, 2011, 10:02:23 »
Solo twoje problemy z tym simem coraz bardziej mnie przerażają LOL
Nie, nie ma w DCS opcji "push back".

« Odpowiedź #309 dnia: Sierpnia 26, 2011, 10:17:44 »
Wiem, że to śmieszne, ale problem całkiem realny: ze 2 razy już tak się zablokowałem, bo przy wyjeździe z hangaru jest ciasno.
Co wtedy robić?

« Odpowiedź #310 dnia: Sierpnia 26, 2011, 10:20:50 »
Restart albo katapultujesz się, wsiadasz do pierwszego lepszego UAZ'a i zwiedzasz Gruzję za kółkiem :).

« Odpowiedź #311 dnia: Sierpnia 26, 2011, 10:22:51 »
Katapultować się w hangarze? :)
Niezły pomysł, mam nadzieję że hełm mam twardy.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #312 dnia: Sierpnia 26, 2011, 10:37:50 »

« Odpowiedź #313 dnia: Sierpnia 26, 2011, 10:45:57 »
Zdradzę też, że zdarzyło mi się ostatnio najechać na tył hummera, który kręcił się nie wiadomo po co na taxiway gdy kołowałem.
Oczywiście samolot znowu się zablokował, bo samochód stanął jak wryty po kolizji. Nie dało się go wyminąć.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #314 dnia: Sierpnia 26, 2011, 10:59:17 »
Solo. Powinieneś zostać beta-testerem :002:.