Autor Wątek: PZL23B & PZL42.  (Przeczytany 10468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
Odp: PZL23B & PZL42.
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 12, 2011, 23:14:03 »
OK. samolot widzę ale nie mogę wejść do środka i przy próbie uruchomienia wyskakuje mi coś takiego:

Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 13, 2011, 00:48:05 »
Brak celownika bombardiera wynika z faku braku odpowiedniej dokumentacji,dwa rozmazane czarno-białe zdjecia to za mało.Trzeba rzucać "na czuja".

Panowie, celownik bombowy w P23 według mojej wiedzy jest taki sam jak w P37 Łoś, nazwa RH-32, mozna o tym poczytać http://www.weu1918-1939.pl/lotnictwo/inne/rh-32/dowodztwo_lotnictwa_inny_sprzet_rh_32.html ;)

« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 13, 2011, 03:11:14 »
To są te "rozmazane" zdjęcia o których wspomnialem,teraz zrób model 3D na podstawie tych fotek bez jakichkolwiek wymiarów i jeszcze rozpracuj metode działania skomplikowanego mechanicznie celownika tak zeby działał w grze :D.

« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 13, 2011, 09:41:11 »
Widziałem też że robiliście niejako przy okazji PZL P-43 tzw. Super Karaś. Kiedy możemy oczekiwać jego premiery?
A zupełnie nieśmiało zapytam o ... Suma ;)

« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 13, 2011, 10:43:04 »
Traun, miałem ten sam problem. Jak chcesz, mieć samolot w 4.09, to z pliku PZL23B_PZL42_classes_409.zip wgrywasz katalogi z samolotami do katalogu MODS i musisz jeszcze dodać katalogi 3do z pliku PZL23_PZL42_modpack\PZL23B_PZL42.7z do katalogów PZL23B i PZL42. Trochę masło maślane, ale mam nadzieję, ze pomogłem  :001:

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 13, 2011, 12:43:10 »
Macie tu Kampanie dla Karasia w 39 roku - odświeżyłem starą:

http://rapidshare.com/files/447689728/Kara___39.rar
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 13, 2011, 12:56:42 »
Pozwolę wtrącić swoje ostatnie trzy grosze na temat celownika. Loku, a może dałoby się (jak to łatwo napisać) zrobić taki celownik jak w Karasiu z WoP1939? Zdjęcia są tutaj http://www.sas1946.com/main/index.php/topic,3283.0.html , ale Ty na pewno już je widziałeś. Zaznaczam, że nie grałem w WoP-a.

P.S. 1
Pozdrawiam wszystkich artystów rzeźbiących samoloty i nie tylko w Sturmoviku.

P.S. 2
Czekamy z niecierpliwością na mapę Polski. To chyba nie w tym wątku, ale co mi tam.

« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 14, 2011, 01:14:14 »
To są te "rozmazane" zdjęcia o których wspomnialem,teraz zrób model 3D na podstawie tych fotek bez jakichkolwiek wymiarów i jeszcze rozpracuj metode działania skomplikowanego mechanicznie celownika tak zeby działał w grze :D.

Chodziło mi raczej o to, że w zrobionym do iłka Łosiu już celownik jest (nie wiem czy zbliżony do ideału) ale z racji tego co napisałem wczesniej taki sam można zainstalować w karasiu ;) I nie znam się na modowaniu, modelowaniu itp, dlatego kieruję się tylko i wyłacznie logiką.

PS> pytanie do moderów:
W FSX już stworzono modele czapli i R-XIII może więc przy dużej "odrobinie pracy" dałobysię je zaadoptować jako bazę do iłka?

« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 14, 2011, 06:47:21 »
A myślicie że Karasia skąd miałem :D.Ukłony w strone Fatmana,Lucasa,Empecka i wszystkich innych którym sie chciało zrobić ten i inne modele naszych latadeł.W przypadku innych modeli,R-XIII czy Czapli,potrzeba by tyle samo czasu,może ciut mniej bo samoloty mniej skomplikowane od Karasia,ale to i tak kupa roboty.

« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 14, 2011, 10:07:52 »
www.whatwalrus.com/sas2/Loku/PZL23B/Classes_409_410.7z

Poprawka do Karasi,teraz już martwi strzelcy nie strzelają zza grobu.Wypakować na pulpit,w środku są 4 foldery odpowiednio opisane,skopiować tylko te klasy w jakiej wersji gra jest.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 16, 2011, 11:12:13 »
Loku - wielkie dzięki za nowe maszyny!
Kawał dobrej roboty - jak zawsze zresztą.

PS. Teraz czekam z utęsknieniem na P-61 od Ranwersa.  :004:

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 16, 2011, 19:15:39 »
Proszę to wszystko ładnie poprawić i spakować do jednej paczki bo jestem zbyt leniwy, żeby czytać dwie strony aby się dowiedzieć o co chodzi  :002:
A tak przy okazji - polskie 'bombowco-rozpoznawajce' to jedna rodzina, więc inteligentnie podpowiem, że od 42 blisko do 43 a od 43 całkiem niedaleko do 46, zresztą dobrze o tym wiesz  :007:

« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 17, 2011, 23:59:35 »
PS> pytanie do moderów:
W FSX już stworzono modele czapli i R-XIII może więc przy dużej "odrobinie pracy" dałobysię je zaadoptować jako bazę do iłka?
[/quote]

Na forum odnośnie innych symulatorów znalazłem informacje o zamkniętym projekcie WoP pod grę Targetware. Tam nasi dzielni moderzy stworzyli modele 3d dla między innymi P50 Jastrząb, RWD14b Czapla, R-XIIID a nawet Potez XXV, może te modele będzie łatwiej zaadoptować do iłka ;)
link http://www.targetware.net/

empeck

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 18, 2011, 00:37:25 »
Nie wynajdujcie koła na nowo ;)

Część polskich modderów z różnych simów trzyma się razem, bliżej lub dalej, mamy takie małe kółko wzajemnej adoracji.

Karaś pochodzi z WoP właśnie, Loku całkiem wyraźnie to napisał, Ekipa z 1PL stworzyła dużo ciekawych maszyn, m.in. Karasia, a praca Loku go przeniosła w światek iłka. Mój Lublin powstał pod FS9, potem przeniosłem go do FSX, a na koniec z Lucasem do WoP. RWDki narodziły się w WoP właśnie, później trafiły do FSXa. Co przyniesie przyszłość się zobaczy, jeśli tylko wolny czas dopisze różnym stronom to będą nowe polskie maszyny w różnych simach, od Iłka począwszy, na FSX skończywszy.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 18, 2011, 02:36:29 »
No, gratsy Loku, że udało Ci się wrzucić Karasia i w dodatku tak ładnie go upiększyłeś! Super sprawa!

Jeszcze sprawa celownika: Tam na screenach jest włoski celownik z S.M.79 z Target Tobruk ;) Też mieliśmy z nim zagwozdkę. Początkowo Bociek wykonał prosty model RH-32, ale nie wiedzieliśmy jak to cudo zmusić do pracy. Szczególnie, że w TW nie było specjalnych klawiszy dla celowników bombardierskich i trzeba było robić wiele rzeczy "naokoło". Dlatego na koniec przenieśliśmy model 3D z włoskiego bombowca i jakoś tam sobie dawał radę.
Celownik pewnie by się dało wykonać przy bliskiej współpracy z pracownikami MLP, która to placówka ma instrukcję obsługi w/w gerata i która uczestniczyła merytorycznie w powstawaniu modelu PZL.23 w skali 1/6 znajdującego się w ich zbiorach. Ale to są moje spekulacje. Z doświadczenia wiem zaś, że potrzeba ogromu wolnego czasu. WoP 1920/1939 robiliśmy w sumie 4 lata, a w szczytowym okresie robiło przy nim do 10 osób, w tym kilka praktycznie non-stop (ech te piękne studenckie czasy :D )
Dlatego czapki z głów dla Loku za wrzucenie maszyny w świat Iłka i za naprawdę olbrzymią ilość pracy przy wykańczaniu samolotu. Bo przecież on musiał ten model zaimportować do gmaxa, przewalić model zewnętrzny na jedną teksturę (u nas był na dwóch + silnik + śmigło), poprawić malowanie, zrobić decale, zrobić instrumenty bo ja nie miałem starych geometrii, a jedynie tarcze) O FM i DM nie wspomnę. Wystarczy ? :)
Pozdrawiam!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.