Autor Wątek: Verstanden Vitamine + Tomaten Eins = o co tu chodzi ???  (Przeczytany 1876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Verstanden Vitamine + Tomaten Eins = o co tu chodzi ???
« dnia: Czerwca 12, 2011, 20:53:22 »
Zawsze mnie to zastanawiało gdy zerkałem na jeden z ciekawszych filmów z czasów DWS " in die Luft "  :020: :  "Battle of Britain" co też oznaczają owe : " Tomatem Eins ! Beginnen Angriff ! " und   :karpik  " Vertanden ! Vitamine ! Beginnen Angriff ! "
Wykoncypowałem że to jakieś słowa / rozkazy  kodowe ( ? ) które to wydawał dowódca jakiejś tam pewnie Kampfgruppe  albo pewnie jakiegoś  Sturmgeshwader , złożonej np z bombowców.
 Ale nie bić mnie tu bom dyletant  :005:
Inaczej mówiąc jakaś grupa / skrzydło czy jak tam zwał przeprowadzała atak bombowy lub też może myśliwski ....
Jak to widzicie ?

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Verstanden Vitamine + Tomaten Eins = o co tu chodzi ???
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 12, 2011, 22:55:05 »
Ja juz to dawno jaeger przerabiałem i mam taki pedeefik z niemieckimi i angielskimi:
http://www.aircrewremembrancesociety.com/Abbreviations_assets/Abbreviations2.pdf

swoja droga mocno by to podniosło odbiór BoBa w CloDzie gdyby ktoś wrzucił zwroty kodowe i tak zamiast zwykłego angriff abbrechen (znanego dobrze z 1946) można by było usłyszeć : buchbinder co znaczy chyba w wolnym tłumaczeniu  słów buch i binder - introligator   :020:

Tomaten eins to na 100% kod grupy bomberów czy tam innego ustrojstwa.

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Odp: Verstanden Vitamine + Tomaten Eins = o co tu chodzi ???
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 19, 2011, 15:51:15 »
Vielen Dank !  Ubawiłem się dziś nieco gdy wpisałem w Goglach owe " Tomaten Eins"....
Zobaczcie na pierwszy link  :021:  http://www.google.pl/search?q=tomaten+eins&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a