Autor Wątek: Nasze profile joysticków do latania na A-10C  (Przeczytany 6102 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nasze profile joysticków do latania na A-10C
« dnia: Marca 29, 2011, 20:14:20 »
Witam serdecznie.
Jako absolutnie początkujący mam następujące pytania. Z góry dziekuje za odpowiedź.

1. Czy można uzyć "lotkowych" hamulców aerodynamicznych, jeśli tak to jak ?
2. Czy A-10 posiada odwracacz ciągu i ewentualnie jak go użyć w grze ?
3. Czy ktoś posiada mapowanie przycisków dla Saitek X-52 ?

Pozdrawiam!

[gmod]Wydzielony temat z "Pomocy dla początkujących", przyda się miejsce na propozycje profili do różnych drągów. John Cool.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2011, 22:22:41 wysłana przez John Cool »

poko24

• Gość
Odp: Nasze profile joysticków do latania na A-10C
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 29, 2011, 21:05:15 »
1. Czy można uzyć "lotkowych" hamulców aerodynamicznych, jeśli tak to jak ?
2. Czy A-10 posiada odwracacz ciągu i ewentualnie jak go użyć w grze ?
3. Czy ktoś posiada mapowanie przycisków dla Saitek X-52 ?
Ad.1 Tak. Można. Trzymając kombinację Shift + B wysuwasz hamulce, a CTRL + B chowasz.
Ad.2 Nie. Warthog nie posiada odwracacza ciągu - nie ma takiej potrzeby. Hamulce aerodynamiczne po przyziemnieniu wystarczająco spełniają tę rolę. A-10 ma niską prędkość przyziemnienia (ok. 120 węzłów)  i nie tak dużą masę jak odrzutowe samoloty pasażerskie.
Ad.3 Najlepiej samemu zmapować przyciski biorąc przykład z ułożenia funkcji na prawdziwym HOTASie A-10C. Nie jedna mądra głowa myślała nad tym gdzie i w jakim celu umieścić daną funkcję na drążku czy przepustnicy w prawdziwym samolocie. Gracze mogą mieć jednak troszkę inne preferencje. Tutaj masz mój profil - każdy skrót jest opisany w edytorze: http://rapidshare.com/files/455002862/DCS_Warthog.pr0

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 30, 2011, 13:38:04 »
Dziękuje uprzejmie !

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 30, 2011, 14:56:27 »
Przepraszam, nie znalazłem opcji edycji.
Kurcze mam problem z uruchomieniem tego profilu (robie to pierwszy raz). Czy dobrze rozumiem, że ów profil należy umieścić w odpowiednim katalogu i włączyć go spod ikonki by świecił się na zielono? Tak własnie zrobiłem, ale w grze wydaje się nie działać. Czy w samej grze należy zrobić coś dodatkowo?

poko24

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 30, 2011, 21:06:16 »
Najnowszy profiler i sterowniki do ściągnięcia stąd:
http://www.saitek.com/uk/down/drivers.php

Jeżeli wrzuciłeś plik "DCS Warthog.pr0" w odpowiednie miejsce (u mnie na Win7 x64 leży to tutaj: "C:\Users\Public\Documents\Saitek SD6 Profiles"), to wszystko powinno działać - wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na ikonkę x52 w tray'u i wybrać dany profil. Można też w podobny sposób szybko uruchomić edytor klikając na opcję "Profile Editor". Gdy się on otworzy, klikasz na ikonkę żółtego folderu w lewym górnym rogu ("Otwieranie") i wybierasz profil ręcznie w explorerze, aby wgrać go do edytora (tylko!). Pojawią się skróty klawiszowe wraz z ich opisami pod różnymi guzikami kontrolera. Nie zdziw się, że zauważysz tylko jeden tryb - MODE1 - dlatego staraj się mieć przełącznik na sticku tylko w tym trybie (dioda świeci wtedy na zielono). Teraz jeszcze musisz kliknąć ikonkę z niebieskim celownikem w prawym górnym rogu, żeby wgrać plik także do profilera.

Staram się odwzorować (w miarę możliwości oczywiście) prawdziwy HOTAS i skrócić listę funkcji dla szybszego zapamiętania. Brak u mnie też "Coolie Switch", "Boat Switch" i "Pinky Switch", które są na drążku A-10C IRL. To dlatego, że posiadam kierownicę g25, której pedały wykorzystuję jako ster kierunku, a konsolę dźwigni zmiany biegów do podpisania w/w funkcji. Guzik pinky na x52 też pełni rolę tylko NWS, a nie guzika "shift". Dlatego może się okazać, że będziesz musiał zmodyfikować profil pod siebie.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 30, 2011, 21:16:39 »
Ewentualnie skorzystaj z tego
Profil znaleziony gdzieś w sieci bardzo logicznie przenoszący wszystkie guziki na x52. Dorobiona jest tylko obsługa TIRa ze zmienioną kombinacją klawiszy.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

poko24

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 30, 2011, 22:02:28 »
A! Można podpisać nawet klawisze sterujące zegarem na MFD x52. Tylko nie zrobisz tego w edytorze profili, a już w samej grze. Te klawisze wykorzystuję jako "Mic Switch" (forward, down, backward).Musisz otworzyć "control panel" klikając ppm na traya x52 i tak z tym otwartym oknem wejść do Warthoga, w opcje, znaleźć odp. wiersz funkcji i kliknąć lpm komórkę tabeli na skrzyżowaniu kolumny z Saitekiem, "ADD", a potem podpisujesz rolę naciskając odp. guzik na kontrolerze. Bez otwartego okna testu joya DCS nie będzie rozpoznawał guzika.

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 30, 2011, 22:08:58 »
Dzieki Poko. Zawsze mnie wkurzały te trzy przyciski które do niczego w zasadzie nie były potrzebne. A w takim Ka-50 się przydadzą. :021:

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 25, 2011, 12:35:14 »
Jak prawidłowo uruchomić forumowy profil X52?
Wgrywam go Profile Editorem, wciskam przycisk Profile, na wyświetlaczu przepustnicy pojawia mi się nazwa profilu i teoretycznie wszystko jest ok.
W programie niestety nie jest, bo wcześniej zapisane ustwienia joysticka/klawiatury dalej funkcjonują, natomiast niekoniecznie funkcjonują ustawienia z profilu.
Co robię źle?

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 25, 2011, 12:48:20 »
Pozmieniałeś ustawienia bezpośrednio w DCSie. Przykładowo nie pasował Ci autopilot pod "a" więc zmieniłeś go w opcjach DCS na "ctrl+shift+alt+a" :118:, ale w profilerze pod guzikiem podpisanym jako autopilot (w tym profilu przycisk "D" na przepustnicy bodajże) nadal jest przypisana litera "a". Trzeba zrobić tak, żeby i tu i tu było to samo. Comprende?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 25, 2011, 12:58:08 »
Jeśli dobrze zrozumiałem: to co ustawione w programie, jest zawsze nadrzędne nad tym co w profilu Saiteka?
Czyli teraz żeby działały mi ustawienia z profilu, muszę zresetować ustawienia w programie na defaultowe i dopiero wtedy profil będzie działać?

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 25, 2011, 13:13:16 »
Jeśli dobrze zrozumiałem: to co ustawione w programie, jest zawsze nadrzędne nad tym co w profilu Saiteka?
To raczej logiczne nie? :121:
Czyli teraz żeby działały mi ustawienia z profilu, muszę zresetować ustawienia w programie na defaultowe i dopiero wtedy profil będzie działać?
Tak będzie najszybciej.

Oczywiście jeśli chcesz możesz stworzyć profil do joya w samym DCSie, ale Profiler jest wygodniejszy i ma więcej możliwości.

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 25, 2011, 17:16:21 »
Coś mi to wszystko działa nie tak jak należy.
Przypisałem sobie ręcznie n.p. pod POV Hat 1 rozglądanie się po kabinie.
Po tym co mi napisałeś, wyczyściłem wszystkie ustawienia przypisane do X52 i wgrałem profil.
I teraz działa to tak: na początku lotu wygląda tak, jakby wszystko działało zgodnie z ustawieniami profilu, ale po chwili znowu mogę rozglądać się po kabinie tym POV Hat1, natomiast w ogóle przestaje mi działać klawiatura. Zaczyna działać gdy wyjmę kabel od joya z USB.
Co to może być?

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 25, 2011, 17:37:53 »
Dzieje się tak może po użyciu hamulców aero?
Otwórz sobie jakiś edytor tekstu i popatrz co się dzieje. Jak Ci się pisze jakaś litera cały czas to masz rozwiązanie. :002:

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 25, 2011, 17:41:08 »
Literka B.
No i nie bardz rozumiem co jedno ma z drugim?