Autor Wątek: Odpalanie Mavericka z Hoga  (Przeczytany 47053 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Odpalanie Mavericka z Hoga
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 28, 2016, 15:26:08 »
Bez lasera też można żyć, zależy jak szybko od utworzenia markpointa zalokujesz Mava na celu. Popatrz na rysunek zamieszczony przez Poko. Bez użycia lasera TGP zalokuje się na punkcie B i tam będzie markpoint. W tej sytuacji nie ma to wielkiego znaczenia bo cel (punkt A) znajduje się na linii "strzału" i kamera Mavericka będzie widziała tylko punkt A. Problem pojawi się kiedy poczekasz kilkadziesiąt sekund z odpaleniem rakiety i twój samolot zbliży się do punktu B (markpoint). Punkt A będzie poniżej linii samolot-markpoint i kamera Mavericka wycelowana w punkt B nie będzie go widziała.
Trochę to chaotycznie napisane, ale starałem się jak mogłem :).

« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 28, 2016, 15:48:07 »
Oooo kurna, w pracy nie widzę tych rysunków :( , w domu je zobaczę :)
Latam teraz na x52, ciekawe ile będę się przestawiał jak nabędę Thrustmaster-a ? Ale będzie łatwiej niż teraz zapewne.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 29, 2016, 10:28:51 »
Mam pewien problem w namierzaniu celów przez TGP w podczerwieni.  Wszystko chyba zależy od misji, czasem pojazdy świetnie widać już z daleka, innym razem w monitorze wszystko błyszczy na biało, setki  błyszczących punktów i zlokalizowanie celu to jak szukanie igły w stogu siana. Przeszukiwanie gleby centymetr po centymetrze, mimo że czerwone znaczniki celu mam włączone. Teoretycznie wystarczyło by skierować tam znacznik TGP i już, a tu lipa.  Jak nie zrobię prawie maxymalnego zbliżenia kamery i cel nie zajmuje 10% obrazu to jest praktycznie nie do rozpoznania :( Jakimś cudem, łatwiej mi było zlokalizować pojedynczego żłonierza niż czołg. Troszkę to bez sensu.  Dodam, że malowanie pojazdu w ciapki zmieniało jego widok cieplny, nie był jansiejszą plamką a ciapkowatą plamką i całkowicie zlewa się z terenem. Troszkę to głupie, bo ten sprzęt raczej nie był malowany specjalną farbą pochłaniającą ciepło w dodatku w zależności od koloru, różne pochłanianie ciepła. Bez znaczenia w malowaniu, powinnien być całyzdecydowaniejaśniejszy a tam gdziesilnik to powinnie świecić jak psu ja... Czy tu jakieś ustawienia TGP można zrobić, normalnie w kamerach termowizyjnych można ustawić takie rzeczy. Tu mam tylko jaśniej, ciemniej i nic wiecej nie widzę. No i jeszcze jedno, TGP ma termowizję czy noktowizję ? Bo może to jest problem ? To jak postrzegane są cele, bardziej mi przypomina noktowizję.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 29, 2016, 22:16:01 »
Nie wiem o co chodzi. Uważasz, że w realu wszystko widać jak na tacy? Różne kolory różnie absorbują ciepło. To normalne. Ciemniejszy kolor nagrzewa się mocniej niż jasny.
https://www.youtube.com/watch?v=7T8apjFnTPI

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 30, 2016, 02:06:41 »
Podczerwień w DCS nigdy nie była symulowana jak należy, a od wersji 1.5 cele są jeszcze słabiej widoczne niż wcześniej. Dużo osób na to narzeka.
W dzisiejszym newsletterze była wzmianka, że będzie nowy FLIR. Pewnie nie wcześniej niż Hornet.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 30, 2016, 04:31:48 »
Ja wczoraj/dzisiaj jak leciałem A-10A nad Nevadą, to też nic nie widziałem, na AGM'ach wszędzie biało, różnica tylko między niebem a ziemią, a tak to pustka.

« Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 30, 2016, 12:50:51 »
Poko, jak by to było tak jak na tym filmie to bym nie narzekał... Niestety jest tak jak mówię, cel praktycznie się zlewa z otoczeniem, odnalezienie go jest bardzo trudne, Postaram się zrobić zrzut ekranu, no i widzę ,że nie tylko ja to spostrzegłem.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 30, 2016, 13:03:37 »
Kumam. Dawno nie odpalałem Warthoga. Widzę, że cały czas coś knocą. Strasznie mnie to odpycha od DCSa.

« Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 30, 2016, 15:47:14 »
Oto fotka, zrobiłem parę zrzutów z ekranu i scaliłem dla ułatwienia.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #84 dnia: Lutego 13, 2016, 13:08:32 »
Tu jeszcze jeden przykład, to raczej przypomina negatyw niż podczerwień...  Wyraźnie widać, że to co powinno być jasne,  w ich podczerwieni jest ciemne. W tym przypadku twarz pilota powinna raczej świecić, a tu świecą najciemniejsze kolory.  Gdzieś się im zgubiła charakterystyka cieplna.
Latamy dzisiaj?

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #85 dnia: Lutego 13, 2016, 14:28:13 »
Nie wiem, może ja się nie znam. A co się stanie jak zmienisz polaryzację?
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #86 dnia: Lutego 13, 2016, 14:51:20 »
Zmiana polaryzacji WHOT na BHOT, mówi nam to w jakim kolorze ma być pokazywane ciepło, czarnym lub białym. Przy WHOT ciepłe rzeczy powinny być białe, w BHOT ciepłe rzeczy powinny być czarne.  Dokładnie jak na tym filmie. https://www.youtube.com/watch?v=q7d2Pe67brQ  W 4:15 min masz ujęcie BHOT, w 5:30 min masz tą samą akcję ale WHOT. 
Tutaj widać jak  zmieniana jest polaryzacja https://www.youtube.com/watch?v=q7d2Pe67brQ. Niestety całkiem im to nie wyszło, sknocili sprawę totalnie, wcześniejsze wersje DCS-a  lepiej odwzorowywały podczerwień, to co jest teraz nie ma nic wspólnego z  trybem FLIR.
Latamy dzisiaj?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 13, 2016, 15:43:08 »
Gdzieś się im zgubiła charakterystyka cieplna.

Nie zgubiła tylko nigdy jej nie było. Żeby symulować podczerwień każdy model musi mieć dedykowane tekstury i według ED "to za dużo pracy". W starszych wersjach obiekty trochę lepiej odcinały się na tle ziemi więc łatwiej było je dostrzec.
W tym roku FLIR ma być usprawniony, zobaczymy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #88 dnia: Marca 20, 2016, 08:52:40 »
Co daje zmiana wartości SLEW (prędkość obrotu sensora) dla Maverick-a ? Domyślnie jest ustawiona na 5, czy zmiana tego parametru pozwoli nam szybciej namierzyć cel ?
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Marca 20, 2016, 09:07:08 »
Tak. Coś jak czułość kursora myszy.