Autor Wątek: Uzbrojenie i amunicja  (Przeczytany 2988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Uzbrojenie i amunicja
« dnia: Kwietnia 27, 2011, 21:45:33 »
Pozwoliłem sobie wyciąć mojego posta z tematu wrażeń i wkleić go tu w nowym wątku bo tam mi zasypali go postami nie w tej sprawie a i on sam nie za bardzo tam pasował.
Jakoś nie mam przekonania do strzelania z działek (Messerschmitty). Nie zmieniałem amunicji (nawet nie sprawdzałem czy można cos zmienić) czyli wale z Minengeschoss i jakoś efekty tego ostrzału są mizerne. Tzn. nie widzę żeby urywało skrzydła, czy robiło dziury średnicy 30 cm. Wolę, szczerze mówiąc, strzelac z kaemów.
Kaemy powinny byc wg. instrukcji ładowane w sposób naprzemienny nast.:
5 SmK - Spitzgeschoss mit Kern czyli przeciwpancerny;
4 PmK - pocsk ze stalowym rdzeniem otoczony fosforem dzieki czemu świecił;
1 B-Geschoß - Beobachtungs, pocisk zawierający materiał zapalający, eksplodujący przy trafieniu w cel. Pocisk ten służył do obserwacji trafień. Bardzo pożyteczna rzecz.

Powyższe odnosi się do Me-109 i 110 ale bez strzelca tylnego, ten miał ładowane:
-2 SmK
-2 SmK Leuchtspur  (L)- świecący
     lub SmK Gleichtspur (G) - dymny
-2 PmK
-2 SmK
-2 SmK L
     lub SmK G
-1 PmK
-1 B-Geschoß

W rzeczywistości układyów było zapewne tyle ilu pilotów, gdyż każdy mógł sobie dobrać wedle uważania. Jest to extra sprawa, wiele razy na ventylu rozprawialiśmy (latając front wschodni) że do polowania na iły zabierano odpowiedni zestaw narzędzi (pody) z konkretnym układem pocisków. Teraz już mamy takie mozliwości, tylko iłów brak :)

Pytanie  1. po jakim czasie/odległości nabój Minengeschoss wybucha w grze? Czy w rzeczywistości wybuchał też po trafieniu w płatowiec, czy tak po prostu niezależnie od napotkania celu? Czyli mogłoby być dużo rykoszetów. 
Pytanie 2. w grze tak jak w rzeczywistości powinny być tylko dwa rodzaje pocisków do MG FF - zapalające i wybuchowe (Sprenggranate i Brandgranate), ktoś bawił sie tymi zapalającymi?
Pytanie 3. na pewnym filmiku widziałem rykoszety ale ich sam nie zauważyłem w takiej formie jak np. w 1946 z modami UP, czy są w takim razie rykoszety czy nie?

Sun słusznie zauważył iż nie ma w grze Minengeschoss choć w instrukcji jest wymieniona.

Odpowiem sobie częściowo na pytanie nr 1, pociski burzące (wolę je jednak nazywać eksplodujące) wybuchaja równiez po trafieniu w cel.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Uzbrojenie i amunicja
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 27, 2011, 22:02:56 »
 Ranwers, ale mi bardziej o grę chodzi a poza tym 151/20 to chyba z rok po BoB były montowane.

Kaemy powinny byc wg. instrukcji ładowane w sposób naprzemienny nast.:
Zaznaczę tylko iż instrukcja jest z II WŚ i chodziło mi w tym momencie o real nie o grę.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM