Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (IL-2: CloD)  (Przeczytany 141342 razy)

Offline Misiek

• JG300
  • *
Odp: Pomoc dla początkujących (IL-2: CloD)
« Odpowiedź #270 dnia: Marca 20, 2014, 22:45:38 »
Wysłałem Ci PM :)

« Odpowiedź #271 dnia: Maja 29, 2014, 21:25:07 »
WItam szanowne grono  :evil:
Jestem tu całkowicie nowy chodz mam juz troche po trzydziestce i moje poczatki symulatorów lotniczych to produtky legendarnego Dynamixu i pierwszy Iłek...
Chodz z zawodu i wykształcenia jestem marynarzem a raczej produktrm marynarzopodobnym, bo automatyk okretowy to nadal nie nawigator :evil: to uwielbiałem od zawsze latanie...
Grałem oczywiscie w symulatory Okrętów podwodnych ole obecnie nic ciekawego nie produkują a w starocia grac juz mi sie nie chce,to chciałem na powaznie wrócic do latania...
Dwa lata temu kupiłem zajebisty komp ,prostego HOTASa ,kupiłem nowego Iłka i... No własnie mimio bugów nawet chodził... ale to ja byłem najsałbszym ogniwem...
teraz znowu chce podejsc do tematu ale prosze Was o pomoc jak to kurka chcwycic zebby mimo bólu isc do przodu bo sterowanie na pełnym realizmie to jest dla mnie narazie nie do przejcia..czy najpierw polatac solo czy moze mozna sie gdzies z Wami spotkac, polatac, pogadac ,poduczyć?
Nadmienie ze wszedłem na tyle w temat ze moda TF zainstalowałem i technicznie jest cacy no ale pilot pizda... ;D
Achoj!!!

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #272 dnia: Maja 29, 2014, 21:52:07 »
Witaj, ale język jak z maszynowni nie przystoi tutaj.
Zaglądają tu nieletni, więc trza się ograniczać z językiem jak z portowej knajpy.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #273 dnia: Maja 29, 2014, 22:02:18 »
ok poprawie sie :evil: Wiesz całe życie w szkołach męskich od technikum po akdemie i polibudę potem stocznia i statki...Wybacz proszę moje lingwistyczne podróże sentymentalne i powrócmy do meritum bo o kanjpach marynarskich to moge opowiedzieć na privie...

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #274 dnia: Maja 29, 2014, 22:22:20 »
Na początek polecam odpowiednio ustawić joystick i klawisze. Dobrze by były gdybyś podał co za HOTAS posiadasz, łatwiej wtedy polecić co warto mieć pod ręką, ile ma dodatkowych osi itp.
Warto, według mnie, mieć te ustawienia na joyu lub zapamiętane na klawiaturze:

-spusty, zależnie od preferencji oddzielnie dla karabinów i działek lub oba naraz
-przybliżenie głowy do celownika, standardowo Shift-F1
-trymowanie sterów
-zoom widoku
-hamulce
- i ewentualnie doładowanie

Dodatkowo przypisz/zapamiętaj ustawienia dotyczące:
-otwierania kabiny i wyskakiwania na spadochronie
-skoku śmigła
-chłodnicy

Jeśli złapiesz bakcyla to pomyśl jeszcze o head trackingu, domowej roboty FreeTracka można zmajstrować za kilkadziesiąt złotych.

Co do procedur i obsługi samolotów, tutaj jest to rozpisane:

http://www.theairtacticalassaultgroup.com/wiki/doku.php?id=flight_manuals

http://www.2gvsap.org/flea/OP2GvSAPINST_3710.1B.pdf

Najczęściej sam start prostszego samolotu (typu Spitfire czy Hurricane, nie jakiś dwusilnikowy bombowiec) sprowadza się do otwarcia kurków paliwa i załączenia iskrowników, lekkiego popchnięcia przepustnicy i odpaleniu silnika klawiszem I. Potem trzeba jeszcze odpowiednio zagrzać silnik - tutaj przydadzą się dane z powyższych linków oraz przyciski/osie do obsługi chłodnicy i skoku. Będąc już w powietrzu trzeba uważnie kontrolować temperatury, odpowiednie ustawienie skoku, mocy i chłodnicy pozwala całkiem komfortowa latać nawet przez dłuższe wycinki czasu.

« Odpowiedź #275 dnia: Maja 29, 2014, 22:38:00 »
Holer.... Bardzo Ci dziękuje za odpowiedż ..wiec co do Joya to obecnie posiadam dwa stary i Saitek AV8R- 02...niestety o tym ze to półprodukt raczej do konsol pózniej sie dowiedziałem a obecny to THRUSMASTER T.Flight Hotas X.Myślę że na początek wystarczy...
jeszcze jedno..posiadam tez simki inne dcs a10c i ROFa ale serce mi mówi że trzeba zacząc od Iłka naukę prawdziwego cyfrowego latania...Prawda to???pomijam jakies War Thundery i WOWy bo grałem ale to wiadomo...cos jak xero obrazu mistrza pędzla:)

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #276 dnia: Maja 29, 2014, 23:15:56 »
W DCSie duży nacisk położony jest na symulację samej maszyny, a same dostępne samoloty są powojenne (drugowojenny DCS dopiero powstaje), z elektroniką czy dużą ilością funkcjonujących przełączników. Gra się więc trochę inaczej, dużo więcej czasu spędza się tam monitorując przyrządy, obsługując radar czy wielofunkcyjne wyświetlacze itp. ROF za to to samolotu z pierwszej Wojny Światowej, więc zero elektroniki i tylko umiejętności pilota w bezpośredniej walce. Jedno jest jednak wspólne dla wszystkich tytułów - latanie samolotami za pomocą joysticka, przepustnicy itp. Pewne nawyki wchodzą w krew niezależnie od gry, i mając wiele godzin wylatanych na jednym tytule dużo łatwiej jest przesiąść się na kolejny, niż gdyby zaczynać od zera. Cliffs of Dover oferuje przy tym względny kompromis pomiędzy realizmem a lżejszą grą, liczy się tu przede wszystkim znajomość manewrów i wyczucie maszyny, ale też z drugiej strony nie można (przy maksymalnym realizmie) latać na maksymalnej mocy i strzelać na wszystkie strony, warto czasem spojrzeć na zegary.

« Odpowiedź #277 dnia: Maja 29, 2014, 23:29:48 »
Mniej więcej tak to podskórnie odczuwam dlatego zalezy mi na lataniu w Iłku...wiadomo wychowałem się na filmach o WW2 Więc bliskie mi są klimaty  typu "Repeat please" z wiadomego filmu...
ale powrócimy do meritum ..jakie masz porady względem mojego Thrustmastera i wogóle latania..czy po przewałkowaniu teorii powinienem latac  w singlu na kampaniach czy może gdzieś mozna spotkac Was i poduczyc sie online???

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #278 dnia: Maja 29, 2014, 23:45:54 »
Generalnie, jak w każdej grze, żadne AI nie zastąpi żywego przeciwnika. Tutaj najpopularniejszym aktualnie serwerem jest ATAG działający na modzie Team Fusion 4.312, wieczorami bywa tam do 100 osób naraz. Oczywiście ustawiony jest pełny realizm. Z tego względu proponuję najpierw polatać trochę samemu, mogą to być nawet szybkie misje. Chodzi o pewne wyuczenie obsługi samolotu oraz, co równie ważne, rozróżnianie samolotów, coby przypadkiem nie zestrzelić kogoś z własnej drużyny, i jednocześnie odpowiednio wcześnie zareagować na zbliżającego się wroga. Ja sam  na razie w CloD'a nie gram, mimo niezłego sprzętu występuje u mnie co chwilę przycinanie czyli "stuttering" i czekam aż kiedyś się to zmieni, może pomogą przyszłe sterowniki albo nowa wersja Team Fusion lub natknę się na rozwiązanie nie wymagające zmieniania opcji systemowych.

Do joysticka przede wszystkim przypisz odpowiednie osie - wychylanie lewo/prawo do lotek, pochylanie przód/tył do steru wysokości, wajchę przepustnicy do mocy. Nie pamiętam czy Twój joy posiada skrętną rączkę, czy to ten model z kołyską w przepustnicy, w każdym razie pod to przypisz ster kierunku. Pod grzybkiem oczywiście rozglądanie się. Dodatkowo będziesz musiał jeszcze dobrać czułość osi (też ustawia się w opcjach) ale to już sprawa bardziej indywidualna, zależąca od upodobań, samego joysticka oraz stopnia zużycia w nim potencjometrów.

« Odpowiedź #279 dnia: Maja 29, 2014, 23:50:21 »
dziekuje Ci bardzo ...moj Joy jest nowiutki wiec potencjometry w jak najlepszej foermie...mam kołyske w przepustnicy i skrętny Joy wiec nie wiem gdzie lepiej ster kierunku przypisac...
a czy mogłbys wicej mi powiedzic na temat dom owej roboty free tracka
i wogóle dzieki za cierpliwosc bo nikt inny o tej porze nie ma ochoty piasać:)

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #280 dnia: Maja 30, 2014, 00:11:30 »
O FreeTracku jest tutaj na forum cały, prawie 100 stronicowy wątek: http://il2forum.pl/index.php/topic,7343.1425.html
Polecam też sprawdzić obrazkowe instrukcje przygotowane przez kolegów z mojego składu:
http://sturmovik.pl/sprzet-do-gry/127-freetrack?showall=1&limitstart=
http://sturmovik.pl/sprzet-do-gry/124-freetrack-vol-2
Pierwszy na przykładzie kamerki i diod na czapce, drugi z kamerą z własnymi diodami, a na czapce odblaski.

« Odpowiedź #281 dnia: Lipca 26, 2014, 21:53:45 »
Temat: Celownik raz jeszcze...
No teraz to zgłupiałem. Jak pamiętamy zawsze są problemy z celownikiem w 109tkach. Ale u mnie nie jest problemem centrowanie widoku, wychylenie łba itd. Nawet po zbliżeniu (shift+f1) siatki nie mam. Przejrzałem opcje realizmu, sterowania i nie widzę nic co by mogło naprawić problem po zaptaszkowaniu czy przestawieniu którejś z opcji. Jakieś pomysły?
Wersja ori, najnowsze patche ze steama+teamfusion 4.13+win8.1 (działa stockowo, bez "clodera")

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #282 dnia: Lipca 26, 2014, 22:14:18 »
Celownik trzeba jeszcze podświetlić. Odpowiada za to opcja Toggle Gunsight Illumination w sekcji General w ustawieniach sterowania. Możesz też ewentualnie ustawić stopniowe rozjaśnianie bądź ściemnianie siatki.

« Odpowiedź #283 dnia: Lipca 26, 2014, 22:16:01 »
Jak wyżej. Domyślna kombinacja na załącznie żarówy to prawy Alt-L.

P.S. - jesli już bierzesz się za 109-tki, to warto wspomnieć o kolejnej różnicy w stosunku do starego "Iłka", na którą najprawdopodobniej zaraz się nadziejesz :D - aby opuszcać lub chować klapy, trzeba stosowny klawisz/guzik/pstryczek nie kliknąć raz a ciagle trzymać, obserwujac jak twoje wirtualne alter ego mozolnie kręci kółkiem po lewej stronie kokpitu.

« Odpowiedź #284 dnia: Lipca 27, 2014, 09:45:52 »
Dzięki!
I za info o klapach też, doszedłem już do tego sam ale w mojej głowie krążyło krótkie "WTF?".