Lukas dzięki za dodatkowe wyjaśnienia. Przez to moje hobby (kokpit) nie jestem za bardzo w temacie latania.
Myślałem, że nic mnie już nie zaskoczy w temacie profile do BMS4 (mam na myśli Cougar). Myliłem się. Pod tym linkiem jest artykuł jak zrobić profil do BMS4 nową metodą.
http://www.benchmarksims.org/forum/content.php?153-DirectX-Shifting-FacilityW klasycznej metodzie można stosować DX input do programowania Hotas, ale jest ograniczenie do 32. W BMS4 można programować callbacks w inny sposób, jest to przedstawione w artykule. W związku z taka możliwością można utworzyć 16 wirtualnych urządzeń z 32 DX buttons. Czyli mamy max. 512 DX inputs. Możemy stosować S3 jako shift podobnie jak w klasycznej metodzie. Ważne jest aby nie przekroczyć liczby 512.
W BMS4 na ścieżce User\Joystick\cougar\Dunc_DX są pliki tmm, tmj oraz key, które można zastosować do programowania Cougara. Ten profil jest zrobiony tą nową metodą.
Co do mnie to nie jestem programistą, dlatego zostanę przy klasycznej metodzie. Profil Jagstanga podobno już się nie nadaje do BMS4, tak tam piszą. Ja jestem innego zdania. Można go stosować do nowego Falcona, ale trzeba dużo rzeczy zmienić. Ja swój modyfikuję wzorując się na profilu Red Doga. Myślę, że można zrobić prawie 100% zmian w tmj. Należy tylko kontrolwać plik z makro tmm.