Komp:
C2Q Q9650 @3.6GHz
4GB DDR3 1600MHz
2x Radeon HD5850 w CF
Win7 x64
Kiedy na ekranie pojawia się ziemia spadek fps do poziomu 15-30. Ustawienia na maksymalne jakie się da i 1680x1050.
Jeżeli chodzi o AA to nie zauważyłem większej różnicy między AA8, a wyłączonym.
Odpaliłem grę przy włączonym menadżerze zadań i zobaczyłem, że korzysta tylko z jednego rdzenia. Od razu w ruch poszedł conf.ini. Znalazłem tam dobrze nam znaną linijkę: "ProcessAffinityMask"

. Usunąłem stojący na jej początku ";" i dopisałem wartość odpowiednią dla Qada, czyli 15. Zmiana? W czasie wczytywania gra korzysta z 4 rdzeni, w czasie lotu już jakoś nie potrafi, czasami ma jakiś chwilowy przebłysk i tyle.
Ustawiłem również detale ziemi, drzew, budynków i oświetlenia ziemi na niskie, uruchomiłem grę i nad bez poprawy.
Już myślałem, że dysk spowalnia grę w czasie lotu nad miastem lub wioską, okazało się, że odczyt nie przekracza 10MB/s.
Jeszcze jedno, zauważyłem, że gra jest strasznie pamięciożerna, zwykły lot, jeden samolot, mapa Anglia i w użyciu łącznie 2,8GB . Przy niskich detalach dla wcześniej wymienionych elementów użycie wyniosło ok 2,3-2,4GB.
Nad wodą jest ok.
Mam nadzieję, że jest to tylko i wyłącznie problem ze sterownikami, bo wybaczcie, ale co trzeba mieć by móc w to zagrać komfortowo?