Autor Wątek: Konfiguracje sprzętowe i osiągi - wydzielona dyskusja.  (Przeczytany 17591 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Konfiguracje sprzętowe i osiągi - wydzielona dyskusja.
« dnia: Kwietnia 03, 2011, 21:52:01 »
Właśnie. Przy dość dobrych fps całość jest mocno niestabilna. Parę razy miałem też blue screen i samoczynny restart kompa po rozpoczęciu misji.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 13, 2011, 14:13:32 wysłana przez KosiMazaki »

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
Odp: Konfiguracje sprzętowe i osiągi.Wymagania CoD !
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 03, 2011, 22:59:37 »
Potwierdzone!!!
DX9 spowalnia całą grę! WIN XP  nie nadaje się do grania na tym simie!

"E. NOTE: DirectX 9 offers slower performance and lower graphic fidelity. If your system meets Recommended system requirements, upgrading to a DX10-capable operating system will offer better performance boost in Cliffs of Dover than perhaps any hardware upgrade."

źródło:
http://www.freewebs.com/heinkill/cliffsofdovernews.htm
dużo fajnych rzeczy opisanych.

Przesiadka na WIN7 64 nieunikniona, może jeszcze zmienię od razu grafę na 560Ti...

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 03, 2011, 23:08:35 »
Dokładnie takie "chłyty" robiłem na starszym kompie, żeby iłek 1946 działał płynniej widać nic się nie zmieniło.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 03, 2011, 23:14:18 »
Trochę się pobawiłem w ustawieniach gry i wzrost wydajności zauważyłem po wyłączeniu trawy. Zmieniłem jakość cieniowania, drzew, budynków i gęstość zabudowy (wszystko na wysoko oprócz jakości cieniowania ziemi - tu średnie). Na miastem nadal w okolicach 20-28fps ale po za nim dobija do 40tu :) .

Zobaczę jeszcze w conf.ini (w tym w moich dokumentach, są dwa, ten w katalogu z grą i ten w moich dokumentach) czy zmiana parametru odpowiedzialnego za odległość od której obiekty mają się pojawiać na mapie coś poprawi. Zawsze będzie to mniej obiektów do wyliczenia dla kompa.

PS: Sprawdziłem z ciekawości czy da się wypakować pliki SFS, niestety nie udało się ;)
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 03, 2011, 23:21:13 »
Przesiadka na WIN7 64 nieunikniona, może jeszcze zmienię od razu grafę na 560Ti...

Raczej nie ma sensu. Twój obecny procesor będzie bardzo, ale to bardzo ograniczał takie GPU.
Chyba, że za jakiś czas zmienisz komputer a grafikę zostawisz.
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 03, 2011, 23:27:27 »
Myślę, że jest sens jeżeli taki system już posiada, a nie chciał się przesiadać ze względu na ilość pracy jaką trzeba w to włożyć.
Na Win7 będzie miał większe szanse na odpalenie tego bez ograniczania gry przez sam system.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 04, 2011, 00:07:01 »
Minął czas edycji.

U mnie rozwiązanie okazało się prostsze niż myślałem, dwie połączone karty nie są prawidłowo wspierane, po wyłączeniu CF nad miastem mam 25fps, nad ziemią do 60fps, na niebie przeszło 100 :) .
Teraz tylko trzeba poczekać na pacze które poprawią wydajność :) .
Pozdrawiam.

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 04, 2011, 09:21:56 »
Raczej nie ma sensu. Twój obecny procesor będzie bardzo, ale to bardzo ograniczał takie GPU.
Chyba, że za jakiś czas zmienisz komputer a grafikę zostawisz.

Może ktoś to wytłumaczyć dlaczego tak miałoby być....?

System mam i dokładnie tak jak Dziobas pisze czekam na stosowna okazję i po części z lenistwa.
Mam zamiar kupić ASUS GTX560Ti oraz pamięci szybsze (obecnie mam 800) 6GB i zmiana systemu na WIN 7 64bit. Graty te są początkiem modernizacji potem będzie płyta i procek.
Ale czy ma sens taka inwestycja ? Czy cokolwiek zmieni np w FSX lub COD? Systemu nie rozważajmy...

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 04, 2011, 09:54:04 »
Dlatego, że karta graficzna jest ograniczana zawsze przez procesor. Wydajność w grach wzrasta z wydajnością karty graficznej, a ta skaluje się z wydajnością procesora. Jeżeli procesor jest za słaby to będzie on wąskim gardłem dla grafiki.

http://www.dannyde.com/techreport/cpuscale/Stalker3.png
Tutaj na przykład masz skalowanie wydajności mojej karty wraz z Ghz procka.
Cały artykuł :
http://techreport.com/forums/viewtopic.php?f=3&t=69403

Generalnie do kart pokroju 560Ti przydały by się powiedzmy czterojajowce I5 760 lub Phenom II x4 955Be i >.
Są też tacy, którzy twierdzą, że do optymalnego wykorzystania kart high-end potrzeba podkręcić jeszcze te procki do 3.6 - 4Ghz.

Kartę zawsze możesz kupić - najwyżej będzie organiczna przez procek. Ale skok wydajności i tak zobaczysz.

PS. Czym wyższa rozdziałka, tym więcej nacisku gra kładzie na GPU a nie CPU. Im więcej detali tak samo (w szczególności AAx8 itp).

PS3. Rozumiem, że pamięci kupujesz DDR3 ? Nie miało by sensu kupienie teraz DDR2 do starej płyty a potem wymiana ich ponownie na DDR3 przy zmianie płyty i proca.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 04, 2011, 10:12:22 »
PS3. Rozumiem, że pamięci kupujesz DDR3 ? Nie miało by sensu kupienie teraz DDR2 do starej płyty a potem wymiana ich ponownie na DDR3 przy zmianie płyty i proca.

Myślę, że ma to sens. Teraz zmieni kilka gratów, w tym pamięć, której już nie będzie musiał kupować przy zmianie płyty i proca. Czyli taka mała inwestycja na przyszłość.
Pozdrawiam.

Offline ath

• *
  • PurePC Team
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 04, 2011, 10:20:20 »
Jak ma pamięci "800" to raczej jest to ddr2. Chyba, że ma płytkę hybrydę z obsługą zarówno ddr2 jak i 3-jek.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 04, 2011, 10:58:21 »
Otóż to. Więc jeżeli teraz kupi DDR2 to co z nimi zrobi później? Kupi płytę pod DDR2 ? Stąd moje pytanie.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 04, 2011, 11:19:25 »
Przetestowałem na Win7 64 bit. Przy takich samych ustawieniach w conf.ini wzrostu fps nie zaobserwowałem. Natomiast stabilność wzrosła bardzo. Właściwie nie ma kszaczenia z teksturami i się nie wywala.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 04, 2011, 11:21:05 »
A więc przetestowane na i5 750, HD5770 i 4gb ramu. Wszystko na low@1680 ok 25 fps, po wyłączeniu kokpitu wzrasta do 40.

A ten kokpit aż tak psuje? Co jest z nim nie teges? Chyba powinno być lepiej, nie gorzej... Może te super cienie? Da się wyłączyć cienie w kokpicie?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 04, 2011, 11:27:26 »
Tak, ja latam bez cieni choc dodaja one sporo do atmosfery lotu :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM