Autor Wątek: Instalacja drugiej wersji Iłka - UP 3.0.  (Przeczytany 5242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
Instalacja drugiej wersji Iłka - UP 3.0.
« dnia: Czerwca 11, 2011, 17:03:10 »
Panowie,
Chciałbym zainstalować na tej samej partycji drugą wersję iłka - tzn Ultra Pack 3.0.

Niestety - po włożeniu płyty do napędu, opcja "Install" jest nieaktywna. Mam już zainstalowaną jedną, zmodowaną wersję - teraz chciałbym wrzucić sobie również UP 3.0. Pewnie sytem "widzi" że już iłek jest i nie chce instalować tego samego programu (?).

Jest jakieś rozwiązanie tej sytuacji?

Dziękuję.

Bis zum bitteren Ende.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Instalacja drugiej wersji Iłka - UP 3.0.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 11, 2011, 17:29:41 »
Powiel sobie folder, potem wywal z niego mody i wrzuć UP3. Ostatecznie może wywalenie go z rejestru by pomogło.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 11, 2011, 19:05:49 »
Według mnie najlepszą metodą jest zrobienie sobie kopii świeżo po instalacji, wtedy jak wyjdzie nowy mod, patch itp. to robisz jego kopię i wszytko instalujesz. W ten sposób mam w tej chwili 3 działające kopie na jednej partycji.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 11, 2011, 21:55:25 »
Nie sprawdzałem tego lecz wpadła mi do głowy opcja by usnąć wpisy z rejestru. Zapewne instalator nie będzie miał jak sprawdzić czy gra jest już zainstalowana i pozwoli wykonać instalacje ponownie. Przynajmniej tak sobie kombinuję.

Jednak tak jak napisał Minamir, najlepszym sposobem jest zrobienie sobie czystej kopii gry i późniejsze jej kopiowanie.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 11, 2011, 23:20:01 »
Iłek to jedna w niewielu gier która sie uruchamia prosto z katalogu w którym się znajduje i nie potrzebuje zadnych wpisów  do rejestru,możesz sobie normalnie skopiować cały katalog nawet 10 razy,w każdym mieć inną wersje,a i tak bedzie działać,ja mam 3 oddzielne 4.09,4.10,4.10+UP3,skróty na pasku do każdej wersji i działa bez problemu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 12, 2011, 00:26:31 »
Loku masz rację ale skoro nie pozwala się ponownie zainstalować to gdzieś zostawiła ślad. Trzeba go tylko znaleźć, skasować i zrobić świeżą instalkę ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 12, 2011, 00:33:45 »
możesz sobie normalnie skopiować cały katalog nawet 10 razy,w każdym mieć inną wersje,

To wiem.

Loku masz rację ale skoro nie pozwala się ponownie zainstalować to gdzieś zostawiła ślad. Trzeba go tylko znaleźć, skasować i zrobić świeżą instalkę ;).
Właśnie o to mi chodzi :) .
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 12, 2011, 15:32:40 »
Ja zrobiłem trochę "na okrętkę", ale pomogło.
Skopiowałem za zewnętrzny dysk iłka 2.01 i wywaliłem oryginał z twardziela. Po czym zainstalowałem z płytki gołą wersję, spaczowaną potem tylko pod UP 3.0.
Następnie - do nowego foldera skopiowałem wersję z zewnętrznego dysku. I chodzą oba iłki.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 12, 2011, 15:53:33 »
A czy prościej nie byłoby zmienić nazwę folderu ;) . Dzisiaj sprawdziłem jak zachowa się instalator przy zmianie nazwy folderu. W "Programy i funkcje" mam wpis IL2 1946, zmieniłem nazwę folderu i instalator zaczął instalację.

Jeżeli chodzi o ślady w rejestrze to IL2 1946 zostawia ich pełno. Wystarczy wpisać w szukaj "1946" (bez "") i klikać F3 by znalazło każdy wpis. Później prześledzić wyniki, wśród nich powinna być podana ścieżka do źródła instalacji oraz ścieżka do pliku exe na dysku. Jeżeli mamy już nawet skopiowaną grę i zainstalowany np UP to wpis od niego również znajdziemy.
Jednak zapewne by zainstalować jeszcze jedną kopię gry wystarczy usunąć wpis o ścieżce źródłowej instalacji i ścieżce do pliku il2.exe na dysku z katalogu domyślnego instalacji. Tak dla jasności nie sprawdzałem tego.
Pozdrawiam.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 12, 2011, 21:40:34 »
Nazwa folderu nic nie pomaga. System cały czas "widzi" Iłka i nie chce uaktywnić nowego instalatora.

Moglibyście Panowie napisać w jaki sposób wywalić z rejestru ścieżkę źródłową instalacji?
Chodzi o metodę, o której wspominał Kolega Dziobas.

Bis zum bitteren Ende.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 12, 2011, 23:08:49 »
Skopiuj obecną wersję na bok, gdzieś indziej, będzie działała. Potem odinstaluj ją - usunie się stara wersja, a następnie zainstaluj abarot, jak już tak musisz. Ja sam nie pamiętam kiedy ostatni raz instalowałem ił'ka. Mam go chyba od dawna tego samego, tylko w różnych kopiach i wersjach...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 15, 2011, 15:08:53 »
Piękne dzięki wszystkim.
Zastosowałem metodę Sorbifera - zrzuciłem cały katalog na dysk zewnętrzny, wykasowałem z kompa - zainstalowałem Iłka+Patche+UP, wrzuciłem ponownie pierwszego 1946 z dysku zewnętrznego.
Działa jak marzenie.

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 15, 2011, 21:28:23 »
Piękne dzięki wszystkim.
Zastosowałem metodę Sorbifera

Nie roszczę sobie oczywiście praw do metody, ani tam innych takich copyright, ale to ja byłem pierwszy z tą metodą.  :003:

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 16, 2011, 14:59:26 »
Stachu - najmocniej przepraszam, nie zauważyłem. :008:
Jestem trochę zakręcony, ponieważ 3 dni temu urodził się mój męski potomek.
I tak się złożyło, że bedzie miał na imię Stasio.
:002:

Bis zum bitteren Ende.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 16, 2011, 15:10:25 »
I co teraz? Wyszedłem na plagiatora ;) 

PS: Zack - gratulacje. Mały synek, w sam raz na strzelca pokładowego...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.