Jeśli pliki instalacyjne z linku zostały już popoprawiane, a chyba w większości owszem, to instalacja jest uproszczona do maksimum:
a) doprowadzić czystą grę do wersji 4.12.2m;
b) zassać i zainstalować aktywator ModAct wersji 5.3;
c) zassać i zainstalować przez rozpakowanie do głównego katalogu gry pierwszy moduł C.U.P., zawierajacy mapy potrzebne do całej reszty;
d) zassać i zainstalować przez rozpakowanie do głównego katalogu gry moduły 2, 3 i 4, wszystkie lub tylko te które nas interesują. Nadpisywać stare pliki jeśli łindołs zapyta.
e) przy pomocy tradycyjnego JSGME, który pojawił się w katalogu głównym włączyć sobie mody ogólne (takie, które będą działać zawsze) wedle uznania - słitaśne wody, tekstury, efekty, swastyki i takie tam (wkazówka - mod MissionProCombo włącza przejrzysty podział map na rejony geograficzne w pełnym edytorze misji);
f) przy pomocy Il-2 Selectora (główny katalog gry) włączyć pożądany moduł i jazda. Uwaga - modułów nie da się mieszać, tj. przykładowo pojedynków F-18 vs. Fokker Dr. I nie zrobisz.
Nie wskazane dotykać ustawień dźwięku w grze. Plik conf.ini jest już tak pogrzebany, zeby dźwięki silników się nie krzaczyły.
Koniec, gra powinna śmigać.
Jedyne kwasy, jakie ja miałem to wypluwanie do pulpitu przy 70% ładowania (was już nie powinno dotyczyć jeśli pobierzecie najnowsze archiwa instalacyjne), czarna woda (niezależne od modów, musiałem poprzestawiać parę parametrów w conf.ini, żeby mój nowy GTX poprawnie ją wyświetlał), wykrzaczone tekstury kokpitu w Thunderboltach (w Il-2 Selectorze przedobrzyłem i przestawiłem pamięć z 512 MB na 1024. Po powrocie do wartości domyślnej, kokpity się naprawiły). Ludzie na forum pisali coś tam jeszcze o śmigłach w Ju-88, ale że szkopolotami nie latam, więc nie interesuje mnie czy są wyświetlane popawnie czy nie. Ewentualnych kwasów w modułach pierwszowojennym i odrzutowym nie komentuję, gdyż modułów tych nie instalowałem w ogóle.