Autor Wątek: Program do zarządzania flotą samolotów w kampanii - Falcon 4.0 AF  (Przeczytany 7144 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Latając w kampanii AF często występuje (zwłaszcza w późniejszej fazie)  potrzeba przesunięcia dywizjonów bliżej linii frontu. Silnik kampanii w AF chyba nie robi tego (albo robi to bardzo rzadko – ja nigdy tego nie widziałem). Przesunięcie do tyłu, owszem dokonuje, zwłaszcza w przypadku nadmiernego zbliżenia linii frontu, ale ‘do przodu’ chyba nigdy.

Aby umożliwić sobie przemieszczanie dywizjonów (Squadron redeploy)  napisałem własny edytor plików kampanii AF umożliwiający dowolne ich przemieszczania między własnymi bazami.

Jeśli ktoś jest zainteresowany takim dodatkiem proszę o komentarz.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
Odp: Program do zarządzania flotą samolotów w kampanii - Falcon 4.0 AF
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 31, 2010, 14:22:07 »
Zainteresowany jestem jak najbardziej, chętnie przetestuję. Na ile można manipulować w kampanii ? Jest możliwość ustawiania warunków meteo ?

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 31, 2010, 16:53:11 »
         Cześć Flanker. Ustawiani warunków meteo jeszcze nie ma. Ale może zacznę od początku. Najważniejszą cechą programu (z mojego oczywiście punktu widzenia) była w/w możliwość przesuwania dywizjonów. Aby tego dokonać musiałem rozpracować budowę wewnętrzną plików kampanii, a dokładniej rozpakować plik CAM na pliki składowe, dopracować procedurę dekompresji (trochę inną niż stosowana w Falcon 4.0) , i wczytać oczywiście ‘ze zrozumieniem’ niektóre z tych plików. Następnie musiałem wczytać i rozpracować budowę rekordów plików CT, OCD, UCD i VCD. Mając to wszystko w pamięci operacyjnej wystarczyło tylko zmienić identyfikator lotniska w wybranych dywizjonach   i tak zmodyfikowaną zawartość złożyć w odwrotnej kolejności i spakować do własnego pliku kampanii (save oczywiście).

Jak widać dość dużo pracy jak na jedną funkcjonalność. Mając w pamięci operacyjnej wszystkie dane kampanii można by się pokusić o inne ‘bardzo daleko’ idące modyfikacje np. dodawanie nowych batalionów, dywizjonów, zmianę statystyk, pogody etc. Boję się jednak że umożliwiając zbyt wiele zmian daję możliwość pewnych ‘oszukańczych trików’ co moim skromnym zdaniem może zmniejszyć realizm przebiegu kampanii. Dla przykładu przestawiając kilka bitów w rekordzie obiektu np. lotnisko npla można byłoby zmienić mu ‘kolor z czerwonego na niebieski’ bez wysyłania desantu. Podobnie z naprawą zniszczonego mostu czy innego obiektu.
Ciekawą może możliwością byłaby modyfikacja Waypoint’ów dla TaskForce czy nawet kreacja Grupy ‘Kuzniecowa’ i wysłanie jej w środku kampanii w pobliże Pohang.

Które z w/w mogły by być interesujące ale bez cheating’u ?

PS. W jakiej formie mam Ci dostarczyć exe ?

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 31, 2010, 17:30:48 »
         Cześć Flanker. Ustawiani warunków meteo jeszcze nie ma. Ale może zacznę od początku. Najważniejszą cechą programu (z mojego oczywiście punktu widzenia) była w/w możliwość przesuwania dywizjonów. Aby tego dokonać musiałem rozpracować budowę wewnętrzną plików kampanii, a dokładniej rozpakować plik CAM na pliki składowe, dopracować procedurę dekompresji (trochę inną niż stosowana w Falcon 4.0) , i wczytać oczywiście ‘ze zrozumieniem’ niektóre z tych plików. Następnie musiałem wczytać i rozpracować budowę rekordów plików CT, OCD, UCD i VCD. Mając to wszystko w pamięci operacyjnej wystarczyło tylko zmienić identyfikator lotniska w wybranych dywizjonach   i tak zmodyfikowaną zawartość złożyć w odwrotnej kolejności i spakować do własnego pliku kampanii (save oczywiście).

Jak widać dość dużo pracy jak na jedną funkcjonalność. Mając w pamięci operacyjnej wszystkie dane kampanii można by się pokusić o inne ‘bardzo daleko’ idące modyfikacje np. dodawanie nowych batalionów, dywizjonów, zmianę statystyk, pogody etc. Boję się jednak że umożliwiając zbyt wiele zmian daję możliwość pewnych ‘oszukańczych trików’ co moim skromnym zdaniem może zmniejszyć realizm przebiegu kampanii. Dla przykładu przestawiając kilka bitów w rekordzie obiektu np. lotnisko npla można byłoby zmienić mu ‘kolor z czerwonego na niebieski’ bez wysyłania desantu. Podobnie z naprawą zniszczonego mostu czy innego obiektu.
Ciekawą może możliwością byłaby modyfikacja Waypoint’ów dla TaskForce czy nawet kreacja Grupy ‘Kuzniecowa’ i wysłanie jej w środku kampanii w pobliże Pohang.

Które z w/w mogły by być interesujące ale bez cheating’u ?

PS. W jakiej formie mam Ci dostarczyć exe ?

Piszesz o cheatingu, wiadoma sprawa, rzecz dozwolona prawie jak jeszcze nie dawno "tajfunek", kto chciał ten brał, co nam do tego.
Dobrą rzeczą była by możliwość edycji warunków pogodowych, gdyż o ile nad Bałkanami można spotkać od czasu do czasu jakieś pokrycie chmur, to nad Koreą same Cu, można było by utrudnić czasem lądowania. Innych pomysłów aktualnie nie mam.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 31, 2010, 17:38:38 »
Ok. Spróbuję rozpracować plik WTH (odpowiedzialny za pogodę). Tak od razu to myślę że pogoda jest opisywana indywidualnie w wybranych obszarach. Jeśli tak to wymagać to będzie interfejsu w postaci interakcji z mapą kampanii co pociąga za sobą zrobienie edytora graficznego. Jeśli byliby inii chętni na funkcje z taką interaktywną mapką (np tworzenie tras, waypointów etc) to może porwę się i na to zadanie. Na razie przyjrzę się plikowi opisu pogody :001:

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 01, 2011, 20:17:34 »
Ludzieeee. Nigdy nie sądziłem że mogą być w AF takie warunki pogodowe :008:

Odgłosy burzy które słychać w kokpicie, deszcz, mgła (mleko) że końca pasa nie widać, i chyba symulacja
oblodzenia bo bez dopalacza dosłownie grzęźnie w powietrzu na 20 tyś.
Ciemno do 10 tyś - choć to południe.

O lądowaniu nawet nie myślałem (bez ILS nawet nie podchodź).

Ciekawe co jeszcze da się z tego wycisnąć ?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 02, 2011, 12:54:14 »
 :021:
Zapowiada się MIODZIO.. :D
Wprowadziłeś suspens niczym niedościgniony mistrz Hitchcock!

Czekamy na rezultaty!
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 02, 2011, 12:58:42 »
O rezultaty spytaj Flankera, On to testuje (sam jestem ciekaw opinii :002:)

empeck

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 02, 2011, 13:14:27 »
Możesz pokazać screeny różnych warunków pogodowych?

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 02, 2011, 13:21:03 »
Po co ?  HUD na białym tle i tyle :020:.

Oczywiście to był żart. Zamiast wysyłać screeny proponuję Ci program (~200 kB zip). Podaj tylko adres gdzie mam wysłać.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 02, 2011, 16:14:43 »
Przykładowe 4 screeny:

To już po wejściu ostro w chmurę. W czasie jednego testu, owy odblask na owiewce tak łudząco stwarzał mi wrażenie jakiegoś prześwitu, że kilka razy łapałem się na podświadomym przechylaniu samolotu. Mimo że się gapiłem na HUD cały czas ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2011, 16:21:22 wysłana przez Flanker »

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 02, 2011, 17:18:48 »
Skrócona instrukcja obsługi edytora kampanii.

Ponieważ kilka osób pracuje na tym edytorze pozwalam sobie umieścić tu bardzo skróconą instrukcje obsługi.

UWAGA: Wersja ‘beta’, dość stabilna i jak na razie nikt nie zgłaszał żadnych uwaga typu błędy. Program nie czyści folderu roboczego o nazwie CampEdit, tak że po dłuższym użytkowaniu warto cały folder usunąć (program wykreuje go sobie ponownie).

Program rozpakowujemy do dowolnego katalogu na dowolnym dysku i uruchamiamy.
Sam automatycznie odszuka wg rejestru gdzie jest zainstalowany Falcon AF.

Następnie wybieramy z listy teatr działań, a następnie szukamy na liście interesujący nas
najczęściej jeden z ostatnich save z gry „Save-Day X XX XX XX.cam”. Po wybraniu
plik kampanii zostaje wczytany i w odpowiednich polach pojawiają się dane.

Możemy:
A.   Wybrać interesujące lotnisko z którego możemy przebazować wybrane jednostki
B.   Zmodyfikować pogodę w kampanii.

Do przebazowania  po wybraniu lotniska musimy jeszcze wybrać lotnisko docelowe. Na liście
samolotów bazujących zaznaczamy te które chcemy przenieść, po czym naciskamy przycisk transferu.

Do modyfikacji pogody wystarczy zmienić liczbowe wartości interesujących nas parametrów pogodowych. Lista tych parametrów:

1.   Wind speed i WindHdg to oczywiście prędkość wiatru w węzłach i jego kierunek. Wartości które tu zostaną ustawione pojawiają się w opisie pogody w briefing'u.
2.   Temp to temperatura w stopniach Celsiusza.
3.   Con Layer to na 90% wysokość na której pojawiają się smugi kondensacyjne (wartość w stopach).
4.   TdT  - ty chyba powtórzona temperatura.
5.   Tdb  - to być może wysokość (w tys. stóp) na której pojawiają się cirrusy ?
6.   ConH - to być może wysokość (w tys. stóp) na której pojawiają się cirrusy ?
7.   A,B,C,D,E - to są jakieś zmienne używane prawdopodobnie do 'rozwoju' pogody w czasie (chyba!).
8.   Base - to wysokość (w stopach) dolnej podstawy chmur MSL. Jeśli dasz np 100 a lotnisko będzie na 350, to powinno być totalnie zamglone. Ale uwaga - przy słabym zachmurzeniu gra prawdopodobnie sztucznie podnosi chmury nad lotniskiem (albo tak mi się tylko wydaje).
9.   Strength - to jest siła zachmurzenia (od 0 do 255).
0 - oznacza czyste niebo,
1 cumulusy
itd. aż do 255.  Przy siedmiu będzie już chyba Broken. Dla bardzo dużych wartości pojawia się deszcz a nawet burza.

Bardzo duże wartości Strength działają ale chyba chłopcom z LP nie chciało się pewnych rzeczy dokończyć. Stratusów np. nigdy nie widziałem. O pogodzie modelowanej jak w FX Microsoftu nie ma nawet co marzyć.

Jeśli nic nie zostanie zmienione w tych polach to pogoda będzie taka jak w save'ie
(np gdy chcemy tylko przebazować jednostki). Jeśli wpiszemy coś w te pola to przy 'Save and Exit' dane zostaną zapisane.

Jeśli w którymś momencie zostanie naciśnięty  'Set uniform' to cała wewnętrzna mapa pogody zostanie wypełniona liczbami z pól Base i Strength. Jeśli nie naciśniemy 'Set uniform' to mapka pogody pozostanie oryginalna (choć np. temperatura czy wiatr zostaną zmodyfikowane).
Oczywiście można wielokrotnie naciskać 'Set uniform' (to powoduje tylko zmiany w  wewnętrznym buforze programu).

Ostateczny wpis jednolitej mapy pogody zostaje wpisany do pliku dopiero przy 'Save and Exit'. Podobnie ma się sprawa z przenoszonymi jednostkami. Można w jednej sesji przenosić tyle razy ile tylko chcemy. Zapis jest dopiero na końcu. Oczywiście 'Cancel' umożliwia wyjście bez zapisu.

Po zapisie powstaje nowy plik save o nazwie Save-Day X XX XX XX RDP.cam . Ze względu na dodawanie dodatkowych liter ' RDP' do nazwy nazwa pliku wejściowego nie powinna być dłuższa niż 19 znaków bo po rozszerzeniu nazwy nowy plik może wywalać grę.

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 02, 2011, 19:02:08 »
Moje gratulacje :karpik, nie odejrzewałem nawet że Falcon jest do tego zdolny. Czyżbym musiał poćwiczyć ILS ?  :002: 
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 02, 2011, 19:19:31 »
Mam pytanie ogólne do wszystkich którzy latali wieczorową porą na Falconie AF:

Czy widział ktoś może taki przypadek że jakieś (dowolne) lotnisko było wieczorem jeszcze nieoświetlone podczas gdy inne lotniska mają już zapalone światła  ?  - pytam całkiem poważnie.

Problem powstał gdy Flanker zaproponował próbę zapalenia świateł lotniska podczas złej pogody. W pierwszej chwili wydało mi się to całkiem nie możliwe. Jednak problem dręczy mnie jak wyrzut sumienia – może się jednak da ? Jeśli ktokolwiek widział przypadek że oświetlenie lotniska było załączane indywidualnie to być może istnieje możliwość wymuszenia takiego oświetlenia, jeżeli nie to dam sobie z tym spokój.

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 02, 2011, 20:23:21 »
Witam.
Zainteresowanym pogodą w AF być może przypadnie do gustu również program WeatherAF.
http://tomch.com/wp/?page_id=25
Znalazłem go przypadkiem i osobiście nie testowałem, natomiast wygląda ciekawie...
Pozdrawiam.

p.s. Jeśli była już mowa to tym wynalazku na forum to sorrki (chociaż wyszukiwarka nic nie wypluła).
Born to fly. Forced to work.