Autor Wątek: Odpalanie Mavericka z Hoga  (Przeczytany 47098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Odpalanie Mavericka z Hoga
« Odpowiedź #90 dnia: Marca 20, 2016, 09:10:42 »
Oki, na jaka wartość najlepiej to ustawić ?
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Marca 20, 2016, 09:49:14 »
To zależy od Twoich preferencji. Gdyby była jedna jedynie słuszna konfiguracja, to nie byłoby w ogóle możliwości jej zmiany. Zostawiłbym domyślne 5.
Na dużych odległościach od celu łatwiej jest wycelować z małymi wartościami, a blisko na odwrót.

« Odpowiedź #92 dnia: Marca 20, 2016, 12:52:03 »
Różna odległość, różne ustawienia,  szukam najlepszych ustawień i broni do ataku na radar Nevy i Kub. Zatem maksymalna możliwa odległość, atak za dnia, pogoda dobra to chyba najlepiej AGM-65H ? Może tryb skorelowany ?
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Marca 20, 2016, 13:06:18 »
Raczej tak, bo wersja H powinno złapać locka z większej odległości niż wersja D. Tryb skolerowany będzie tylko w wersji G i K, ale one są cięższe (przeciw bunkrom, budynkom, itd.) przez co staniesz się mniej zwrotny i wolniejszy. Zadanie w ogóle nie pasuje do powolnego Warthoga. Przeciw SAMom średniego zasięgu potrzeba prawdziwych szybkich "łasic". A-10 nadaje się przeciw SHORADom, a tak to polecisz misję w stylu Rambo. Oczywiście jest to do zrobienia... :)

« Odpowiedź #94 dnia: Marca 20, 2016, 13:09:26 »
A ja mam też pytanie . Ponieważ właśnie bawię się z TGP i MAV i ogólnie wszystko jest ok, konfiguracje SAITEKA mam ustawioną tak, że raczej nie muszę używać klawiatury to jednak mam jeden problem.
Lewy MFD- TGP, prawy- MFD- MAV, na jednym zawsze NO SOI, i tu pytanie- jak przejść za pomocą klawiatury z MFD lewego na MFD prawy (jaki przycisk) ?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Marca 20, 2016, 14:17:26 »
A ja mam też pytanie . Ponieważ właśnie bawię się z TGP i MAV i ogólnie wszystko jest ok, konfiguracje SAITEKA mam ustawioną tak, że raczej nie muszę używać klawiatury to jednak mam jeden problem.
Lewy MFD- TGP, prawy- MFD- MAV, na jednym zawsze NO SOI, i tu pytanie- jak przejść za pomocą klawiatury z MFD lewego na MFD prawy (jaki przycisk) ?
Wciśnij dłużej Coolie Switch prawo (czyli domyślnie "K"). SOI z powrotem na lewy MFCD - klawisz "H" dłużej. Krótkie wciśnięcie będzie przełączać kolejne strony danego MFCD. Możesz też wcisnąć kursorem (lewym przyciskiem myszy) ponownie guzik OSB na MFCD pod wyświetlonym na ekranie skrótem "MAV" (tak samo z TGP).

« Odpowiedź #96 dnia: Marca 20, 2016, 15:34:39 »
Po stronie "niebieskich" nie ma w DCS-e samolotu który bardziej by się do tego nadawał. Do niszczenia systemów dalekiego zasięgu jak Buk to już bym się raczej A-10C nie zabierał.  Chyba, że przyklejony do gleby, jednak tak nisko zazwyczaj są inne zagrożenia.Troszkę dziwne, że nie uzbroili tego samolotu w rakiety AGM-119A, to by dało bardzo dużo tej maszynie. AGM-84D jest pewnie już zbyt duża, ale tu nie jestem ekspertem.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #97 dnia: Marca 20, 2016, 15:56:56 »
Nie wyrobiłem się z edycją. Tak naprawdę to powinnien być uzbrojony w AGM-88 lub AGM-45  na radary. Tak jak to ma Su-27T.  Wszystkie te rakiety przenoszą F-16, zatem nie jest to jakiś ciężar dla  prosiaka.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Marca 20, 2016, 16:18:58 »
Po stronie "niebieskich" nie ma w DCS-e samolotu który bardziej by się do tego nadawał.
Jest - Viper lub Hornet. Niestety nie "flyable", ale to one powinny wykonywać ochronę SEAD. Tu nie chodzi o ciężar Harm'a czy Shrike'a, bo udźwig Warthog to ma akurat spory, a dane rakiety to mniej więcej ciężar Sparrowa (AGM-88 z resztą ma ten sam "nośnik"). Problem to prędkość A-10. Trudno mu przy max 300 węzłach obronić się przed rakietami - po prostu ich nie wymanewruje. Dzikie łasice muszą się trochę napracować w walce z SAMem. Żeby Harm trafił SAM musi mieć włączony radar, a one nie są wcale włączone non-stop jak grze. Generalnie obrona przeciwlotnicza działa w grupie kilku stacji i stara się złapać samoloty w pułapkę.  Dlatego taki Viper czy Hornet ryzykuje i stara się, by taki SAM wystrzelił. Wtedy radar przechodzi w tryb śledzenia celu, by poprowadzić rakietę i to jest moment do strzelenia HARMa. S-300 to już inna bajka...

« Odpowiedź #99 dnia: Marca 20, 2016, 16:29:54 »
No tak, ale zasięg AGM-88, pozwoliłby mu zniszczyć radary praktycznie wszystkich tych systemów bez wchodzenia praktycznie w zasięg ich rażenia.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: Marca 20, 2016, 16:32:53 »
No tak, ale zasięg AGM-88, pozwoliłby mu zniszczyć radary praktycznie wszystkich tych systemów bez wchodzenia praktycznie w zasięg ich rażenia.
Najpierw operator SAMa musi włączyć radar (chociaż na chwilę), żeby HARM zobaczył stację, a zaufaj nie zrobi tego w realu jak w grze od razu na granicy zasięgu jego rakiet, tylko o wiele bliżej. Poza tym HARM jest przereklamowany i często nie trafia IRL.

« Odpowiedź #101 dnia: Marca 20, 2016, 17:00:50 »
To wiem, mimo to zdecydowanie mam większe szanse na odpalenie tych rakiet i ucieczkę niż na odpalenie AGM-65.  Teraz muszę być na tyle blisko cele, że często wrogie rakiety już są w powietrzu,  to daje mi mało czasu na unik i ucieczkę.  Zasięg TGP daje duże możliwości, zwiększenie zasięgu rakiet to też nie jakiś wielki problem. Zwłaszcza, że rakiety odpowiedniego zasięgu już są. Niedoceniany prosiak miał być wycofany, teraz jednak stwierdzili, że ta decyzja była błędna i prosiak nadal ryje w ziemi. A na Horneta czekam i piszczę jak małe dziecko he he he.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Marca 20, 2016, 17:05:04 »
Dodatkowo zasięg HARMa wystrzelonego z wolnego A-10 też będzie krótszy niż wystrzelonego z szybkiego odrzutowca, bo prędkości się sumują. Różnica niewielka, ale jednak.

Prosiaka zatrzymano, bo sprawdza się w misjach bliskiego wsparcia, gdzie nie ma zagrożenia z ziemi w postaci SAMów właśnie, a taki konflikt USA prowadzi teraz z ISIS.

« Odpowiedź #103 dnia: Marca 20, 2016, 17:31:42 »
Tak czy siak rakiety są, przystosowanie to mały koszt a reszta to taktyka.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Marca 20, 2016, 17:41:43 »
Tak czy siak nie jedna mądra głowa zastanawiała się czy to ma sens, a nie ma, bo prosiak jest po prostu za wolny - kropka. W innym wypadku na pewno widziałbyś go już dawno w tej roli.