Autor Wątek: Stalker - tematy związane z serią.  (Przeczytany 39247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mmaruda

• Gość
Odp: Stalker - tematy związane z serią.
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 10, 2014, 14:12:59 »
Poczytaj sobie wątek podlinkowany przez Qbeesha, tam jest kilka postów wyjaśniających totalny absurd niektórych rzeczy. To Stg jest świetnym przykładem - kto normalny używałby takiej broni mając obok AK, który jest lepszy pod każdym względem? Do tego kaliber 7,92... Obecnie tylko mafia używa takiej broni, bo ciężko ją wyśledzić, ale na pewno nie siły specjalne Ukrainy.

« Odpowiedź #31 dnia: Maja 10, 2014, 16:15:30 »
Zgadza się że w grze jest kilka rzeczy które psują zabawę. Ale argument który podałeś jest słabym przykładem absurdu. W grze jest opisane że jest to broń popularna wśród początkujących stalkerów.
 Gracz wkracza do gry incognito jako początkujący stalker a nie w pełni wyposażony agent specjalny. W dialogach nikomu się nie chwali że jest agentem SBU, więc wyposażenie z jakim zaczyna jest całkiem sensowne.

« Odpowiedź #32 dnia: Maja 10, 2014, 16:33:16 »
Problem w tym, że jest to broń antyczna/kolekcjonerska. Nikt o zdrowych zmysłach nie zabierałby takiego cuda (które swoje kosztuje!) do miejsca, w którym egzotyczny kaliber oznacza praktyczny brak zapasowej amunicji. Ja wiem, to jest gra - ale twórcy moda starali się o "autentyczność", i do ludzi chcących "autentyczności" próbują dotrzeć. A tu taki klops, broń kosztująca dziesiątki tysięcy dolarów w rękach człowieka starającego wtopić się w tłum. :)

« Odpowiedź #33 dnia: Maja 10, 2014, 16:57:23 »
    Wszystkie mody do Stalkera są robione przez ludzi mających swoją"wizję" Zony . Misery nie odbiega od tego standardu. W swoim czasie przetestowałem kilka popularnych modów i mogę mniej lub bardziej  "autorytatywnie" stwierdzić  że implementacje w Misery 2  to pikuś w porównaniu z innymi. Kilka haseł - alieny , predatory , graviguny, podręczne gatlingi etc...wszystko to dostępne w modach .Koledzy zza wschodniej granicy mają rozmach.I mają w nosie realizm .
Alkohol zabija komórki nerwowe ...zostawiając spokojne.

« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 30, 2014, 12:16:57 »
Może nie jestem jakimś wielkim fanem S.T.A.L.K.E.R., ale od jakiegoś czasu interesuje temat Czarnobyla, głównie w aspekcie historycznym. Dlatego często przeglądam materiały fotograficzne i filmowe dotyczące "strefy". Może ktoś z was  słyszał np. o największym na świecie radarze pozahoryzontalnym Duga, którego główny węzeł wybudowano niedaleko elektrowni i stoi tam do dziś. Po te i sporo innych, ciekawych faktów które rzadko były udostępnione publicznie, odsyłam na stronę Arkadiusza Podniesińskiego, który jest największym znanym mi eksploratorem Czarnobyla. Polecam również obydwa filmy Alone In The Zone, których autorem jest Arek. Osobiście jestem pod ogromnym wrażeniem jego pracy i zaangażowania w cały projekt. Chętnie wybrał bym się z nim na jakąś wyprawę do strefy... ale możliwe że jeszcze będę chciał mieć kolejne dzieci :)

http://www.podniesinski.pl/portal/

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 30, 2014, 19:59:33 »
Może nie jestem jakimś wielkim fanem S.T.A.L.K.E.R., ...

A METRO 2033 próbowałeś? W wersji Redux wygląda świat post apokaliptyczny jeszcze "ładniej", a i klimat też jest:

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 30, 2014, 20:56:58 »
Tak w Metro 2033 wygrałem się dosyć długo, zresztą podobnie w Stalkera. Ale dzisiaj poczytałem trochę o tych modach i coś czuję że niedługo na kompie pojawią się obydwa tytuły w wersjach Redux i Lost Alpha  ;)

« Odpowiedź #37 dnia: Maja 12, 2015, 16:11:55 »
Czołem chłopaki.

Dawno się nie odzywałem, więc czas nadrobić zaległości w dziedzinie problemów.  :evil:
 Pożyczyłem od koleżanki wspomnianego stalkera, jest to gierca, którą puszczali w biedronce za niecałe 10 złociszy. Koleżanka, od której pożyczałem zastrzegła, że po instalacji z płyty gra nie działa, a ona sama opracowała patent polegający na skopiowaniu wszystkiego na HDD i instalacji z tego co się przeniosło, kompletnie olewając płytę.
Ja zrobiłem to najpierw jak bozia przykazała - płyta do napędu, wruuuu, miejsce instalacji, instaluj. Gra się odpaliła, zmieniłem detale na max, z domyślnych średnio-niskich, zrestartowałem aby zmiany nabrały mocy, odpalam iii... "X-Ray engine 1.6 przestał odpowiadać". Usunąłem plik "user.ltx" odpalam jeszcze raz i znajomy tekst o wysypaniu się silnika znowu gości na monitorze. Reinstalka z użyciem płyty i na dzień dobry, przy pierwszym uruchomieniu powtórka z rozrywki - X ray engine bla bla bla. Nie bangla. No to lecę po solucji od właścicielki gry. Sru wszystko na pulpit, płyta z napędu, rura ogień i instalka w trakcie. Zainstalowało się, odpalam i... znów widzę komunikat o wymięknięciu X-raya. Popróbowałem jeszcze odpalać to w trybach zgodnosci i admina, ale guzik mi to dało.

Jak temu zaradzić? Wiem, że stalkery są bardzo kapryśne, bo ograłem wszystkie i wszystkie sprawiały mi problemy przy instalacji, odpalaniu lub rozgrywce. Macie jakieś doświadczenia z odpalaniem tej cholery u siebie i macie na to jakiś sposób, czy trzeba po prostu popić wodą i otworzyć torrenty w poszukiwaniu poprawionego przez kogoś i działającego wydania?

« Odpowiedź #38 dnia: Maja 12, 2015, 16:26:10 »
A łatki wszystkie poinstalowałeś? To może pomóc.
Możesz też spróbował na www.gog.com zarejestrować grę (bo chyba można) i ściągnąć na 100% działającą wersję od nich.

« Odpowiedź #39 dnia: Maja 12, 2015, 16:34:49 »
Gra jest w wersji 1.6.0.2 więc chyba najnowszej. Rejestrować mi się średni chce, ze względu na to, że mam to na fizycznym nośniku, a ściąganie czegokolwiek na moim kompie to katorga, bo "pan od komputerów" któremu oddałem do naprawy kompa trochę czasu temu dał (_!_) i od tamtego czasu, MoBo losowo traci zasilanie gdy coś pobieram.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 13, 2015, 07:11:26 »
Tematy połączyłem, jest już wątek o tematyce związane ze STALKER'em.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #41 dnia: Maja 13, 2015, 09:40:03 »
Hmmm to znaczy, że forum ma skopaną wyszukiwarkę, bo po wpisaniu "stalker" w pole "wyszukaj" ten temat mi nie wyskoczył.  :angel:

Czy są jeszcze jakieś opcje na ten problem, oprócz pobierania działającej wersji?

« Odpowiedź #42 dnia: Maja 13, 2015, 10:10:41 »
Podaj ostatnie linijki z loga:
C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs

« Odpowiedź #43 dnia: Maja 13, 2015, 10:46:54 »
PIEPRZYĆ LOGIKĘ! - to hasło przyświeca próbom uruchomienia tego ruskiego szajsu na moim kompie.

Wczoraj w desperacji, próbowałem nawet crackować tego gniota, ale rzecz jasna spaliło to na panewce. Gdy kolega Matrix poprosił o logi, zajrzałem w miejsce wskazane i były jakieś wspominki o brakujących plikach dźwiękowych. Jednak pomyślałem, żeby zrobić to "jak należy", zatem puściłem reinstalkę, aby pozbyć się ewentualnych rzeczy, które mógł zepsuć crack. Po reinstalce z płyty, odpaliłem grę i... cud nad Wisłą - gra wstała odpalając się w oknie, po chwili przeszła do fullscreena, nawet pamietała moje ustawienia graficzne. Klikam "nowa gra" i gra grzecznie rusza, obejrzałem początkowe slajdy i nawet pochodziłem trochę po zonie, wszystko działało w należytym porządku. Testowo jednak, grę wyłączyłem i spróbowałem uruchomić ponownie i... znowu znajomy komunikat o wysypaniu się X-ray engine 1.6 zagościł na monitorze.... I najwyraźniej ruski szajs chce mi pograć na nerwach, bo miejsce w którym miały być logi jest obecnie puste.... To znaczy jest kilka plików z rozszerzeniem .MDMP, ale plik xray_mazur otwierany notatnikiem, w którym poprzednio było sporo tekstu, teraz jest całkowicie pusty.

Fuck logick...

« Odpowiedź #44 dnia: Maja 13, 2015, 11:13:44 »
Czas edycji miną, ale pomyślałem, że skoro logi znikły to wkleję przynajmniej to, co mi pisze winzgroza w okienku o sypnięciu się Xraya.

Podpis problemu:
  Nazwa zdarzenia problemu:   APPCRASH
  Nazwa aplikacji:   xrEngine.exe
  Wersja aplikacji:   1.6.0.2
  Sygnatura czasowa aplikacji:   4b275197
  Nazwa modułu z błędem:   d3d11.dll
  Wersja modułu z błędem:   6.2.9200.16570
  Sygnatura czasowa modułu z błędem:   5153774d
  Kod wyjątku:   c0000005
  Przesunięcie wyjątku:   000a4903
  Wersja systemu operacyjnego:   6.1.7601.2.1.0.256.1
  Identyfikator ustawień regionalnych:   1045