Autor Wątek: Zrzut z Warthoga GBU naprowadzanej laserem  (Przeczytany 16661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zrzut z Warthoga GBU naprowadzanej laserem
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 13, 2011, 09:02:35 »
Czyli w skrócie: bomby z GPS nie potrzebują lasera i w praktyce to główna różnica?
Czy w samej grze dostępne są pociski z GPS (z napędem), które odpala się z dowolnego miejsca, byle tylko w zasięgu rażenia pocisku?

« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 13, 2011, 11:28:16 »
Były tylko projekty takiej odmiany Mavericka (AGM-65L), jednak nie weszła ona do produkcji. Więc w grze też jej nie uświadczymy.
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2011, 11:30:14 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 15, 2011, 15:25:28 »
Czyli w skrócie: bomby z GPS nie potrzebują lasera i w praktyce to główna różnica?
Czy w samej grze dostępne są pociski z GPS (z napędem), które odpala się z dowolnego miejsca, byle tylko w zasięgu rażenia pocisku?

Bombami naprowadzanymi laserowo możesz atakować ruchome (nie za szybko) cele. Bomby z GPS lecą do zaprogramowanych przed zrzutem współrzędnych. W trakcie lotu nie masz już możliwości zmiany tych danych. Wniosek: możesz atakować tylko cele nieruchome. Czyba, że uda się Tobie tak wymierzyć poprawkę na ruch celu, że trafisz.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 02, 2011, 15:54:52 »
Wczoraj po raz pierwszy bomba GBU-38 utknęła mi pod skrzydłem i nie mogłem jej zrzucić. Doszło do czegoś w rodzaju zawieszenia i nie mogłem jej już użyć. W manualu wyczytałem, że może się tak stać jeśli za krótko nacisnę przycisk zrzutu bomby, miast trzymać go dłużej.
Dlaczego tak się właściwie dzieje?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 02, 2011, 17:30:22 »
JDAM jest programowany koordynatami celu i pewnie uzbrajany w momencie naciśnięcia spustu. Operacja chwilę zajmuje i jest nieodracalna. Dlatego jej przerwanie oznacza, że bombka nie nadaje się już do użytku w tej misji. Sam komunikat o błędzie na MFCD można skasować.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 05, 2011, 13:37:47 »
W ustawieniach profilu LGB jest sporo różnych opcji, jak np. minimalna wysokość zrzutu, czy profil lotu samolotu.
Czy w praktyce używacie tych funkcjonalności, czy to ma zastosowanie w grze?

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 25, 2011, 11:19:34 »
Ja polecam włączyć laser około 12 sekund po zrzucie (nie przed wybuchem) i wyłączyć dopiero po wybuchu. GBU12 zrzucane z 8000ft mogą zastąpić MAVy jeśli nam się skończą a czołgi zostaną :002:

Jeśli chcesz zabić cywila zamiast wybranego celu to owszem, nie potrzebują  :004:, generalnie warto użyć lasera, ale tylko po to, aby system znał dokładną odległość do celu. Nie warto oświetlać celu gdy bomba już leci.

« Odpowiedź #67 dnia: Sierpnia 25, 2011, 11:22:34 »
Ja ustawiam laser na automat, na jakieś 5-9 sekund w profilu bomby i nie było chyba jeszcze tak, żebym nie trafił nią w cel.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: Sierpnia 25, 2011, 11:27:35 »
A jak automat to też najlepiej 10-12 sekund przed wybuchem, no chyba, że zrzucasz z bardzo małej wysokości (np. 5000ft) co nie jest dobrą taktyką przy zrzucie LGB.

« Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 25, 2011, 11:28:36 »
Te 5-9 sekund to bez względu na wysokość, zawsze trafiam po prostu. Z reguły LGB zrzucam z wysokości ponad 15 000 stóp.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Września 06, 2011, 19:16:10 »
To chyba masz szczęście  :004: i chyba nie zrzucasz na cele ruchome, bo jak laser zostanie włączony tak późno, to bomba może nie być w stanie go zlokalizować (może być poza polem widzenia sensora).

poko24

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Września 06, 2011, 19:36:43 »
Solo tutaj ma rację. Przy zrzucie z 15000 stóp najlepiej ustawić laser na włączenie 8 sekund przed uderzeniem:

DCS_Wiki / How to use LGBs (A-10)

Cytat: DSMS
(...) On an Altitude around 15.000 feet I´d recommend to use the Number 8. The Number 8 (or what you´ve set) will be displayed on the bottom of the HUD, quite tiney and barely visible.
 Set the Number you just clicked on the UFC as Lase Time (OSB 17). That will let the Laser fire for 8 Seconds before impact and directly leads the Bomb onto the Target. (...)