Autor Wątek: Wersja podstawowa i dodatki - wyjaśnienie kwestii  (Przeczytany 2659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wersja podstawowa i dodatki - wyjaśnienie kwestii
« dnia: Kwietnia 02, 2011, 18:09:21 »
Witam wszystkich. To mój pierwszy post i może trochę dziwne pytanie, ale nurtuje mnie od pewnego czasu. Mianowicie:
Czy podstawowa wersja gry, czyli Il-2 Sturmovik z 2001 r. wchodzi w skład pakietu Il-2 "1946"? Chodzi mi o to, że kiedyś zakupiłem podstawkę (bez żadnych dodatków) i dosłownie kilka dni temu cały pakiet "1946" i nie wiem, czy mam te gry instalować osobno, czy jedynie "1946"? Chcę zacząć od początku, czyli od walk na froncie wschodnim w 1941 roku, a nie od jakiegoś konfliktu na Pacyfiku. Innymi słowy chcę przejść grę chronologicznie - od wersji podstawowej, po najnowszy dodatek :) .
Z góry dziękuję za wyjaśnienie sprawy.

Odp: Wersja podstawowa i dodatki - wyjaśnienie kwestii
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 02, 2011, 19:33:50 »
Wersja 1946 zawiera już wszystkie wcześniejsze tytułu. O ile się nie mylę to po instalacji będziesz miał wersję 4.06. Na nią dajesz pacze do obecnej wersji 4.10.1 i masz podstawową wersję gry, do której możesz dograć mody ;) .

Innymi słowy chcę przejść grę chronologicznie - od wersji podstawowej, po najnowszy dodatek :) .

Przejście tej gry to pojęcie względne. Wiele osób tu obecnych pamięta jeszcze starego Il2 Sturmovika i gra po dzień dzisiejszy i jeszcze nie przeszli serii IL2 ;) .

SPrawa jest o tyle skomplikowana, że we wcześniejszych wersjach miałeś kampanie statyczne, czyli zbiór wykonanych przez kogoś misji zapisanych w katalogu, które tworzyły kampanie. Od pewnej wersji IL2 (nie pamiętam dokładnie od której) uległo to zmianie. Obecnie misje są generowane przez dynamiczny generator, który tworzy kampanie.
Oczywiście nadal jest możliwe rozegranie jakiejś kampanii od wczesnych lat do końca wojny :) .

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem.
Jeżeli gdzieś się mylę to proszę mnie poprawić.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 02, 2011, 19:59:23 »
Czyli grając w "gołą" wersję, czyli taką:

będę miał kampanię statyczną, a sięgając po ten pakiet:

kampania zmieni się na dynamiczną z losowo dobieranymi misjami?
Cały czas mówimy o protoplaście, pomijając wszystkie "Forgotten Battles'y i Pacific Fighter'y" :) .

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 02, 2011, 20:16:19 »
Od razu napiszę, że warto zapoznać się z regulaminem forum, już słyszę jak Mazak krzyczy o rozmiarze obrazków ;) .

Dokładnie tak jak napisałeś z kampaniami.

Oczywiście "protoplasta" jest już dosyć leciwy i będziesz miał o wiele mniej samolotów niż w wersji IL2 1946.

Z drugiej strony czasami aż tak dużej różnicy nie odczujesz między generatorem kampanii, a misjami z pierwszej wersji IL2. Również będziesz miał w nowszej wersji do czynienia z nowszym modelem zniszczeń i szeregiem ulepszeń (np.: kompleksowe zarządzanie silnikiem - przynajmniej tak bardzo jak pozwolił na to jej twórca). Jednym słowem, nowsza wersja jest "o wiele mil" do przodu w porównaniu ze starą. Logiczne jest, że rozwój tytułu niesie ze sobą zmiany, czasami były one na lepsze, czasami na gorsze.

Moim zdaniem, jeżeli miejsce na dysku pozwala na to byś zainstalował obie wersje i się pobawił w paczowanie to zrób to. pograj trochę w jedna i w drugą i zobacz, od której zaczniesz :) . W końcu Il2 Sturmovik jest podstawą dla Forgotten Battles, a w IL2 1946 gdzieś to Forgotten Battles jest :) .

Jeżeli nie masz paczy to polecam zerknąć tutaj: http://www.dziobas.4nt.pl/pliki.htm
Znajdziesz wszystkie pacze dla IL2 Sturmovik i innych wersji. Oczywiście z pominięciem płatnych rozszerzeń jak np.: Ace Expansion Pack lub Pe-2 (te zawiera już IL2 1946). AEP dawał wersję 2.0, a Pe-2 wersję 4.05.

Pozdrawiam.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 02, 2011, 20:19:47 »
1946 ma to samo co pierwszy Iłek, i więcej, ale inaczej :) Kolejne wersje i kolejne patch'e zmieniały wiele, nie tylko kampanie, także i modele lotu (niektórzy będą Ci pisać, że stary iłek miał to fajniejsze, ale im nie wierz, to albo malkontenci, albo konserwatyści nie idący z duchem czasów).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 02, 2011, 20:41:49 »
Przejście tej gry to pojęcie względne.
No, tą grę można co najwyżej przelecieć...
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 02, 2011, 20:59:26 »
Jakby na to nie spojrzeć to masz rację Leon :)
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 02, 2011, 22:07:09 »
Wielkie dzięki za pomoc, Dziobas, jak również za patche. Tego właśnie szukałem :) .
I przepraszam, jeśli wstawione obrazki są nieregulaminowe.

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 02, 2011, 22:12:34 »
Ach. I jeszcze jedna sprawa - te patche po prostu rozpakować w katalogu z grą, a one samo się "powstawiają" w odpowiednie podkatalogi i zainstalują?

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 02, 2011, 22:21:45 »
Nie wiem jak to było z patchami do "starego" IŁa, ale te o 1946 po prostu uruchamiasz, wskazujesz ścieżkę do katalogu gry i się instaluje.

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 02, 2011, 22:44:53 »
Ja zawsze rozpakowywałem je gdzieś osobno i ręcznie kopiowałem pliki wg katalogów. Dużo zabawy nie ma, paczy nie ma wiele :) .
Pozdrawiam.