Autor Wątek: Zrzut z Warthoga GBU naprowadzanej laserem  (Przeczytany 16653 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zrzut z Warthoga GBU naprowadzanej laserem
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 17, 2011, 12:14:47 »
Musisz, zależy czy masz Latch ustawiony na Auto (ON) czy nie (OFF).
No to nie rozumiem. Po co sobie życie utrudniać dając to na OFF. I tak wiązką omiatasz cel i tak.
[gmod]Między literą a znakiem interpunkcyjnym stawia się spację. Poprawione.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2011, 12:32:11 wysłana przez John Cool »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 17, 2011, 12:27:03 »
A pojęcie przegrzania laseru jest znane? Defaultowo masz Laser Illumination Latch OFF.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 17, 2011, 12:36:44 »
No dobra Yoyo, ale i tak dajesz LATCH ON  na krótko przed robieniem porządków. Pierwsze ogarniasz przu pomocy TGP jaka jest sytuacja  w okolicy, tak? To po co się męczyć trzymając palec na przycisku? Przecież cele nie wyrastają spod ziemi nagle przed Tobą. Najpierw używasz TGP i wiesz co jest grane, tak? Później decyzja gdzie dostarczyć ładunek, tak?! A następnie Latch On i jazda, tak?! Dobrze rozumuję? Będzie ze mnie pilot?  :002:
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2011, 12:45:15 wysłana przez John Cool »

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 17, 2011, 12:59:09 »
No właśnie nie trzeba w ogóle dotykać LATCH, jak napisał wyżej Troghv wystarczy zmienić w profilu dla GBU AUTO LASING ON i koniecznie czas podświetlania (powiedzmy z 10s(w zależności od wysokości=czasu spadania bomby)). I jest to jedna z metod.
Każdy wypracowuje sobie własną, najbardziej mu wygodną. I każda ma plusy dodatnie i ujemne ;) Ja np. nie zmieniam ani profilu, ani LATCH, po prostu po zrzucie "na czuja" naciskam NWS (w moim joy'u jest umieszczony całkiem wygodnie więc nie mam problemu Yoyka) i jak na razie nie udało mi się spudłować (metoda taka bo wmawiam sobie, że im dłużej laser oświetla cel, tym większe ostrzeżenie dla npla, budynkowi wszystko jedno ale w przypadku czołgów lub BWP może mieć znaczenie). Minus jaki widzę to, że w przypadku sytuacji nieprzewidzianych (opl, A2A, cokolwiek) ciężko jest manewrować, klikać po kabinie i jeszcze pamiętać o tym ch... przycisku :)
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 17, 2011, 21:31:23 »
...(metoda taka bo wmawiam sobie, że im dłużej laser oświetla cel, tym większe ostrzeżenie dla npla, budynkowi wszystko jedno ale w przypadku czołgów lub BWP może mieć znaczenie)
I dobrze sobie wmawiasz, bo tak to w realu działa. A po za tym twoja odpowiedż jest zajefajna ,bo właśnie, alternatywa w wyborze sposobu dostarczenia ładunku to jest to, co znowu spowodowało postęp w mej edukacji :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 17, 2011, 22:54:16 »
Zrobiłem krótkie video z zrzutem GBU-12

http://www.youtube.com/watch?v=6fRQXFHbyq0

Nie manual ale coś można podejrzeć.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 17, 2011, 22:59:27 »
Sprawne! :001:

« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 17, 2011, 23:25:57 »
A w ogóle to jestem ciekaw czy Merkava Mk.4 jest w stanie sobie poradzić z bombami GBU naprowadzanymi laserem. Piszę to bo w ostatnim numerze Techniki Wojskowej jest informacja, że 1-ego marca bieżącego roku czołg Merkava 4 poraz pierwszy na świecie użył ochrony aktywnej Raphael Trophy, który, uwaga, przechwycił pocisk przeciwpancerny kierowany wystrzelony przez Palestyńczyków i go zniszczył. Jeżeli pocisk był naprowadzany laserem, to bomby naprowadzane laserem powinny też być do ogarnięcia?! :001:   

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 18, 2011, 01:24:23 »
I dobrze sobie wmawiasz, bo tak to w realu działa. A po za tym twoja odpowiedż jest zajefajna ,bo właśnie, alternatywa w wyborze sposobu dostarczenia ładunku to jest to, co znowu spowodowało postęp w mej edukacji :)
Poczekaj, jeszcze nie rozmawialiśmy o multiple JDAM :) To jest dopiero frajda oznaczyć 6 celów i 6 zniszczyć w jednym podejściu :D To jest to, co tygryski lubią najbardziej :D
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 18, 2011, 09:02:28 »
(bla, bla...)
(...)
 Jeżeli pocisk był naprowadzany laserem, to bomby naprowadzane laserem powinny też być do ogarnięcia?! :001:   

Z informacji dających się wygooglać (jak zwykle w 5 minut przy porannej kawie) wynika, że system TROPHY ma głęboko w nosie sposób naprowadzania pocisku. I ja go rozumiem, bo ma zwalczać również zagrożenia naprowadzane okiem. O ile zaś skuteczność "shotgun-like pellets" w dezaktywacji bomb równie dobrze jak rakiet może być tematem długiej dyskusji, o tyle zauważyć wypada, że obrona "od góry" jest - przynajmniej oficjalnie - piętą achillesową tego systemu.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 18, 2011, 10:43:16 »
Wczoraj w ramach treningu podwiesiłem 6 sztuk GBU-12 i poleciałem na kolumnę T-80. W profilu ustawiłem Auto Lase na ON przy Lase Time 15. Zrzutów dokonywałem z wysokości między FL100-FL150. Nie nauczyłem się jeszcze "dywanowych" nalotów więc trzeba było latać w tą i z powrotem.
Pierwsza bombka poszła bez problemu, odejście na 5nm nawrót i następny cel. I tutaj pojawił się problem. Mimo wręcz książkowego podejścia do celu za cholerę nie mogłem zrzucić bomby. Za drugim podejściem to samo! Dopiero za trzecim albo czwartym razem udało mi się ją zrzucić. Biorę na cel następny czołg i... powtórka z rozrywki. Musiałem wykonać kilka podejść zanim udało mi się uwolnić bombę.
Skąd te problemy ze zrzutami? Przegrzewający się laser?

edit: 1 lub 2 bomby spadły ok. 5-10m od celu. Mimo to T-80 stanął w płomieniach i po chwili wybuchł. Czy to w ogóle jest prawdopodobne w realu?

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 18, 2011, 11:03:50 »
Zapodaj trackiem, może coś znajdziemy.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 18, 2011, 11:11:16 »
Z przyjemnością ale DCS postanowił się wysypać gdy wracałem podziurawiony do domu. Efekt zrzucenia MK-82 z wysokości 500 stóp. Zaczynają mnie już męczyć te zwiechy. Myślałem że w 1.1.0.7 to poprawili. Ten sam błąd opisany przez Yoyo na http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=68498

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 18, 2011, 12:07:45 »
Szkoda, bo normalnie 12 schodzą za każdym razem i nie obchodzi ich przegrzany laser, złe ustawienia i takie tam nic nie znaczące pierdoły. :121: Trzeba samemu będzie obczaić o co im chodzi.
PS Naloty dywanowe i Paveway to kiepskie połączenie.
PPS Jeśli chodzi o efekty wybuchu Mk-82 w bliskiej odległości T-80 to trzeba by Zimnego pytać. On na pewno ma jakieś opracowanie na ten temat z ładnymi wykresami i w ogóle. :118:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 18, 2011, 12:54:48 »
PS Naloty dywanowe i Paveway to kiepskie połączenie.
Miałem na myśli JDAM i zbombienie za jednym przelotem 6 czołgów. Nie wnikałem jeszcze w temat więc może coś źle "usłyszałem".

PPS Jeśli chodzi o efekty wybuchu Mk-82 w bliskiej odległości T-80 to trzeba by Zimnego pytać. On na pewno ma jakieś opracowanie na ten temat z ładnymi wykresami i w ogóle. :118:

To akurat była GBU-12 która nie trafiła w cel, a właściwie to ja nie trafiłem :). Mk-82 spuściłem przy okazji na pobliskie lotnisko.