Autor Wątek: Zrzut z Warthoga GBU naprowadzanej laserem  (Przeczytany 16636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
Odp: Zrzut z Warthoga GBU naprowadzanej laserem
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 18, 2011, 13:15:49 »
Miałem na myśli JDAM i zbombienie za jednym przelotem 6 czołgów.
JDAMów nie zrzuca się na poruszające się obiekty bo od momentu zrzutu nie da się ich przeprogramować i cel sobie po prostu odjedzie. Chyba że byłbyś taki kozak i celował przed jadące pojazdy. :021:
To akurat była GBU-12 która nie trafiła w cel, a właściwie to ja nie trafiłem :). Mk-82 spuściłem przy okazji na pobliskie lotnisko.
GBU-12 i GBU-38 to takie cwańsze Mk82. :121:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 18, 2011, 13:27:32 »
Laser nie odczyta właściwie celu, jeśli nie będzie on oznakowany. Wg mnie tutaj masz chyba błąd. Czyli nie tylko wskazanie na TGP (albo i nie) ale zrobienie z tego celu oznakowanego jako SPI - czyli TMS FWD (długie wciśnięcie).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 18, 2011, 13:39:58 »
Cel był oznakowany jako SPI. Nie ma już co teoretyzować. Następnym razem zrobię tracka jak DCS pozwoli i się nie wysypie.
Pamiętam też że po udanym zrzucie Bombing Reticle zaczyna migać, o czym to świadczy?

« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 18, 2011, 16:28:59 »
Luknijcie na mój film ze  zrzutu  GBU 12
Raz idealnie udaje  mi się udaje  trafić, a drugi raz mimo tych samych ustawień i kolejnośći " programowania" ,  bomba spada przed celem :/
http://www.youtube.com/watch?v=p8VFSOnafRI

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 18, 2011, 16:45:32 »
Zarzuć trakiem bo na tym filmiku to akurat niewiele widać.

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 18, 2011, 17:09:08 »
Zarzuć trakiem bo na tym filmiku to akurat niewiele widać.
http://www.megaupload.com/?d=3WKQR3C3

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 18, 2011, 17:37:52 »
A mógłbyś na forumowy skydrive wrzucić? MU u mnie nie chce współpracować.

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 18, 2011, 18:43:05 »
Luknijcie na mój film ze  zrzutu  GBU 12
Raz idealnie udaje  mi się udaje  trafić, a drugi raz mimo tych samych ustawień i kolejnośći " programowania" ,  bomba spada przed celem :/
http://www.youtube.com/watch?v=p8VFSOnafRI

Z tego co widziałem to  wydaje mi się, że NWS (czyli L na TGP) przestał ci migac na krótko przed dostarczeniem przesyłki w odpowiednie miejsce albo za póżno się włączył bo strasznie długi czasz mija od opuszczenia pylonu do włączenia NWS i bomby nie mogą po włączeniu NWS osiągnąć żądanej trajektorii, czyli jest już za nisko by dotrzeć tam gdzie laser ją kieruje. Raczej stawiam na to drugie. Strasznie słaba jakość tego nagrania. Podglądnij sobie bodajże na F6 jak bomba zachowuje się w locie. Popatrz na filmik YoYa ze zrzutu GBU-12, gość przełącza widok na widok z perspektywy bomby żebyś widział jak bomba zachowuję się w locie a to by dużo ułatwiło nam w Twoim przypadku jeżeli chodzi o pomoc.

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 18, 2011, 18:57:06 »
Jak na moje to po prostu za wcześnie oświetliłeś cel laserem. Na małej wysokości trzeba bardzo z czasem oświetlania uważać. Jak oświetlisz za szybko bomba zacznie się machać i wytraci energię, z drugiej strony jak oświetlisz cel za późno bomba może nad nim przelecieć.

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 18, 2011, 20:28:04 »
A poza tym pamiętaj o tym, żebyś był na wysokości przynajmniej 5000 feet. Poniżej tej wartości bomb GBU-12 się nie zrzuca bo wychodzą kocoboły.

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 18, 2011, 21:22:30 »
Co to są kocoboły? :121:
Manual pisze o 15k ft AGL ale to jednak lekka przesada. :118: Z 3k ft AGL trafiają mi jeszcze wszyskie, niżej bywa różnie i tak jak pisałem wyżej trzeba mieć wyczucie z czasem oświetlania celu.

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 18, 2011, 21:23:57 »
Dopiero za trzecim albo czwartym razem udało mi się ją zrzucić. Biorę na cel następny czołg i... powtórka z rozrywki. Musiałem wykonać kilka podejść zanim udało mi się uwolnić bombę.
Skąd te problemy ze zrzutami? Przegrzewający się laser?

Ja ostatnio miałem problem ze zrzuceniem GBU-12. Winą był chyba zbyt niski pułap, bo gdy wzniosłem się na większą wysokość, ze zrzutem nie było żadnych problemów.

« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 18, 2011, 23:44:13 »
Wg Ciebie 10000-15000 stóp to za nisko?  :020:

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 19, 2011, 00:09:01 »
Dobra podsumujmy, bo się burdel robi:
1. Shaitan nagraj tracka.
2. Art.pl Lecisz nisko czego paveway nie lubi i oświetlasz cel stosunkowo długo czego nie lubi również. Manual pisze o 15k ft i 8 sekundach ale to wszystko kwestia wyczucia.
 Jak lecę 3k stóp AGL i oświetlam 4 sekundy w zdecydowanej większości przypadków celność jest wystarczająca do zniszczenia jadącego T-80.
3.Znalazłem w manualu błąd. Otóż stoi tam że jak się nie ustawi czasu oświetlania celu i zostawi 0, cel defaultowo zostanie oświetlony przez 4 sekundy. Sprawdziłem, nie zostanie. :118:
4. Logan zajrzyj do manuala to będziesz wiedział że cel jest oświetlany w tym przypadku automatycznie, oraz w jaki sposób GBU-12 leci do celu i kiedy potrzebuje pomocy w postaci lasera.
 Jak zrzucić prezenty z pomocą światełka z nieba dowiesz się ze strony 544 i kolejnych. :021:

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 19, 2011, 08:33:39 »
Wystartowałem wczoraj i jak za dotknięciem różdżki wszystkie bomby zrzuciły się bez problemu. Poza pierwszą przy której musiałem utrzymać Solution Cue w środku Bombing Reticle przez 2-3 sekundy bo za cholerę nie chciała się zrzucić. Po każdym zrzucie musiałem na krótko nacisnąć Weapon Release żeby Bombing Reticle przestał mrugać. Inaczej nie dało się zrzucić następnej bomby.
Zamiast dramatyzować na forum mogłem więcej potrenować.