Autor Wątek: Bf-108 Taifun (FSX) [uwaga na wolne łącza: dużo screenów]  (Przeczytany 7707 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zefirro

• Gość
Bf-108 Taifun (FSX) [uwaga na wolne łącza: dużo screenów]
« dnia: Czerwca 06, 2011, 15:16:07 »
Oto samolot na który ostrzyłem sobie zęby od dłuższego czasu:
http://www.classics-hangar.de/phpBB3/viewtopic.php?f=17&t=553
- Bf 108 Tajfun. Samolot absolutnie w duchu tego forum.

Dziś Mathias opublikował ukończone dzieło, dostępne do kupienia tu: http://www.classics-hangar.de/store/. Wydaje się, że poziom dopracowania jest nie mniejszy niż w przypadku jego wcześniejszych FW 190, czyli maszyna warta uwagi.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2011, 00:47:54 wysłana przez YoYo »

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Odp: Bf-108 Taifun
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 06, 2011, 16:34:52 »
Rewelacja! Jak wrócę do domu to zakupię. Od dawna czekałem na ten samolot, choć w hangarze będzie miał trudnego przeciwnika, czyli Oe... ja nic nie napisałem ;)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 06, 2011, 18:17:30 »
Też mam słabość do Bf108, ciekawe czemu ;). Jedyne co mi się nie podoba - za czysty, jak na takie "zły" samolot :D.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 07, 2011, 11:46:42 »
Kupiłem wczoraj Taifuna. Powiem tak - maszyna cudowna. Świetnie wygląda, brzmi i się prowadzi :) Do tego ma model uszkodzeń silnika. Tu trzeba uważać. Jeżeli włączymy sobie "damage model" przez specjalne .exe, najlepiej zrobić tak: ustawić do lotu Cessnę, wyłączyć ją, a następnie podstawić Taifuna. Gdy włączyłem go bezpośrednio w FSX z odpalonym motorem, samolot błyskawicznie padł i nie mogłem go już uruchomić. Należy zwracać uwagę na obroty silnika i temperaturę oleju we wczesnej fazie rozruchu. Zanim olej osiągnie temperaturę 30C, należy używać maksymalnie 900 obrotów/min. Do maszyny jest dołączony paintkit, dlatego spróbuję zrobić malowanie równie "złych" sił - Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego z 1948 roku ;)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 07, 2011, 12:16:09 »
Zrób coś z przed końca wojny jeszcze :). Aha i przybrudź gada.

Edit.
No trochę teksturki mogłyby być lepsze (patrz niżej). Brak im nieco klimatu. Samolot prosty, przyjemny. Bardzo fajny FM, natomiast za prosty w kołowaniu.
Co by jednak nie było idzie za nim klimat i kawał historii.

Jeśli chodzi o malowanie PL : Bf 108B-2, SP-AIO, Zarząd Główny Ligi Lotniczej, 1947-48.

oraz

« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2011, 00:47:16 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 08, 2011, 08:11:01 »
No, lokalna jednostka Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego z lotniska Warszawa-Mokotów Forty wykonała wczoraj pierwszy lot zapoznawczy w rejonie Ziem Zachodnich  :004:

Zrobię chyba od razu dwa pozostałe malowania (gdy Taifun z obrazka pomalowany był na zielono) oraz egzemplarz drugiego Bf108 służącego w Polsce.
A co do tego "pustynnego" malowania, jest to współczesna farba. Mathias starał się wykonać malowania Taifunów latających obecnie. Oczywiście, jest też kilka skórek historycznych.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 08, 2011, 08:13:03 »
Bardzo ładny jest ten Tajfun :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 08, 2011, 08:40:37 »
Lukas, gdzieś tylko znalazłem takie kolorki (między innymi z magazynu Lotnictwo z Szachownica no. 23), wg danych te PL były malowane RLM 05: http://www.axels-modellbau-shop.de/katalog/images/product_images/popup_images/6556_0.jpg

Tak wiem, że ma malowania pustynne, do tego bez znaków na sterze (w DE nie mogą) ale to nie ten odcień zieleni (chociaż mam fotki też z dokładnie tym kolorem).

Ja możliwie, że popełnię jedno z tych dwóch wyścigowych, albo i oba, bo brak mi historycznego malowania takiego jak być powinno:

Tu jest fajny zbiór rożnych malowań: http://www.network54.com/Forum/473104/message/1263994996/Messerschmitt+BF-108.+Taifun+en+Espa%F1a+y+otros+paises+(Parte+3)

Fajne jest to od Condorów, też by się przydało:

www.yoyosims.pl

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Odp: Bf-108 Taifun (FSX)
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 08, 2011, 09:43:25 »
Dzięki Yoyo, powinienem mieć ten numer w domu. Jak znajdę chwilę, to przerobię malowanie pod wspominany przez Ciebie odcień.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 09, 2011, 08:29:10 »

Moje malowanie w drodze. Powinienem dać w piątek.

www.yoyosims.pl

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 09, 2011, 20:38:23 »
Genialnie się prezentuje!

A tutaj moje skórki:

Przemalowałem pierwszego na RLM 05, jak pisałeś. Kolorystyka drugiego bazuje natomiast na książce "Polskie skrzydła cz.8. Poland's captured Luftwaffe Warprizes"

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 10, 2011, 17:23:02 »
Dziś późną nocą zobaczyłem, że malowania są dostępne na avsim. Dziękuję Ci bardzo za dobrą robotę.

Niedługo (dziś?) ma wyjść patch, który poprawić ma między innymi czułość steru kierunku.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 10, 2011, 18:33:11 »
No to ja także się pochwalę wypieszczonym malowaniem. Egipt 1937, z rajdu Oaz. Należy zwrócić uwagę, że nawet pilot dostał nowe, niemieckie wdzianko : ).

« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2011, 15:14:57 wysłana przez KosiMazaki »

www.yoyosims.pl

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 10, 2011, 19:01:35 »
Bomba! Dzięki Yoyo!

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 10, 2011, 19:10:39 »
Faszysta  :121:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym