Mam pewien problem w namierzaniu celów przez TGP w podczerwieni. Wszystko chyba zależy od misji, czasem pojazdy świetnie widać już z daleka, innym razem w monitorze wszystko błyszczy na biało, setki błyszczących punktów i zlokalizowanie celu to jak szukanie igły w stogu siana. Przeszukiwanie gleby centymetr po centymetrze, mimo że czerwone znaczniki celu mam włączone. Teoretycznie wystarczyło by skierować tam znacznik TGP i już, a tu lipa. Jak nie zrobię prawie maxymalnego zbliżenia kamery i cel nie zajmuje 10% obrazu to jest praktycznie nie do rozpoznania

Jakimś cudem, łatwiej mi było zlokalizować pojedynczego żłonierza niż czołg. Troszkę to bez sensu. Dodam, że malowanie pojazdu w ciapki zmieniało jego widok cieplny, nie był jansiejszą plamką a ciapkowatą plamką i całkowicie zlewa się z terenem. Troszkę to głupie, bo ten sprzęt raczej nie był malowany specjalną farbą pochłaniającą ciepło w dodatku w zależności od koloru, różne pochłanianie ciepła. Bez znaczenia w malowaniu, powinnien być całyzdecydowaniejaśniejszy a tam gdziesilnik to powinnie świecić jak psu ja... Czy tu jakieś ustawienia TGP można zrobić, normalnie w kamerach termowizyjnych można ustawić takie rzeczy. Tu mam tylko jaśniej, ciemniej i nic wiecej nie widzę. No i jeszcze jedno, TGP ma termowizję czy noktowizję ? Bo może to jest problem ? To jak postrzegane są cele, bardziej mi przypomina noktowizję.