Autor Wątek: Jak działa IL2: Cliffs of Dover po aktualizacjach na Win XP?  (Przeczytany 4434 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam wszystkich
Pozwoliłem sobie założyć nowy temat po analizie zapisów na forach internetowych poświęconych symulatorom.
Wydaje się bowiem, że sytuacja graczy posiadających Win XP jest szczególnie trudna i złożona.  :006:
Ponieważ na dniach będę miał grę a nie chcę w tej chwili zmieniać systemu, proszę o informacje jak wygląda po uaktualnieniach możliwość grania mając XP. Proszę też o porady co do konfiguracji i ustawień w grze.
Mój komp: Win XP, Q8400 (3.0), 4Gb, GTX460 (768) ster 270,61, 1650x1080.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2011, 20:58:48 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Jak działa IL2: Cliffs of Dover po aktualizacjach na Win XP?
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 04, 2011, 21:58:19 »
Win XP SP3, ADM Athlon DualCore 64X2 5200+, 2GB RAM, GF9600GT 512Mb, 1680x1050
Ustawienia:
Model detail  - High
Buildings detail - Very Low
Land detail - Low
Forrest - Off
Visual effects - Medium
Texture Quality - High
Anti-Aliasing - 2x
Damage decals - High
Bulidings amount - Low
Land shading - Low
Grass- Off
Shadows - Off
Roads- Off

Gra na takich ustawieniach chodzi w miarę płynnie. Szybka misja "Aerial Battle over Calais" - 15 Welingtonów, 9 Spitów, 9 Me-110 i 6 Emili - da sie latać, małe zaciach w momencie kiedy widzisz przez celowik więcej niż dwa samoloty strzelające do siebie (z bliska).
Gra spaczowana dwoma oficialnymi patchami - nie instalowałem żadnej "bety".
Masz lepszy procek, kartę i wiecej ramu - powinno być ok.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 04, 2011, 22:06:43 »
Dzięki
Teoretycznie wygląda tak jak napisałeś, powinno być lepiej. Ale wg tego co wyczytałem karty nowsze (4.. i 5..) sprawiają kłopoty w Win XP.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 05, 2011, 07:26:33 »
Nowy patch beta przynosi podobno następny wzrost wydajności i brak przycięć. Nic, tylko poczekaj jak będzie oficjalny, będzie Pan zadowolony...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 10, 2011, 09:27:50 »
Mam już grę ale niestety nie działa prawidłowo. Muszę ostrzec wszystkich posiadaczy kart 460 i winXP że takie zestawienie nie wyświetla poprawnie obrazu. Szczególnie widać to na wodzie która wygląda katastrofalnie. Znalazłem w sieci dwa opisy podobnych problemów ale bez ich rozwiązania.

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 19, 2011, 07:49:31 »
Po instalacji nowych sterowników 275.27 widać, że to właśnie w nich leży głównie problem.
Teraz obraz jest wyświetlany poprawnie (mogłem zobaczyć jak wygląda gra  :001:) ale pojawiają się duże błędy grafiki i migotania które uniemożliwiają często grę. Pomimo to trochę polatałem. :002:
Dzisiaj jest dostępny patch więc następna relacja po aktualizacji gry.

« Odpowiedź #6 dnia: Maja 20, 2011, 07:53:12 »
Niestety ostatnia aktualizacja nie naprawiła gry, chociaż teraz obraz jest prawidłowy.  :001:  Niestety dalej pojawiają się artefakty w postaci dużych migających jednokolorowych płaszczyzn lub pasów. Szczególnie wrażliwą na artefakty częścią ekranu jest styk nieba z ziemią. Jednak pomimo tego mogłem trochę polatać.  :karpik  Na moich niskich ustawieniach szału nie ma (taki IL2 w panoramie),  ale samoloty i wnętrze kabiny robią wrażenie.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 06, 2011, 08:01:50 »
To już ostatni mój post w tym temacie ponieważ przesiadłem się na Win7.  :001: Poprawa wydajności jest (jak duża opiszę po dokładnym przetestowaniu) ale przede wszystkim nie ma artefaktów uniemożliwiających grę.  :karpik 
W Win XP z każdym wydaniem nowszych sterowników było lepiej ale szczególnie widoki bez kabiny były podatne na poważne błędy grafiki.