Autor Wątek: Pierwsze wrażenia  (Przeczytany 72966 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #315 dnia: Października 10, 2011, 10:51:00 »

Pytacie o klatki minimalne........

Tak, pytamy. A ty z erystycznym zacięciem przez kilka postów wykręcasz się niczym politycy, by nie podać tej wartości wprost.

Musimy powiększać grupę zwolenników tytułu a nie pomniejszać, nawet niech będą niezadowoleni ale niech będą.

No zaje...ście... Musimy wciągać w kupno gówna jak najwięcej osób, bo może za 5 lat będzie z tego sim wszechczasów? Musimy agitować na rzecz Ubi i twórców, aby widzieli, że nie ma znaczenia jakiego syfu narobią bo i tak znajdą się kupcy? Winszuję zdesperowanego podejścia, jakby od Kłody zależały losy całego gatunku.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #316 dnia: Października 10, 2011, 11:08:29 »

Ten obrazek pokazuje co mi przychodzi do głowy po ostatnim poście Noego :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #317 dnia: Października 10, 2011, 11:12:51 »
No zaje...ście... Musimy wciągać w kupno gówna jak najwięcej osób, bo może za 5 lat będzie z tego sim wszechczasów? Musimy agitować na rzecz Ubi i twórców, aby widzieli, że nie ma znaczenia jakiego syfu narobią bo i tak znajdą się kupcy? Winszuję zdesperowanego podejścia, jakby od Kłody zależały losy całego gatunku.

Nie wystarczy że Ci co już kupili nie wyrzucą do śmietnika tylko nadal będą żądać tego co się należy.

Klatki minmalne po ostatnim ustawieniu mam na poziomie 23-25 co daje płynną grę bo nie ma większych zauważalnych zacięć.

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #318 dnia: Października 10, 2011, 11:16:32 »
Tak, powinni zbiorowo żądać zwrotu pieniędzy za niezgodność towaru z umową. To im się należy.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #319 dnia: Października 10, 2011, 12:40:14 »
Tak, powinni zbiorowo żądać zwrotu pieniędzy za niezgodność towaru z umową. To im się należy.

Jest coś takiego od niedawna jak pozew zbiorowy :D byłyby jaja i ewenement w historii gier, wycenić można grę + 5 lat czekania, czyli straty moralne i ślinienie się przy zapowiedziach.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #320 dnia: Października 10, 2011, 12:59:05 »
To ja się piszę na te wspólne loty. Wyciągnę płytę z szafy, zainstaluję ponownie...
Proszę mi tylko powiedzieć, co my tam będziemy robić? Opowiadać, ile mamy klatek? Proszę Państwa. To nie klatki i uber grafika były i są siłą starego iłka. Póki nie ma porządnego multi, ktoś, kto nigdy nie miał nerwów do kampanii singlowych, po coda nie sięgnie, choćby był najpłynniejszy, najpiękniejszy i najrealniejszy na świecie. Bo zwyczajnie w codzie nie ma co robić... No chyba, że coś się zmieniło odkąd kupiłem, zainstalowałem i odinstalowałem?
Pozdrawiam

« Odpowiedź #321 dnia: Października 10, 2011, 13:10:35 »
Cytat: noe
Klatki minmalne po ostatnim ustawieniu mam na poziomie 23-25 co daje płynną grę bo nie ma większych zauważalnych zacięć.

Rok temu zmieniłem kompa i do tamtej pory miałem w iłka od 20 do 50 klatek i też uważałem, że jest ok tylko się jakoś nadziwić nie mogłem dlaczego mam lagi, dlaczego nie trafiam w 100% sytuacji. Po zmianie kompa średnia oscyluje w granicach 70 i nagle okazało się, że nie mam lagów a i umiejętności strzeleckie jakoś wyraźnie się poprawiły.

Pytacie o klatki minimalne........

Powiem tak swoją ocenę płynności gry oceniam trochę inaczej.
Po latach treningów w PAT wyrobiłem sobie oko bardzo dobrze.
Wsiadam w samolot na danym symulatorze koledzy w inne samoloty i lecimy w formacji. Jeśli po 10 minutach lotu nisko nad ziemią, nad miastami  nadal lecimy w formacji ciasnej to oznacza tylko jedno, jest dobrze, jest płynność.
Nie interesuje mnie pomiar fps gdy mam płynnie. Jeśli byłoby źle (jak wcześniej na kłodzie) szukałbym przyczyny między innymi w fps ale skoro lecimy w formacji i nie ma zaciachów utrudniających lot w formacji to chyba nie jest źle. Walczymy w kilku i żadnemu z nas nie przeszkadzają w walce zaciachy czy zwiechy gry. To chyba o czymś świadczy.

Jeśli dla ciebie latanie w formacji i rozrywkowe strzelanie jeden do drugiego wystarcza to faktycznie sim nawet przewyższa tak stawiane wymagania, ale ja osobiście oraz jak mniemam każdy z "niezadowolonych" oczekiwał i wciąż oczekuje od tej gry czegoś na poziomie, który obecnie oferuje zmodowany ił. Niestety gra pod tym względem nie spełnia nawet minimalnych oczekiwań. Możliwości singla jak i multi to w obecnej chwili poziom CF1 lub CF2, a co ekipa robi by to naprawić...nic. Dostajemy możliwość grania w 3D i za...bisty dźwięk lokomotywy.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #322 dnia: Października 10, 2011, 14:16:16 »
Rok temu zmieniłem kompa i do tamtej pory miałem w iłka od 20 do 50 klatek i też uważałem, że jest ok tylko się jakoś nadziwić nie mogłem dlaczego mam lagi, dlaczego nie trafiam w 100% sytuacji. Po zmianie kompa średnia oscyluje w granicach 70 i nagle okazało się, że nie mam lagów a i umiejętności strzeleckie jakoś wyraźnie się poprawiły.
...

Moim skromnym zdaniem, żeby utrzymać dobre formacje (swoją drogą rzecz niezwykle widowiskowa ale...totalnie nieprzydatna na frontach i grożąca zarobieniem mutlikila przez przeciwnika - kto latał ten wie), wystarczy nawet i 15 klatek/s. Natomiast w dobrym furbalu potrzeba 30 minimalnie. Ale to tylko moje zdanie i wydać różnię się z Noe w temacie płynności. Tak czy inaczej : jeżeli gra ma naprawdę taki potencjał jaki piszesz Noe to ja bardzo chętnie w nią zagram jeszcze, nawet dokupię dodatki. Pod 1 warunkiem : gra zostanie doprowadzona do stanu używalności i zapewni mi to co zapewniała poprzedniczka przez parę ładnych lat, które będę zawsze miło wspominał.

« Odpowiedź #323 dnia: Października 10, 2011, 16:19:58 »
Trzy sprawy Noe.
Po pierwsze: opinie wyrażone w tym wątku uchroniły mnie przed wydaniem c.a. 90 zł na "grę". Powinienem chyba część tej kwoty przekazać na rzecz forum, które mnie przed tym uchroniło. Tyle w temacie "płacenia komuś za coś".
Po drugie: zniechęcanie do kupowania ma sens ogromny - z całego serca życzę rychłego końca CloD, mając nadzieję że lukę po nim wypełni produkt choć w części spełniający oczekiwania.
Po trzecie: GTS450 i średni sprzęt wystarczą powiadasz? Ok, to ja mam pomysł. Kupujesz mi tę kartę i "średniej klasy procesor". Jeśli gra będzie działać "zadowalająco" przesyłam Ci kasę i flaszkę wódki. Jeśli nie - odsyłam sprzęt. Oki?

Pozdrawiam
seg
Dziecku w kolebce kto łeb urwał chytrze...

« Odpowiedź #324 dnia: Października 10, 2011, 17:56:20 »
Póki co, to Ty Noe jesteś jedynym, który próbuje nawrócić wszystkich. Spoko, jesteś "wybrany" i u Ciebie to działa. Zrozum jednak fakt, że u wielu ludzi nie i nie mają oni wielkiej ochoty "naprawiać" sobie godzinami symulatora, który powinien działać po wyciągnięciu z pudełka. Jeśli ten tytuł naprawią, to świat się o tym dowie i wtedy sobie "polatamy".

P.S. Napraw sobie przecinek, bo niektóre Twoje posty naprawdę ciężko się czyta.

P.S.2 Yoyo nie masz tak racji co do wydajności Ił2 z 2001. Nie było tak wesoło. Gra miała dość konkretne wymagania. Jenak na średnim sprzęcie dało się latać spokojnie, a na tym z górnej półki wszystko śmigało aż miło. Sam miałem wtedy PIII550, 128MB ramu i TNT2. Było ciężko. U znajomego na Athlonie 1Ghz, 256ramu i pierwszym Radeonie (700?) wszystko śmigało aż miło. W 2004 to co najwyżej FB wyszło i było namotane w kodzie gry. Gra nie wyglądała dużo lepiej a zdecydowanie gorzej działała...
Achtung Spitfeuer!

« Odpowiedź #325 dnia: Października 10, 2011, 20:08:07 »
Ja napiszę krótko: mam 4 rdzeniowca intel 9550 + GF460 Hawk od MSI 4GB ram i Win 7 i CoD działa tak jak u Noego więc przestańcie biadlolić. Też byłem sceptykiem ale na starym sprzęcie i na Win XP. Jak nie wierzycie to zapraszam do zmiany swoich kompów na takie co uciągną CoD - a a później do wypowiedzi, bo przelewanie z pustego w próżne to kiepski pomysł zwłaszcza gdy większość z Was drodzy forumowicze nie wie dokładnie jak Cod działa na dobrym sprzęcie.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #326 dnia: Października 10, 2011, 20:19:29 »
Miło Was posłuchać.
Ale i ja mam swoje "trzy grosze" w tym temacie. Pisałem wcześniej, że odkładam na półkę zniechęcony próbami na moim sprzęcie i Waszymi opiniami, że nic nie będzie.
Miałem wtedy GF 8800GT. COD-a kupiłem od razu i od razu testowałem i klop.Mało FPS , zaciachy stąd wynikające zmusiły mnie do rezygnacji. Każdy pisał , że sprzęt musi być mocny, a i tak nic z tego nie będzie.
Aż tu nagle w prezencie od ukochanych dostałem GF GTS450 notabene 128 bitową( słabo).
I co - wszystko wróciło do normy. Pamiętam jak na HL na serwerze " SPIT contra" ustawiali mapę z poruszającymi się obiektami ( już jej chyba nie ma) to ja miałem 2 FPS i nie latałem.I to nie banał. Dla ciekawości potwierdzę to zrzutem dla mapy opracowanej przez naszego kolegę pod IŁ-2 na której rok temu większość narzekała na FPS. Mapa DUXFORT - zwykła- bo nie miałem takiej z ruchomymi obiektami. Popatrzcie co daje moja nowa karta, bo stara miała zaciachy.
http://imageshack.us/photo/my-images/191/duxfort1.jpg/
a tu już zlotu:
http://imageshack.us/photo/my-images/832/duxfort2.jpg/

Czy to tak dużo w porównaniu do COD?.

Myślę,że twórcy oparli silnik gry COD na podobnym co IL tylko mamy teraz 3G i to jest super, oprócz tego masa nowych ciekawych spraw, które warto tu poruszać. Są i błędy np; jak ląduję w trawie to mi ta wysoka prześwituje do kabiny. Sądzę, że mocno wrośliśmy w ił-2, a dodatkowo oczekiwania były wysokie.
Za wielki błąd choć nie jestem tu fachowcem uważam połączenie STEAM, co może mieć wpływ na wydajność.
Twórcy powinni jasno określić jak na lekach , że gra nie jest pod XP , bo śmiga dopiero pod Windows 7 i tu już w maju po wymianie systemu na W7, jako tako, z FPS na poziomie 25-38 latałem.
Nie wiem , czy kolegom zależy tak jak pisze Noe na płynności , czy doszukujecie się czegoś więcej. Dla mnie COD jest grywalny ,a z powodu większej realistyki lotu - lepszy. Tu nie mam , bo sprawdzalismy online , że ktoś do mnie strzela mając karabiny , co widzę w kącie 30 stopni do mojego lotu od " ósmej np." i ma trafienie.
Tu mocno trzeba się napocić by złapać w celownik w porównaniu do iłka , którego nadal uwielbiam. Tu mam jeszcze większe realia fizyki lotu ( może te trzaski za bardzo przesadne bo to nie szybowiec.

A teraz do rzeczy:
Mój sprzęt:
Płyta ASUS P5E
RAM - 4 Gb (800) Geill
Grafika - obecnie GF GTS 450 Etreme  GIGABITE - zegary ;930 , 1800,4000
Procek - Intel duo 8400 6 Mb cache
Monitor BenQ 23 cale G2320HDB
I co z tego mam ;

Moje ustawienia w COD;

http://imageshack.us/photo/my-images/64/ustawieniau.jpg/
A z tego mam ( użyłem mapy z walką z max. ilością maszyn ofline ) to;

W locie nad Londynem
http://imageshack.us/photo/my-images/26/nadlondynem.jpg/

I w typowej walce gdziekolwiek jestem tu nad lądem klatki oscylują ok. 50;

http://imageshack.us/photo/my-images/820/walkaqu.jpg/

I jak to ma się dla mnie laika w płynności latania do iłka gdzie na trudnych mapach mogę mieć to samo( pokazuję wyżej) dla tej samej karty.
Otóż lata się bez zatrzymań obrazu z kolegami na obcych serwerach i wszystko śmiga , a COD nie szwankuje i nie wyrzuca do ekranu.
Na koniec dodam , że istonym parametrem jest tu ustawienie grafy. Ja mam wyłączoną synchronizację pionową , bo bym miał tyko klatek tyle co monitor i wyłączoną anizotropię bo COD dostaje wyraźnego kopa.
Ja zauważyliście większość parametrów jest max, a najważniejsze dostosowałem je do tej karty. I nie potrzebuję tu kompa za 10 tys. zł.
Dodam , że przy ustawieniu rozdzielczości 1280 x 780 wszystko w FPS idzie mi 2 x do góry , obraz jest tak samo wyświetlany wielkościowy, lecz to nie ta rozdzielczość.
Jeszcze większe parametry Wyciska NOE , podam , że otrzymuje podobne ( ciut większe) wyniki tylko z włączonymi cieniami bo ma GF 460 TOP.
U mnie włączone cienie dają spadek o 40% - ale akurat mi na tym nie zależy na dziś.
Reasumując  w COD lata się bardzo dobrze, co mogą potwierdzić koledzy z którymi go odkrywamy nie bawiąc się w jakieś jego wnętrza i "silnik" bo i tak sądzę , że żaden z piszących tego nie zgryzł. Dla nas jest w lataniu płynny jak IŁ2.
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.
WSP dla Orłów. - od EKG_PIT

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #327 dnia: Października 10, 2011, 20:49:27 »
Miałem sie nie odzywać ale....ja ten temat zacząłem :) i to pozytywnie :(.
Ta gra jest dla mnie niegrywalna. Nie ze wzgledu na skopany silnik gry i optymalizację. Gra jest w miarę w porzadku jeśli chodzi o grafikę i działanie na moim sprzęcie. Ale to nie wszystko co oczekiwałem od tej gry, co oczekiwałem od następcy Iłka I FB. Brak interfejsu z prawdziwego zdarzenia oraz zestawu misji (najlepiej ciekawych) czy sprawnego systemu gry online. Tego tam nie ma, to i nie ma mnie w tej grze. Może sie doczekam. Narazie zainwestowałem stówę w Luthiera. Nie liczę już na zwrot ani jakikolwiek zysk. Mam nadzieję że zanim ten tytuł stanie się dla mnie choc trochę atrakcyjny będzie już coś nowego w tym temacie najlepiej coś w rodzjau Iła/FB z DCG pod fronty.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #328 dnia: Października 11, 2011, 08:12:13 »
To teraz szczerze odpowiedz PIT czy satysfakcjonują cię możliwości tworzenia serwerów dogowych, serwerów coop lub frontów jakie oferuje clod?

Ja na płynność gry nie narzekam, w zasadzie od samego początku nie miałem z nią większych problemów. Latałem offline, latałem online i w obu przypadkach nie miałem zwiech, wywalania do kokpitu itp, ale wiesz co, po 20 walce offline gdzie nawet nie mogę sobie pułapu ustawić miałem po dziurki w nosie latania offline, a po kilku godzinach online miałem dość latania tam i z powrotem nad te same cele. Ta gra jest nudna jak flaki z olejem i nawet niezły FM, rozbudowane (w stosunku do iłka) sterowanie silnikiem nie są w stanie tego zrekompensować. Latać w formacji lub po prostu zwiedzać mapę mogę w FS, a od tego symulatora oczekuję jednak dużo więcej. Oczekuję Bitwy o Anglię.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #329 dnia: Października 11, 2011, 09:21:44 »
Mi CloD działa coraz gorzej i gorzej... Trudno, nie wyrzucam pudełka, kiedyś może odkurzę... Może do tego czasu mój komputer dorośnie do CloD'a, a CloD dorośnie do grania, żeby rzeczywiście to była Bitwa o Anglię, a nie jakieś pierdoły. Choćby tak, jak w symulatorze Rowana, gdzie była duuuuuża ilość samolotów w grze, na prawdę duża. Grając czuło się jak w filmie sprzed wielu lat ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.