Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #675 dnia: Września 04, 2018, 21:28:29 »
Tego nie powiem na bank, mogą być drobne problemy, bo 2,5 ma nową siatkę terenu. Dawno już nie bawiłem się tymi misjami, ale mają one już swoje lata.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline petros13

• *
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
« Odpowiedź #676 dnia: Września 05, 2018, 11:47:35 »
Dzień dobry.
Misje DRAGON'a w 2.5 startują ale tak jak określiłeś, nie wiadomo czy wszystko sprawne będzie, jeszcze nie sprawdziłem (brak czasu).
Zdrówka i cierpliwości.
Piotr1szy Nerwowy.

« Odpowiedź #677 dnia: Stycznia 26, 2019, 22:07:47 »
Witam,
Jak usunąć wybrany STEERPOINT z planu lotu za pomocą CDU?

« Odpowiedź #678 dnia: Lutego 03, 2019, 21:11:24 »
Witam,
Jak usunąć wybrany STEERPOINT z planu lotu za pomocą CDU?

Ogarnąłem :)
A teraz banalne, ale nie mogę się uporać. Jak obniżyć poziom głośności (nie wyłączyć - obniżyć)  systemu (przycisku)master caution?

« Odpowiedź #679 dnia: Lutego 03, 2019, 21:18:27 »
Po lewej stronie kokpitu, za tobą, jest kilkanaście małych pokręteł, tam ustawiasz głośność wszystkich dźwięków w kokpicie. No prawie wszystkich, bo głośność RWR-a jest pod HAD-em, zaś ILS i TACAN po prawej stronie, na swych panelach.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #680 dnia: Lutego 03, 2019, 21:39:56 »
Wiem, że tam są, ale żaden z nich nie reaguje na "master caution" i na głos Betty np. "PULL UP".
?
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2019, 21:46:01 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #681 dnia: Lutego 03, 2019, 21:52:32 »
Możliwe, że zwyczajnie tego nie zrobili.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #682 dnia: Maja 09, 2019, 07:14:15 »
Muszę zadać to pytanie bo zaraz zwariuję.
Chodzi mi o Tacan/Hsi, nie rozumiem skąd brać informację o kursie i odległości które wpisuje do HSI ?

Z góry dziękuję.

« Odpowiedź #683 dnia: Maja 09, 2019, 13:11:50 »
Te informacje znajdziesz gdy na mapie zaznaczysz jakieś lotnisko, dostaniesz tam informacje o TACAN-ie na lotnisko oraz ILS-ie (jeśli je ma) i dokładnym kursie pasa startowego w obie strony. Znajdziesz je też w kompie pokładowym, poprzez wybranie na UFC klawisza funkcji "FUNC" i wciskając "2", potem na DDI wybierasz "DIVERS"  i swoje lotnisko, tam dostaniesz TACAN, ILS, częstotliwość radia i w zaokrągleniu kurs pasa startowego. Jak Pogadasz z ATC, dostaniesz też kurs do podejścia do lotniska oraz ciśnienie powietrza, które ustawiasz sobie w samolocie by wysokościomierz barometryczny dobrze wskazywał twoją wysokość. Swoją drogą piloci mają ze sobą karty lotnisk ze wszystkim potrzebnymi danym. Można też coś takiego ściągnąć ze strony DCS, wszystkie lotniska, kursy, radia itd. na jednej karcie.
Tu masz filmik https://www.youtube.com/watch?v=BJxbRVm_CPU  .

Jest mnóstwo tutoriali w sieci, bardzo dobre 5 lekcji u YoYo  http://yoyosims.pl/dcs-10c-lekcja-1   a w samym dziale informacji od groma.

Jeśli to nie pomoże, to już tylko Discord i lot szkoleniowy z innym pilotem w sieci.
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2019, 13:17:58 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #684 dnia: Maja 09, 2019, 19:58:44 »
Dziękuję za odpowiedz, w końcu rozumiem.

« Odpowiedź #685 dnia: Lutego 17, 2020, 20:36:03 »
Strzelenie laserem w ostatniej fazie zrzutu GBU-10/12 zamiast trybu auto  powinno w teorii znacznie poprawić jej zasięg (bombą ostro szarpie podczas korekty lotu przez co wytraca energię). Czy to jest wymodelowane w DCSie? Testował ktoś może?  Czy jest jakaś możliwość zresetowania błędu ABORTED GBU-38? Teraz już staram się jej nie psuć, ale jeśli już się to przytrafi to da się coś z tym zrobić?

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #686 dnia: Lutego 19, 2020, 16:45:36 »
Tryb auto można zaprogramować tak aby działał w ostatniej fazie, np. na 10 sekund przed przewidywanym upadkiem. Wydaje się być wymodelowane od dawna, bomba nieco "tańczy" tak jak to przystało na Paveway II kiedy tylko kieruje się na laser.
Co do GBU-38, to można zobaczyć czy się zresetuje, jeśli na STAT włączysz i wyłączysz zasilanie stacji uzbrojenia.

« Odpowiedź #687 dnia: Marca 01, 2020, 20:47:19 »
Po pewnym czasie już nie przytrafia mi się błąd skutkujący zablokowaniem GBU-38, nadal jednak irytuje mnie marna precyzja. Ciężko mi trafić w cel typu bunkier, o pojazdach nie wspominając. Sądząc po opisie w realu tego systemu (precyzja trafienia od 5 do nawet 30m)  to chyba tak powinno być. Pytanie do czego właściwie ta bomba w DCS ma służyć, niestety tutaj trafienie obok celu = zero efektu.  Robię mark point z użyciem lasera, ale mam wrażenie, że w wielu sytuacjach to nie działa i efekt jest taki jakbym tego lasera nie używał. Może popełniam jakiś błąd i trzeba spełnić jakieś dodatkowe warunki? Chyba, że  jest to po prostu skutek niedopracowanego systemu kolizji obiektów w DCS i nie wszędzie ten laser "działa"?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #688 dnia: Marca 01, 2020, 21:18:14 »
LGB naprowadzają się na odbity promień lasera, GBU wg wskazań GPS - tylko cele stacjonarne.

« Odpowiedź #689 dnia: Marca 01, 2020, 21:42:12 »
To wiem, z laserowymi GBU 10/12 nie mam problemu lecą idealnie w punkt, a te GPSowe to nawet w stacjonarne nie bardzo chcą mi trafiać. 
UFC tak naprawdę powiela tylko CDU, żeby nie trzeba było odrywać wzroku od HUD?  Nie ma chyba żadnej unikalnej funkcji?