Autor Wątek: P-40 gdzie, co i jak ?  (Przeczytany 1595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

P-40 gdzie, co i jak ?
« dnia: Marca 02, 2011, 14:58:55 »
Witam, poszukuje informacji na temat samolotu P-40 (jego wczesnych wersji) a dokładnie to gdzie służył na jakich frontach 2 wś w jakich operacjach uczestniczył i jakie kraje/armie posiadały owy na wyposażeniu. Wiem jedynie, że poza USA był na wyposażeniu między innymi ZSRR i RAF`u oraz że był dość popularny ze względu na łatwą i szybką produkcję. Interesuje mnie historia jego służby głównie do roku 42/43. Jeśli znacie odpowiedzi na powyższe pytania proszę pisać, pozdrawiam :001:     
combar ready

Offline Leon

• Global Moderator
Odp: P-40 gdzie, co i jak ?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 02, 2011, 23:27:14 »
Popełniłem kiedyś, z Gizmo, artykuł na temat służby P-40 w lotnictwie sowieckim - "Curtiss P-40 w ZSRS", Lotnictwo nr specjalny 4 z roku 2008. Artykuł zwiera podstawowe informacje tyczące zastosowania bojowego P-40 w WWS, biogramy najskuteczniejszych pilotów, zestawienie wyposażonych w P-40 jednostek. Może nie wypada się chwalić, ale lenistwo to ludzka rzecz - zamiast klepać pozwolę sobie odesłać do artykułu.
http://forum.magnum-x.pl/index.php?option=com_multicategories&mid%5B%5D=53&Itemid=24
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Odp: P-40 gdzie, co i jak ?
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 03, 2011, 14:23:41 »
Dzięki Leon :001:
combar ready