Autor Wątek: Zrzut z Warthoga GBU naprowadzanej laserem  (Przeczytany 16629 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
Odp: Zrzut z Warthoga GBU naprowadzanej laserem
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 19, 2011, 11:43:32 »
Forum po to jest żeby na nim dramatyzować :) Bo następna osoba z takim samym problemem nie będzie już musiała "wyważać otwartych drzwi" i tracić niepotrzebnie czasu który można poświęcić na np.: loty na A-10 :D
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 19, 2011, 14:36:03 »
Co to są kocoboły? :121:

Kocoboły to są nieprzewidziane dziwne sytuacje ( po uprzednim zaplanowaniu przez nas czegoś co miało wyjść dobrze)  po których wywalamy karpia. Można też opowiadać kocoboły, grać kocoboły  np. na gitarze  myśląc samemu, że jest to cool a publika mało co się nie porzygała i tak dalej i tym podobne.
Wracając do tematu na stronie 545 pod wyjaśnieniem pojęcia  Laser Code , jeżeli chodzi o zrzut bomb, nie rozumiem trochę tej linijki" ...If buddy-lasing for another aircraft, this code will need to match the code the other aircraft is searching for in Laser Spot Search (LSS) mode.". Co to kurde znaczy?

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 19, 2011, 15:29:53 »
Chodzi o to, że w ramach współpracy ty podświetlasz cel, a bombę zrzuca kolega. Kolegi Litening musi miec ustawiony taki sam kod jak twój by znaleźć oświetlany cel.
Dodatkowo można wykonywać cyrki w postaci: Ty oświetlasz, kolega zrzuca i odwrotnie, albo oświetla ktoś z ziemi, zrzucacie razem na trzy cztery trzymając się za lotki. W każdym przypadku kod musi się zgadzać inaczej paveway oleje odbitą wiązkę.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 19, 2011, 15:44:09 »
Szkoda, że tego manuala nie mam w wersji fizycznej. Wszędzie bym z nim łaził np. do wanny, ubikacji, pracy, w plener. Masakra ile tego trzeba przyswoić. Normalnie czacha dymi . :001:

« Odpowiedź #49 dnia: Lipca 11, 2011, 19:39:46 »
A ja mam takie pytanie: czym w zasadzie rożni się klasyczna LGB (np. GBU-12) od bomby IAM (np. GBU-38)? Niby jedna jest sterowana laserem, druga GPSem, ale w instrukcji w praktyce "obsłużenie" obu pań jest identyczne: w obu przypadkach trzeba namierzyć cel TDP, w obu przypadkach zrzucanie jest podobne. Czytam tę instrukcję i czytam, i nie rozumiem do końca, czym one się różnią.
Tak na logikę to IAM powinna być tylko dowieziona w okolice celu, który powinien być zaprogramowany w komputerze i zrzucona, a resztę powinien załatwić jakiś sterownik GPS. Wyjaśnijcie mi to proszę.

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Lipca 11, 2011, 21:47:05 »
Bomby LGB wymagają stałego podświetlenia laserem, przynajmniej w końcowej fazie "dolotu cukierka" do celu. Natomiast IAM wystarczy zaprogramować ( można stworzyć kilka markpoint'ów i tym samym atakować kilka celi praktycznie jednocześnie), zrzucić i odlecieć.

« Odpowiedź #51 dnia: Lipca 11, 2011, 22:06:42 »
Ale gdzie to jest opisane w instrukcji?
Bo tam piszą dość wyraźnie, że atakuje się cel przypisany do SPI i z opisu wynika dość jednoznacznie, że nie da się zrzucić kilku bomb na kilka celów jednocześnie. Albo czegoś nie rozumiem.

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Lipca 11, 2011, 22:44:07 »
W manuału poszukaj sobie pod hasłem "markpoint".
Po krótce:
Bomby IAM zrzuca się tak jak wspomniałeś przez przypisanie do SPI. I to się zgadza. A co się stanie jak SPI zmienimy w markpoint'a (TMS RShort)? Zostanie wprowadzony do komputerka zwanego CDU jako pozycja geograficzna. Tak więc byłoby lenistwem nie skorzystać z pozycjonowania GPS-u i nie stworzyć sobie odrazu kilku takich SPI.

« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 12, 2011, 11:44:28 »
Czyli tak: komputer wskazuje mi po prostu gdzie mam lecieć i kiedy zrzucić bombę, natomiast laser nie ma tu nic do roboty?

poko24

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 12, 2011, 12:08:06 »
Laser dokładniej zapisze współrzędne punktu. Gdy oznaczysz cel z daleka bez użycia lasera może się okazać, że zapisane współrzędne będą przesunięte dalej. Laser – nie jestem tego pewien w 100% – wydaje mi się ma priorytet nad SPI. Bomba będzie kierować się na kropkę lasera jeli cel bedzie nia podswietlony. Mozna wtedy nawet po zrzucie skorygowac cel.

« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 12, 2011, 13:12:28 »
No to po co ten rodzaj bomby, skoro i tak trzeba użyć lasera do trafienia w cel?

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 12, 2011, 13:36:48 »
Kolega @poko24 trochę wprowadził zamieszania. Faktem jest, że dla Paveway'i nie ma potrzeby tworzenia SPI, wystarczy sam POINT i podświetlanie. Natomiast Jdam'y nie wymagają podświetlania, tworzy się dla nich standardowy SPI (dla pierwszego celu), a następnie już tylko wprowadza się koordynaty dla następnych celi przy użyciu TMS RShort. Oczywiście używamy TGP do "odczytania" pozycji.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 12, 2011, 19:00:44 »
W takim razie wprowadzę jeszcze więcej zamieszania. Poniżej tutorial pokazujący użycie TGP i opisujący dlaczego laser jest taki ważny przy oznaczaniu celu. Nie musisz znać perfekt angielskiego, by zrozumieć rysunki (zaczynając od 1:44).
http://www.youtube.com/watch?v=IOZ18GNPI-c

« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 12, 2011, 21:24:54 »
W trybie "point", TGP doskonale oznacza cel centralnie i nie "omija" go (jak w załączonym wyżej tutorialu).

poko24

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 13, 2011, 07:15:23 »
Mówisz?