Autor Wątek: Nowe mapy w DCS  (Przeczytany 131595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe mapy w DCS
« Odpowiedź #795 dnia: Listopada 28, 2025, 16:46:48 »
Jeśli nawet tak będzie, to i tak mi to nie będzie przeszkadzało.

^ Pewnie będzie, bo z bólu rzyci jaki mają na ED forum niektórzy zachodni puryści wybranych lotnisk NATOwskich (że zły kształ hangarów, że szopa zamiast bomboskładu, że wieża kontroli lotów po niewłaściwej stronie DK itd itp etc.) wynika, że graficy Ugra szli raczej w oddanie ogólnego klimatu czasów i regionu niż w dokładność odwzorowania infrastruktury lotnisk i stref ogniowych opelotek. Ale analogicznie jest przecież Normandii i Syrii, taki już mają styl artystyczny.

Trzeba więc podchodzić do sprawy ze zdrowym dystansem - dopóki położenie naszych lotnisk oraz układy DS i DK na nich z grubsza będą się zgadzać - trzeba się cieszyć, bo lepiej i tak nie będzie.

« Odpowiedź #796 dnia: Listopada 28, 2025, 17:14:55 »
Trzeba więc podchodzić do sprawy ze zdrowym dystansem - dopóki położenie naszych lotnisk oraz układy DS i DK na nich z grubsza będą się zgadzać - trzeba się cieszyć, bo lepiej i tak nie będzie.

Dokładnie tak do tego podchodzę, byłem na obu lotniskach współcześnie, i generalnie obraz, który dostałem w DCS pokrywa mi sie z tym co widziałem. A czy gdzieś jakiś obiekt nie jest na swoim miejscu, albo wygląda inaczej niz 40 lat temu to już mały problem. I tak nigdy nie sądziłem, że będę mógł polatać w DCS wokół komina.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #797 dnia: Grudnia 21, 2025, 11:45:24 »
Kontynuując wątek z tematu o promocjach:

Ostatnio latamy trochę śmigłowcami nad terenem Niemiec żeby zobaczyć co i jak. Jest dużo fajnych miejsc gdzie można wyładować, helipady na budynkach, bazy śmigłowcowe, jednostki szkolne. Trochę tego znaleźliśmy. Z tego poziomu lotu robi to na mnie na prawdę bardzo dobre wrażenie. Nie jest pusto, w sensie tylko lądowisko i koniec. Dookoła jest na co popatrzeć. Znajdziesz różne małe smaczki np. rower na stojące który nas totalnie rozbawił bo poczuliśmy się jak u siebie w firmie. Lotnictwo bez rowerów by upadło. 😁 Niemcy mają, dla mnie, jeszcze jeden duży plus. Jest tutaj tak swojsko, masz wrażenie jak byś latał u siebie. Klimat mapy jest po prostu bardziej nam bliski niż Syria, Afganistan czy nawet Koła. Z tych lekko drażniących rzeczy to masz powtarzalność. Nie wiem jak jest, było w RFN, ale w NRD nie pamiętam żebym widział takich ilości weży ciśnień i to jeszcze bardziej pasujących swoim wyglądem do USA niż Europy. Kościoły, chyba tylko dwa może trzy rodzaje. Lecisz i masz takie, ej, czy my tego przed chwilą nie mijaliśmy. No i coś co nas totalnie rozwaliło. Nie wiem co Ugra miała w głowie, ale te kwiaty i kamyki na zielonych obszarach to po prostu... Mogli chociaż ilość lub wielkość zmienić. Jest to bardzo nienaturalne jak dla mnie.
 Tak na koniec. Po początkowych obawach że będzie płasko nie mam już takiego uczucia. Ogolne wrażenia bardzo dobre. Co do tych drobiazgów powoli już się przyzwyczajam i przestaje na nie zwracać uwagi. Mamy już dwa polskie lotniska, czekam na więcej 😁, więc to też na plus. Znalazłem kilka misji to teraz zobaczę jakie będą wrażenia na bojowo w porównaniu z lataniem wycieczkowo-krajoznawczym. To tak z poziomu lotnictwa "błotno-szuwarowego". 😁

Dziękuję za mini-recenzję. Chyba trochę pod jej wpływem, mapę Cold War jednak zakupiłem. ;) Potestowałem już trochę. Wizualnie bardzo ładna. Faktycznie najbardziej nadaje się do latania śmigłowcami. Teren nie jest wtedy taki monotonny i płaski, jak w przypadku lotów na dużych wysokościach. Poza tym - dużo fajnych lądowisk i miejscówek do sprawdzenia. Rozmiar całej mapy też konkretny.

Minus natomiast jest taki, że nie ma wiele "kontentu" gotowego do tej mapy.

Czy wiadomo kiedy mają się pojawić tekstury jesienne i zimowe?

« Odpowiedź #798 dnia: Grudnia 21, 2025, 16:09:05 »
Dla mnie DCS to głównie MP i tutaj Niemcy się dobrze wpisali w serwery Coldwar. To że płaska ok, ale tak tam jest.  To wymusza inne schematy niż walka w górach. Ja patrzę przez taki pryzmat.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #799 dnia: Grudnia 21, 2025, 21:50:17 »
Faktycznie najbardziej nadaje się do latania śmigłowcami.

Generalnie patelnia, ale są fragmenty pofałdowane, trochę w stylu Jutru krakowsko-częstochowskiej (może nieco mniejsze różnice n.p.m.). Ale sama mapka pod śmigłowce jest bardzo dobra, posiada wiele lądowisk, baz, ale też budynków z miejscem dla śmigłowców. Ja czekam tylko by pojawiły się pory roku, bo ta zieleń w grudniu nieco wali po oczach. Wiosna i jesień miały pojawić się wraz z fazą 2, ale pomimo, że mamy już sporą część fazy 2 zrobionej to pór roku jeszcze nie ma.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #800 dnia: Grudnia 22, 2025, 17:49:57 »
Dla mapy Germany CW została pokazana zapowiedź dodatkowej zawartości: https://youtu.be/kWeXelkE9So?si=L8KYeofHBDY8x-xI. No ale zaraz, zaraz, to miało być na koniec fazy 3, a wciąż nie ma pór roku :( z fazy 2 :(. Ps. większość jednostek jest obecnie więc to taki odgrzewany kotlet na prezent ;>.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #801 dnia: Grudnia 22, 2025, 19:11:45 »
To zagadka T-34 wyjaśniona, nieprzewidziany dla mapy Korei tylko dla Niemiec i w sumie racja. W Polsce na ewidencji do 1989 a w NRD do 1967 i Czechosłowacji do lat 1980+. Ciekawe czy dodadzą do Niemiec kawałek Czechosłowacji?
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #802 dnia: Grudnia 22, 2025, 23:04:51 »
Ciekawe czy dodadzą do Niemiec kawałek Czechosłowacji?

Tak, już w zapowiedziach to było. Np. lotniska: Hradčany Air Base, Šniatowo Airfield. Nie wiem, czy nawet obecnie nie ma już tam czegoś zrobionego.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #803 dnia: Marca 22, 2026, 15:24:40 »
Mam pytanie odnośnie lotniska w Kandaharze. Posiadam południowo-wschodnią część Afganistanu na której jest OAKN. Czy jest jakaś widoczna różnica na tym lotnisku pomiędzy wschodnią, a zachodnią częścią? Mam nadzieję że wiadomo o co chodzi. Nie mam parcia na zachodni Afganistan, ale chciał bym mieć Kandahar w miarę jak najlepiej odwzorowany.