U mnie niestety kiepsko - zyskałem parę fps więcej tu czy tam i tyle. Po włączeniu wszystkich detali, z j
edną maszyną na lotnisku z dwoma czy trzema hangarami w tle wciąż mam śmieszne
30 - 35 fps. To wszystko na nowym sześciordzeniowym procesorze z dwoma GTX 580. SLI jak nie działało tak nie działa i od dłuższego czasu chłopaki z 1C nawet nie wspominają o wsparciu wielu kart grafiki. Z resztą nie ma się czemu dziwić, gra ma taką ilość błędów, że dłubanie przy SLI / Crossfire byłoby niepoważne.
Na forum 1C piszą, że kurz, chmury i trawa okrutnie zabijają wydajność. U mnie ten problem w zasadzie nie występuję ale to nie jest raczej zasługa silnika CoD tylko sprzętu na jakim go odpalam. Tak czy siak, jeśli takie proste efekty cząsteczkowe jak generowanie kurzu dają po tyłku karcie grafiki to znaczy (bez zagłębiania się w niepotrzebne szczegóły), że silnik graficzny CoDa działa tak jak te pisane 10 lat temu.
Po dość gruntownym przetestowaniu tej bety, w którą 1C wsadziło spory wysiłek, dochodzę do wniosku, że silnik 3D CoD jest tak źle zaprojektowany, że po prostu nie da się go uratować nawet najbardziej agresywną optymalizacją. Jedynym wyjściem jest kupienie albo napisanie nowego silnika graficznego i dostosowanie go do całej reszty CoDa. Na to trzeba mieć czas i kasę - czasu już nie ma bo gra od ponad roku zalega półki sklepowe a na kasę nie ma co liczyć bo niby skąd? UBI ma serię Assassin's Creed, Ghost Recon, Far Cry, Might & Magic, Settlers, Rainbow Six itd - po co mają ładować pieniądze w niszowy symulator po jego premierze? Jedyne rozsądne wyjście jakie wg mnie istnieje to podobny model sprzedaży do tego jaki funkcjonuje w przypadku RoF albo... Kickstarter. Jednak do tego trzeba oderwać się od UBI (w tym być może wykupić prawa do zasobów takich jak modele, tekstury itd.), zmontować porządną ekipę programistów i przekonać ludzi, że "tym razem nie damy ciała". Fajnie by było... ale niestety to raczej tylko sfera moich marzeń...
Nie mogę znaleźć mojego pudełka z Ił2: 1946 więc wydałem 10$ i kupiłem cyfrową wersję z GOG. W przyszłym tygodniu zacznę bawić się w mody i dynamiczne kampanie...