Autor Wątek: Taktyka walki na Warthogu  (Przeczytany 15342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Troghv

• Gość
Odp: Taktyka walki na Warthogu
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 28, 2011, 20:20:37 »
Ciekawe jak jest w realu? Raczej nie machają rękoma do przelatujących samolotów wroga ;)
A więc tak (zdań od a więc się nie zaczyna, ale cóż;) ) Wyobraźmy sobie, że stoimy w lesie z wyrzutnia AA. Jedyne co możemy zauważyć to tak naprawdę usłyszeć dźwięk przelatującego samolotu, ewentualnie przez mikrosekundy go dostrzec. No może uda nam się odpalić Igłe itp ustrojstwo, ale patrząc w górę między koronami drzew sosnowych czy to świerkowych lub tez innych palm. :004: Czy taki pocisk doleci ba a nawet trafi w cel pod kątem który został wystrzelony( pion)? Śmiem wątpić. Wniosek prosty: A-10C nie jest symulatorem lub jak kto woli symulacją lecz zgrabnym połączeniem arcade z w/w. Tak naprawdę walczymy z botami.
Co do próby chowania się. Fakt twardy...nie chowają się cele, tylko rozjeżdżają, a i tak są widoczni jak na widelcu.

« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 29, 2011, 08:22:22 »
No i d-blada. Lecę se z wingmanem, rozkazuję mu zająć się obroną plot, a on jakby nigdy nic dalej leci ze mną. I nie pomaga ogólna komenda Engage, jak i Engage with... Wingman regularnie informuje mnie o położeniu obrony plot (gada jak najęty, non-stop podaje pozycjętych tych samych wyrzutni), ale sam się za nie nie weźmie i w efekcie po paru minutach lecą do mnie 3-4 rakiety, z których zawsze któraś trafi.

« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 29, 2011, 09:18:35 »
A wingman w ogóle ciebie słyszy? Może masz źle radio ustawione.

« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 29, 2011, 10:40:33 »
Nie mam tej pewności, bo w odprawie przed misją nie ma ani słowa o komunikacji ze skrzydłowym, więc przyjąłem że ustawienia defaultowe radia są prawidłowe (klawisz "/" a potem odpowiednie klawisze funkcyjne). A tu wychodzi, że niekoniecznie.
Tak w ogóle to w instrukcji nie znalazłem informacji, czy ustawia się konkoretną częstotliwość do komunikacji ze skrzydłowym. Przeoczyłem coś?

« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 29, 2011, 10:55:47 »
Wg manuala częstotliwość powinna być podana przy odprawie. Przynajmniej w misjach od ED. Nie wiem gdzie dokładnie ale w edytorze misji powinieneś znaleźć te namiary.

« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 29, 2011, 10:57:42 »
Przetrząsnąłem tę misję dokładnie i nigdzie w briefingu tego nie ma. A misja to River Raider, w MISSIONS.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 29, 2011, 12:33:44 »
Najprawdopodniej (nie jestem pewien na 100%, bo nie gram w singlu) częstotliwość wingmana to "defaultowe" 251.0 UHF (IIRC), czyli komunikujesz się ze skrzydłowym używając radia UHF (Przełącznik mikrofonu na przepustnicy w dół – Mic Switch Down).

« Odpowiedź #37 dnia: Lipca 29, 2011, 12:56:32 »
Gdzie w manualu jest info o tej częstotliwości?

poko24

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Lipca 29, 2011, 13:10:31 »
Nigdzie. Częstotliwość ustala twórca misji. Gdy umieszcza grupę samolotów, może im ustawić częstotliwości inne od standardowych, ale później zwykle zapisuje je w briefingu. Jeśli briefing nic nie mówi o falach, znaczy że są one standardowe – czyli nic zmieniać nie musisz. Problem jest w tym, że ty próbujesz się komunikować ze skrzydłowym za pomocą klawisza "/" (używany przy zaznaczonej opcji "easy communication") zamiast "Mic Switch". Zacznij czytać cały rozdział "RADIO COMMUNICATION od strony 620".

Polecam też ten tutorial:
http://www.youtube.com/watch?v=YAQS7sSQB3s&feature=mfu_in_order&list=UL

« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 29, 2011, 13:15:51 »
Czytałem, ale nie doczytałem. Ta informacja (o kanale UHF) jest na samym końcu, na stronie 652, stąd mój błąd, że na domyślnych ustawieniach można pogadać ze skrzydłowym.

Temat scalony z "Solo uczy się latać". Tematyka obu się pokrywa i dotyczy techniki walki na Hogu - po co to dublować? John Cool.
« Ostatnia zmiana: Lipca 29, 2011, 19:24:45 wysłana przez John Cool »

« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 01, 2011, 10:23:23 »
Niedlug szlag mnie trafi z tą misją River Raider. No nijak nie daję rady zniszczyć wszystkich 6 bunkrów.
Ten cały skrzydłowy to nadaje się tylko do robienia chałasu w eterze. Non stop nawija o obronie AA, ale jak go wyślę żeby choć trochę mi posprzątał, to jedyne co potrafi to polatać trochę nad terenem walki. A i tak kończy się to zawsze zrzuceniem uzbrojenia i ucieczką przed rakietami. Więc lituję się i puszczam gamonia do bazy, a sam biorę się za misję.
I nie ma bata, prędzej czy później trafią mnie jakieś rakiety wroga, nawet gdy próbuję bunkry niszczyć Maverickami. Po prostu dowództwo puściło mnie na silnie broniony teren ze skrzydłowym-idiotą i zadaniem nie do wykonania. Podchodziłem do tego obszaru z różnych kierunków, na różnych wysokościach i nic nie daje rady. Pierwszy bunkier załatwiam GBU-12, bo nie ma koło niego artylerii i jest bezpiecznie, kolejne to już Mavericki, ale im dalej tym loteria jest większa, bo zawsze trafi się jakiś piechociarz (chyba), który bez ostrzeżenia puszcza na mnie jakąś rakietę (nie wiem na razie co to, taka cienka i biała) i zazwyczaj jest po zawodach, jak mam szczęście to tylko wyłącza mi to jeden silnik.
Poradźcie coś.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 01, 2011, 17:49:48 »
A to ciekawe bo mi na bunkry starczają 4 bomby i dwa Mavy. Skrzydłowy może lecieć od razu do domu faktycznie. :118:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

poko24

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 01, 2011, 20:25:24 »
Nie poddawaj się Solo! Włącz program SEMI na CMSP i ustaw guzik "START PROGRAM" gdzieś w łatwo dostępnym miejscu - tym będziesz wyrzucał dipole i flary. Staraj się trzymać 12000 stóp (przynajmniej nie schodź poniżej 8000 przed zrzutem GBU-12, CBU-87, CBU-97, ewentualnie 7000-6000 przed strzeleniem MAVa ;)). Na takiej wysokości jesteś prawie bezpieczny, jeśli utrzymasz odległość co najmniej 12-15 km. Wyszukuj celów lecąc wolniej i równolegle, a nie prosto na nich. Obierasz kierunek na cel przed strzałem, po strzale uciekasz - zawracasz lub skręcasz 90 stopni przyspieszając. Kontroluj swoją pozycję i wysokość. Wysokość można w krytycznych przypadkach zamienić na prędkość, która jest bardzo ważna przy manewrze antyrakietowym (w A-10 ostateczność ze względu na jego prędkość maksymalną i przyspieszenie). Następnie szukasz kolejnych zagrożeń. Twoje priorytety musisz umieć rozpoznawać wzrokowo (przestudiuj encyklopedię w grze, naucz się ich sylwetek):

1. SAMs (np. OSA, Tunguska, TOR, Strela) - do użycia tylko Mavericki (preferuję wersję D ze standardową lżejszą głowicą 125 funtów. Sensor na podczerwień działa bez zarzutu w dzień i w nocy). Z OSĄ się napocisz, jeśli nie zsynchronizujesz ataku ze skrzydłowym);
2. AAA, MANPADs (np. Shilka, ciężarówka z ZSU-23, Igla, Stinger)
3. Po unieszkodliweniu obrony w promieniu 10 km od celu (jeśli zagrożeniem może być OSA / pojawia się symbol "8" na RWR / to oczyścić musisz teren w promieniu 15 km od celu) dopiero zabierasz się za inne cele misji.

Powyższa taktyka nie działa w misjach samobójczych, gdzie walczyć trzeba z systemami BUK lub KUB. Na tego typu zagrożenie powinno się wezwać szybkie SEAD jeśli są dostępne.

« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 01, 2011, 20:45:44 »
...
Powyższa taktyka nie działa w misjach samobójczych, gdzie walczyć trzeba z systemami BUK lub KUB. Na tego typu zagrożenie powinno się wezwać szybkie SEAD jeśli są dostępne.

Problem w tym, że w River Rider jest system BUK z czterema wyrzutniami...

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 01, 2011, 20:57:55 »
Solo miałem identyczne problemy!   :005:
Okazało się, że wszystkiemu była winna błędna instalacja lub uszkodzony plik.

Wszystko rozwiązało się po nowej, czystej instalace - myślę, że i Tobie na pewno pomoże.   :banan