Autor Wątek: Taktyka walki na Warthogu  (Przeczytany 16222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Taktyka walki na Warthogu
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 28, 2011, 10:06:37 »
Czy macie, bądź czy są gdzieś w sieci jakieś dobre misje o charakterze szkoleniowym, uzupełniające treningi zawarte w programie?

Przechodzę obecnie po kolei (albo i nie po kolei) treningi i widzę już, że zawierają one trochę za mało wiedzy, za mało praktyki. Oczywiście mógłbym korzystać z misji zapisanych w grze, ale tam nieprzyjaciel strzela na serio i zazwyczaj kończę gdzieś wryty w ziemię. A sam projektować misji nie potrafię, zreszta nie uczę się tego teraz, bo to bezcelowe.
Polecicie coś?

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 28, 2011, 14:34:04 »

« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 28, 2011, 09:57:36 »
Tak sobie ostatnio pomyślałem, że taki ogólny temat w którym moglibyśmy dzielić się swoim doświadczeniem w temacie stosowania taktycki w boju bardzo by się  przydał.

Wczoraj po ranz n-ty katowałem misję River Raider, gdzie do zniszczenia jest 6 bunkrów wzdłuż rzeki. I nie daję rady. Obrona plot jest tak silna, że zawsze kończę albo zestrzelony przez artylerię, albo z dwiema rakietami w tyłku. Inna sprawa, to że jeszcze nie nauczyłem się w ogóle obsługi środków zakłocających, więc jedynie staram się wymanewrować rakiety uciekając nad ocean i kręcąc młynki tuż nad wodą. :).
Mimo tego mam jednak pytanie: co zrobić, jak się przedrzeć do celu w głębi lądu, który jest otoczony obroną przeciwlotniczą, a którego nie można "puknąć" Maverickiem z daleka, tylko trzeba np. użyć LGB? Jak najskuteczniej dotrzeć do celu i nie dać się zabić? Macie jakieś sprawdzone metody jak sobie radzić z tym problemem?
Wiem, że temat jest szeroki, ale można o tym podyskutować.

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 28, 2011, 14:36:02 »
Powiem tak, może to trochę "cfaniackie", ale skuteczne. Zawsze gdy nie widzę celu, daje komendę wingmanowi by atakował np. AAA. W momencie kiedy utworzy SPI, ja na niego najeżdżam na TADziku, tworzę własny, a skrzydłowemu każę wrócić do formacji. W ten sposób wiem gdzie co jest. Trochę to "nierealne", ale jakoś trzeba sobie radzić. Jedna tylko uwaga, szkoda, że nie ma komendy radiowej tak jak jest w przypadku Czarnego Rekina- Reconnaissance

« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 28, 2011, 14:51:13 »
No tak, ale to jest metoda na wykrycie AAA. A moim problemem nie jest szukanie obrony (bo nie mam na to czasu gdy wykonuję misję), tylko to jak się jej nie dać. Dodatkowo to nie mam wystarczająco uzbrojenia do walki, skoro np. na te 6 bunkrów mam 4 Mavericki i 4 LGB, a stanowisk AAA w tej misji wykryłem lekko licząc z 5-6, jak nie więcej. Więc jak się chować przed wykryciem?

Przecież nie będę bawił się z wycinaniem ich przy pomocy działka, bo wtedy to na 95% zostanę zestrzelony.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 28, 2011, 15:33:30 »
Niszczysz obronę przeciwlotniczą (SAM) Maverickami w pierwszej kolejności wpierw wyszukując jej krążąc w bezpiecznej odległości od celu na wysokości 12 km. Jeśli zabraknie Mavericków, a obrona jeszcze została, wracaj na lotnisko, uzbrój samolot ponownie i wracaj nad cel. Pozostałą artylerię przeciwlotniczą można już ewentualnie załatwić bombami kasetonowymi także utrzymując jak największą separację przy zrzucie. Nigdy nie przelatuj nad celem! Zaraz po zrzuceniu ładunków odbijaj wyrzucając paski folii i flary – nigdy nie wiesz czy gdzieś w krzakach nie czai się MANPAD.

Nie uda Ci się ominąć obrony SAM – A-10 ma za małą prędkość.

« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 28, 2011, 15:42:45 »
Dodatkowo to nie mam wystarczająco uzbrojenia do walki
Ale sam chyba nie lecisz na taką misję? W realu nikt przy zdrowych zmysłach nie wysłałby jednego A-10C na tak dobrze uzbrojonego wroga. Czytałem książkę o walkach A-10 w Iraku (Desert Storm) i każda misja zaczynała się od unicestwienia obrony przeciwlotniczej.

« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 28, 2011, 15:49:58 »
No tak, obaj mówicie bardzo z sensem, nie pomyślałem że taka misja nie musi być "na raz". To teraz kolejne pytanie, jak szukać obrony przeciwlotniczej?

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 28, 2011, 16:10:43 »
Tak jak wcześniej napisałem. Przykład z AAA można bezproblemowo zastosować do innych celów miękkich czy też twardych. Wszystko zależy od pomysłu a w zasadzie od tego co chcesz w danej kolejności atakować.

nigdy nie wiesz czy gdzieś w krzakach nie czai się MANPAD

Ale za to AI Wingman wie :karpik

« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 28, 2011, 16:15:08 »
Radaru nie masz więc pozostaje ci wzrok plus Litening. Radar warning receiver też może być pomocny.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 28, 2011, 16:15:52 »
Tak jak wcześniej napisałem. Przykład z AAA można bezproblemowo zastosować do innych celów miękkich czy też twardych. Wszystko zależy od pomysłu a w zasadzie od tego co chcesz w danej kolejności atakować.

Ale za to AI Wingman wie :karpik
Nie zawsze. Co jeśli twórca misji zrobił triggera, który uaktywnia MANPADa, tylko gdy player znajdzie się w strefie? ;)

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 28, 2011, 16:39:53 »
Nie zawsze. Co jeśli twórca misji zrobił triggera, który uaktywnia MANPADa, tylko gdy player znajdzie się w strefie? ;)
Cóż, pozostaje nam szybka ucieczka gdy się zorientujemy, że leci do nas niespodzianka i wysłanie w celu "rozpoznania" AI. Tak więc z każdej sytuacji jest wyjście. Najważniejsze jest by się nie dać zestrzelić, resztę za nas zrobi "bezwzględnie inteligentny" skrzydłowy. :002:

« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 28, 2011, 16:51:20 »
Musi być wesoło jak zamiast skrzydłowego AI leci z nami kolega w multiplayerze. A ten potrafi odmówić :002:

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 28, 2011, 17:16:10 »
To inna kwestia :002: Problemem nie jest zlokalizowanie Manpada, gdyż ma promień ostrzału ledwo 3km a może i mniej, wiec, nawet jak wystrzeli do nas niespodziankę, to zazwyczaj widać skąd leci czy to na RWR, czy to wzrokowo, więc szybko można takiego delikwenta namierzyć. Gorzej gdy jest umieszczony w lesie i tu pojawia się problem. Mianowicie A-10C nie stoi na wysokim poziomie graficznym, tak samo jak jego poprzednik i w zasadzie ciężko przy obecnej grafice, a w zasadzie rozdzielczości/ciach zlokalizować cel. Ot takie małe niedoskonałości silnika graficznego.

« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 28, 2011, 17:44:08 »
Ciekawe jak jest w realu? Raczej nie machają rękoma do przelatujących samolotów wroga ;) W grze przynajmniej stoją jak słupy w miejscu i nie próbują się chować.