Autor Wątek: GBU-57  (Przeczytany 3502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Schmeisser

• Gość
GBU-57
« dnia: Kwietnia 23, 2011, 22:03:33 »
Co się pastuchy sadzą z tymi bombamni penetrującymi, jakby nie wiadomo co mieli. Fuhrer miał w 44 19 tonową bombę , a nie żałosne 13 ton.

Pytanie jednak innego typu. Ile metrów litej skały może przebić taka bomba? 20 ? Obstawiam między 15 a 20. Potem chyba by wyparowała od raczej gwałtownego procesu konwersji energi kinetycznej na demolke i ciepło.
4,5 tonowy Tallboy ledwo co dał radę 4 metrowej warstwie zelazobetonu w Mimoje ( za boga nie wiem jak to si po parlewudefrans  pisze), co jednak nic nie znaczy ze zwgledu na to że nie był zrzucany ze stratosfery tylko z relatywnie niewielkiej wysokości determinowanej przez ówczesne możliwości trafienia w cokolwiek.

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
Odp: GBU-57
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 23, 2011, 22:51:46 »
Zamiary mają na 40m skały lub 61m zbrojonego betonu. Znając jankesów, przynajmniej 2/3 z tego im wyjdzie.
Tu zresztą artykulik na ten temat: http://www.altair.com.pl/start-6096
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 24, 2011, 13:11:53 »
...Fuhrer miał w 44 19 tonową bombę , a nie żałosne 13 ton....

Że się zapytam, czym on to zamierzał przewozić? 19 ton udźwigu nie miał chyba nawet Gigant, ani America Bomber. Zrzucono kiedyś chociaż raz tego potwora?

Ponury

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 24, 2011, 20:25:54 »
Mieliśmy taki samolot, który dałby radę. Mazak wywoził nim z Pragi różne ciekawe rzeczy w finale Ponuryzniwiarz Word Tour nr 2. Nawet dwa takie samoloty były, a trzeciego nie skończyli budować bo 8 Armia Powietrzna USAF bez konsultacji społecznych zmieniła lokalny plan zagospodarowania przestrzennego.
Kwestią jest wyłącznie sens takiego przedsięwzięcia, choć znając życie Szef na pewno coś by wymyślił.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 24, 2011, 22:53:14 »
Me-323 Z
Z fur Zwillige :)

Jedyny egzemplarz po uwolnieniu teraz nie pamiętam czy bomby, czy betonowego ekwiwalentu połamał sie w wyniku odprężenia konstrukcji :D

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 27, 2011, 01:45:34 »
4,5 tonowy Tallboy ledwo co dał radę 4 metrowej warstwie zelazobetonu w Mimoje ( za boga nie wiem jak to si po parlewudefrans  pisze)

Mimoyecques bodajże  :004:  http://www.mimoyecques.com/

Jedyny egzemplarz po uwolnieniu teraz nie pamiętam czy bomby, czy betonowego ekwiwalentu połamał sie w wyniku odprężenia konstrukcji :D

Nic dziwnego jak się tworzy takie bezsensowne wynalazki.
Z innej beczki : Maus. Z tego co czytałem to Germańcy zastanawiali się nawet choć nie wiem czy poważnie nad superciężkim czołgiem P1000 Ratte.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 27, 2011, 01:55:17 »
Well... na tyle poważnie że wieża wspomnianego maleństwa skończyła jako bateria nadbrzeżna.
Ta od P1000/1500
Bo Maus skończył w muzeum na Kubiance, gdzie drzemie sobie do dzisiaj.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 27, 2011, 12:15:55 »
Well... na tyle poważnie że wieża wspomnianego maleństwa skończyła jako bateria nadbrzeżna.
Ee tam blefujesz. Gdzie?

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 27, 2011, 12:53:00 »
Nigdy tego nie udowodniono, to że w Trondheim ustawiono wieżę jakoby ze Szczura to czyste pomówienie służb tego zdrajcy Canarisa. To były wieże z Gneisnaua! Plany Szczura miał Schlang ale już zapomniał pod którą palmą je zakopał. Zresztą nieważne, kopie są po drugiej stronie Księżyca.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 28, 2011, 08:10:43 »
No właśnie to, żadna Mysza. Wieża Caesar w Austråt Fort, poza nią są jeszcze 150 mm: