Autor Wątek: Problem z osiami kontrolera.  (Przeczytany 7224 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Problem z osiami kontrolera.
« dnia: Kwietnia 05, 2011, 08:11:01 »
Czy ktoś też ma problemy z osiami innymi niż X,Y i ster kierunku, że chodzą tylko w połowie zakresu? Przykładowo przepustnica, dźwignia mieszanki, kąt śmigła i chłodnica (tylko tyle mam przypisanych pod osie) wykorzystują tylko połowę zakresu wajchy -  dojeżdżam do połowy zakresu ruchu przepustnicy, a silnik już wyje na maksymalnych obrotach, mimo iż w ustawieniach wszystko pokazuje poprawnie - wykorzystuje pełen zakres i w funkcji liniowej.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
Odp: Problem z osiami kontrolera.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 05, 2011, 08:24:06 »
Mam to samo Sun. Cholera wie czym spowodowane. Pewnie tym samym co wszystkie inne bugi.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 05, 2011, 08:34:49 »
Nie panowie, opcja "100% POSITION" na maxa. W niektórych osiach (np. throttle) trzeba się pobawić także suwakiem "100% DEAD ZONE" i wszystko jasne.

PS.: Dla tych co używają FreeTrack'a - nie wiem czy tylko u mnie ale jeśli wprowadzi się zmiany i następuje ponowne uruchomienie gry - aplikacja zwraca błąd przy samym końcu zamykania. Tutaj następuje czasami reset powyższych ustawień. Rozwiązaniem jest zamknięcie FreeTrack przed ponownym uruchomieniem gry.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 05, 2011, 13:30:22 »
Kolega BOCZEK dobrze mówi. Też się trochę z tym męczyłem zanim popatrzyłem na dół ekranu po wyborze osi...
Ale ja mam jeszcze inny problem z osiami. Niby wszystko mam ustawione i w "szybkiej misji" wszystko mi działa (przynajmniej na Spitcie) ale w misji treningowej tej pierwszej nie działają mi stery kierunku...

I pytanie do znawców, jak działa drążek mieszanki w Spicie? Bo w COD mimo, że oś mam skonfigurowaną poprawnie to mieszankę można ustawić tylko w dwóch skrajnych pozycjach, albo bogata albo uboga, nic pośredniego. czy tak ma być?

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 05, 2011, 13:34:10 »
Tak ma być.

Co do osi, wrócę do domu to sprawdzę ale paski In i Out działały u mnie prawidłowo dla wszystkich osi, a w locie klops.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 05, 2011, 21:51:24 »
Nie panowie, opcja "100% POSITION" na maxa. W niektórych osiach (np. throttle) trzeba się pobawić także suwakiem "100% DEAD ZONE" i wszystko jasne.
Jednak nie takie jasne, majtanie tymi suwakami nic u mnie nie zmieniało, ani w podglądzie, ani w grze, dopiero reinstalacja rozwiązała problem.

Swoją drogą, czy to taki problem aby skopiować sposób dostrajania osi z LockOn ? Toż to katorga jest.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 05, 2011, 22:10:18 »
W ogóle GUI i menu to tragedia. Lepiej już by skopiowali w 100% z Iłka starego.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 09, 2011, 14:14:19 »
Czy ktoś wie, jaki klawisz ustawić do centrowania widoku? Chodzi o centrowanie trackira. W win 7 nie działa mi thrustmapper i mam z tym spory kłopot.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 09, 2011, 20:34:28 »
Jaki chcesz, w menu Trackir zakładka profiles, wybierz profil Combat Fligth, kliknij 2 razy, zakładka hotkeys, drugi od góry jest center, kliknij change i wybierz sobie  klawisz który Ci pasuje.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 12, 2011, 12:22:57 »
Nie wiem czemu podczas lotu cały czas ściąga w prawą strone. Saitek X52, stery kierunku też Saitek Pro Flight skalibrowane, Iłek COD PL. Inne symulatory śmigają pięknie bez problemów.

Offline Misiek

• JG300
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 12, 2011, 14:07:39 »
jesli to bf110 to tez cos takiego zauwazylem jesli za mocno zanurkuje.

[gmod]Proszę stosować w swoich postach poprawną pisownię. Dziadek Kos.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2011, 14:10:00 wysłana przez Kos »

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 12, 2011, 16:26:33 »
Moment obrotowy śmigła - tak ma być.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 20, 2014, 14:34:00 »
Mam problem z osiami X i Y Saitek X52 Windows 7 64 bit , podczas kalibracji wszystko wskazuje że jest ok. natomiast w grze osie te działają skokowo nie ma płynności, ruch sterem wysokości czy lotkami od razu przechodzi w maksymalne wychylenia.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 26, 2014, 19:27:01 »
Jak ktoś ma podobne problemy to tutaj znalazłem rozwiązanie: http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=84295
« Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2014, 20:17:07 wysłana przez KosiMazaki »