Prędzej zamontuj tą 5090 co niedawno kupiłeś 
To to

! W końcu wczoraj zainstalowałem i Berlin super płynny, można latać

.
Ale powiem, że okazałem się niezłym Januszem z blond peruką. Po wrzuceniu 5090 przypomniało mi się, że MSI daje dwa ustawienia BIOS dla karty graficznej (a jak, wiem to przecież od lat!). Silent i Gaming (fizyczny przełącznik BIOS na karcie). Sprawdzam ... i patrzę, a tu na tej nowej z defaultu producent ustawił przełącznik na Silent. Biorę swoją 4090, patrzę i oczom nie wierzę. Tam też Silent! To znaczy, że przez 2,5 roku latałem z obniżonym taktowaniem GPU, niższym poborem prądu i niższymi ustawieniami wentylatorów! Generalnie byłem zadowolony ale parę procent na pewno więcej mógłbym wyciągnąć z tej karty. Do głowy mi nie przyszło, że producent sprzedając karty, umówimy się w 90% do gameingu z defaultu ustawia tryb Silent (powiedzmy taki eco), a nie ustawiania bardziej do grania. Normalnie "blondyna" ze mnie

. Przy montażu poprzedniej nie sprawdziłem tego, pewnie byłem taki zajarany, że nawet mi do głowy nie przyszło, że może być inaczej, chociaż wiedziałem o tym przełaczniku pod BIOS karty.