Autor Wątek: Czy można zmienić docelowy folder instalacji dla CloD (wersja STEAM)?  (Przeczytany 6262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Steam instaluje zawsze grę w "sobie", to znaczy w konkretnym katalogu Steamowym. Czy istnieje możliwość jednak skierowania plików gdzie indziej ? Na dowolny dysk, katalog? Możliwe, że Steam oferuje taką opcję (mam, miałem może aż takie 4-5 gier), ale zawsze jak coś wrzucałem to nigdy nie miałem żadnego pytania o miejsce docelowe dla gry.

Z iłkiem to było nawet tak, że miałem go nagranego na DVD (już jako folder po instalacji) i można było w ten sposób po instalacji nowego dysku, przenieść ten backup i wszystko działało jak należy :D.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2011, 08:57:32 wysłana przez KosiMazaki »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Zmiana folderu docelowego dla CoD
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 11, 2011, 10:44:28 »
Nie używałem, ale jest coś takiego: http://stefanjones.ca/steam/
Wymagana Vista/7 i partycja NTFS.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 11, 2011, 11:15:50 »
Może nie do końca na temat Yoyek, ale można zrobic podobnie.
Chodzi o ta kopie. Miałem tak z COD MW. Zrobiłem kopię zapasową całego podkatalogu w docelowym katalogu steam'a.
Przeczytałem na któryms forum cod'a, ze warto taki backup zrobić. No i przydało się, bowiem któregoś pieknego dnia COD nie zsynchronizował się ze Steam Cluod -czy jakoś tak - i gra wróciła do wersji wyjściowej - czyli wszystkie zdobyte perki i bronie poszły w p...
Wrzuciłem backup i wszytsko wróciło do normy.
Czyli mozna uniknąć (tak mi się wydaje) istalacji gołego CoD'a, a potem żmudnego przypisywania klawiszy i funkcji, tudzież istalowania poprzez steam wszystkich aktualizacji.
Dla pewności skopiował bym to co jest w folderze steam'a i ten cały katalog w Moich Dokumentach.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 11, 2011, 11:34:18 »
Zaraz, to w samym UI Steam'a nie ma instalacji gry do innego katalogu niż na dysku systemowym, tam gdzie Steam siedzi? No to blocker, ja tam gdzie jest Steam miejsca już nie mam, ewentualne gry instaluję na innej partycji... Problem.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 11, 2011, 11:44:54 »
Nie, nie ma takiej opcji w samym Steam.

Steam wrzuca gry tam, gdzie został zainstalowany. Twój pech, że to dysk systemowy.
Polecam sprawdzenie sznurka z mojego poprzedniego postu, jest tam rozwiązanie dla posiadaczy Visty i 7.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 11, 2011, 11:53:01 »
Parę lat temu przenosiłem steama na inny dysk/partycję. Wystarczyło pozmieniać ścieżki w rejestrze i przenieść katalog steama.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:16:06 »
ja tam gdzie jest Steam miejsca już nie mam, ewentualne gry instaluję na innej partycji... Problem.
Dla mnie właśnie to bez sensu. Simy mam na innym dysku (szybszym), steam z jakimiś FPP, Shogunem 2, czy coś gdzie indziej (dysk starszy i wolniejszy). Gdzie tutaj wolność osobista? ;)

www.yoyosims.pl

Offline ath

• *
  • PurePC Team
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 11, 2011, 13:08:37 »
Sprawdź sposób z "hard linkiem" - click

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 11, 2011, 13:17:54 »
Hmmm... Mogę spróbować. Link http://jameser.blogspot.com/2006/08/tip-37-creating-ntfs-hard-links-in.html mówi, że pod XP też da radę zrobić link stały. Inna sprawa, że fizycznie to by wyglądało tak, że najpierw instaluję w Steam'owym katalogu grę, a potem przenoszę via hard link. Czyli - muszę mieć miejsce na instalację...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Czy można zmienić docelowy folder instalacji dla CoD (wersja STEAM)?
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 13, 2011, 20:42:03 »
U mnie program podany przez Some1 zadziałał na Vista bez problemu. Tylko i tak, najpierw należy grę zainstalować w miejscu gdzie jest Steam a potem pliki poprzenosić. Thx.

www.yoyosims.pl