Mianowicie może ktoś z was wie jak zmienić pozycje siedzenia w kokpicie???
Szczerze to nie wiem, czy jak to zrobić. Z pewnością nie jest to zaimplementowane w klawiszologii. Jedyne co mi przychodzi do głowy to pewien trik z TrackIR/FreeTrack-em, o czym niżej.
Chodzi mi o to, że by troche podnieść siedzenie. Defaultowy widok jakoś mnie drażni, ten kokpit wygląda jak by był 2D. Wydaje mi się że gdzieś musi być jakiś plik z zapisanymi parametrami widoków.
Kokpit jest w 100% 3D, chyba że latasz na widoku 2D (klawisz 2) - wówczas masz sytuację odwrotną do Allied Force

W BMS widok 2D jest brzydszy niż 3D, nie mówiąc już o tym, że tracisz jedną z podstawowych zalet BMS-a - klikalny kokpit 3D.
A teraz odnośnie "podniesienia" fotela - warunek to korzystanie z FreeTracka/FaceTrackNoIR/TrackIR:
1. Obniż się nieco w swoim siedzisku (czyli głowa ma się znaleźć nieco niżej w osi Y względem kamery.
2. Wycentruj Tracka na tym widoku.
3. Jak się wyprostujesz, Twoje "wirtualne" siedzisko będzie wyżej. Tylko od Twoich preferencji zależy jak wysoko będziesz miał wirtualną głowę.
Zazwyczaj wystarczą 2-3 próby by znaleźć satysfakcjonującą pozycję. Minus to fakt, że musisz to robić za każdym razem, ale trwa to kilka sekund

W ten sposób można sobie "regulować" fotel w F-16 w każdej osi.