Autor Wątek: Battlefield 3  (Przeczytany 65401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Battlefield 3
« Odpowiedź #60 dnia: Września 30, 2011, 07:05:24 »
A na czym polega tu rywalizacja? Na kampieniu. Już nawet jakieś reporter of gamingu gdzieś pisał, że kampowanie jest tutaj wyznacznikiem skilla (sic!). BF3 póki co przypomina strzelankę ASG, każdy kto rusza tyłek, żeby realizować objectivy szybko uczy się, że to była zła decyzja.

Mmaruda, ja nie kampuję a z reguły kończę rozgrywkę na jednym z trzech pierwszych miejsc w tabeli wyników. Bardzo często to mój skład podkłada ładunek albo zapobiega wysadzeniu m-comu. Wszystko to kwestia umiejętności, grania z odpowiednimi ludźmi i rozsądnego korzystania z możliwości, które daje rozgrywka (ogień osłonowy, obrzucanie granatami, czołganie się, sensowny wybór klas w ramach plutonu). Ci, którzy próbują kampować (a wg mnie jest ich niewielu bo "Metro" się do tego za bardzo nie nadaje) są bardzo fajni bo stanowią wspaniałe źródło nieśmiertelników.  :003:

« Odpowiedź #61 dnia: Września 30, 2011, 09:01:12 »
Niestety, nie mogę edytować poprzedniego wpisu więc będą dwa wpisy jeden pod drugim.
Aktualne hasło do Caspian Border to shoppingcartsareagoodride. Miłej zabawy.  :002: 

« Odpowiedź #62 dnia: Września 30, 2011, 09:21:07 »
Miejsca do kamp...ekhm... taktycznej obrony pozycji na mapie Metro są. A LMG z biopdem czyni  cuda. Jak grając RU położyłem się na końcu tego wąskiego tunelu wentylacyjnego prowadzącego do metra to było jak w I części tego filmu:

www.youtube.com/watch?v=GCh9QikGqow

True story. :020:

Też mam wrażenie, że gra się łatwiej. Dla przykładu w BC2 na początku straszne bęcki dostawałem, a tu - dodatnie K/D.

Te zarzuty na "campfest" są przezabawne w przypadku BF. Czy każda gra ma wyglądać jak COD? Czy w każdej grze trzeba biegać jak pajac, skacząc i waląc z półobrotu? Nie. I dobrze, że jest taka gra jak BF3 - coś pomiędzy COD a RO - która stawia na bardziej taktyczną rozgrywkę. Zresztą trzeba mieć na względzie, że tryb w becie to Rush, gdzie zawsze broniący się okopują i bronią MCOMów (chyba, że są znacznie lepszą drużyną). I takie mają zadanie! Ja na brak akcji nie narzekam. Gra się świetnie, a to przecież mapa bez sprzętu. Pre-order zamawiam, zakładam że problem z kartą to wina bety. Chociaż jednak nieco martwi, że jednak nie wszystkim się to przytrafia...

Nowa punktacja jest ok. Dostajemy punkty gdy drużyna wykonuje nasze rozkazy (i odwrotnie chyba też), za pomoc członkom drużyny poprzez przyduszenie ogniem przeciwnika (nawet jeśli go nie trafimy) itd. Tylko trzeba zacząć grać z pomysłem, a nie w krzakach leżeć. Wtedy to prawa, że punktować będziemy wyłącznie na respawnach członków drużyny.

To, że kto pierwszy zobaczy, pierwszy zabije... W przeważającej większości przypadków tak jest. I dobrze. Bo niby jak powinno być?

Do Battleloga coraz bardziej się przekonuję. A jak już będzie w pełni sprawny (kolejkowanie itp.) to powinno być ok. Gdyby tylko nie te wysypywanie się gry po kilku minutach...

Nie wiem, czy zrozumiecie o co mi chodzi

Niedawno ogłosiłeś GoW3 najbardziej taktyczną grą wszech-czasów (czy jakoś tak). Wiec myślę, że nikt nie tu będzie nawet próbował. :D

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #63 dnia: Września 30, 2011, 11:40:07 »
Kamperzy łatwo nie mają ze względu na wspomnianą wcześniej świecącą optykę. Wystarczy się położyć w krzaczku, omieść wzrokiem okolice M-COMa i już mamy jak na tacy kilku chętnych na oddanie nam nieśmiertelnika. Co do rzeźni w metrze. Są miejsca gdzie ogarnięty squad jest w stanie bronić się dosyć długo, ale na szczęście nie ma miejsca do którego prowadzi tylko jedna droga. Wystarczy drugi ogarnięty oddział, który zaatakuje z kilku stron i pozamiatane. Ale jak widzę ludzi, którzy pomimo małego stosu trupów przed drzwiami, ładują się "na Rambo" pod lufy wroga to mi drobnych w kieszeni zaczyna brakować. Tu się tak nie da.

Że niby spawnowanie na kimś daje dużo punktów? 10 to dużo? Za podłożenie ładunku 100 punktów, za zniszczenie M-COMa 250 punktów, za wskrzeszenie innego gracza 100 punktów, za leczenie 20 lub 10 na sekundę w zależności od tego czy gracz z naszego oddziału czy nie. Za ogień zaporowy około 50, za zabicie 100, za wsparcie tyle ile punktów życia zabraliśmy wrogowi. W battlefieldzie popłaca aktywne granie i bardzo cieszy mnie fakt, że nie ma bunny-hopperów skaczących jak uzbrojony kangur z ADHD.

Nie jestem jakimś pro graczem i pomimo ujemnego K/D kilka razy kończyłem rozgrywkę w pierwszej trójce. Właśnie dzięki uzyskanym punktom. Uzyskanym bynajmniej nie za to, że oddział odradzał się w moim sąsiedztwie.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Września 30, 2011, 12:11:07 »
Świecąca optyka zdradza pozycje, ale jak nie mamy optyki to nie ma problemu, można spokojnie siedzieć nabijać kille. GoW 3 to zupełnie inna bajka, jak głosiłem jedynie, że to lepsza "gra" w porównaniu z kilkoma innymi tytułami, no i tam kamperstwo pomimo systemu osłon jest na mniejszą skalę. Wróce z roboty, to obczaję tę drugą mapkę.

Całkiem możliwe, że taki a nie inny styl gry jest właśnie mapą podyktowany. Jak popatrzeć, to jest kilka luk w designie tego levelu, choćby fakt, że wejście do metra jest tylko jedno, przydałoby się więcej osłoniętych dróg do różnych punktów, to nieco ograniczyłoby wojnę pozycyjną. Co do zasady firts see, first kill, mnie się coś takiego nie podoba i już, pamiętam jeszcze czasy, gdzie w grach trzeba się było nieco bardziej wysilić, żeby kogoś ukatrupić. Obecnie jest tak, że byle kto może mieć dobre wyniki. Dziwi mnie, że nikt nie porównuje tego tytułu do BF2 - tam rozgrywka była zupełnie, ale to zupełnie inna. Czas pokaże co będzie dalej i ja na pewno tego tytułu nie skreślam, ale na chwilę obecną BF3 wydaje mi się gierką bardzo casualową, aż strach pomyśleć co będzie jak ludzie dostaną do rąk granatniki :)

Jeszcze dwie rzeczy, o których warto wspomnieć:
1. Wielki plus za animacje reloadu, raz że w FPP są one prawidłowe, dwa i tutaj duże brawa, bo chyba żadna inna gra tego nie ma, na widoku TPP postać robi dokładnie to samo co FPP, czyli zmiana maga, pociągnięcie za zamek. Very nice!
2. Noże... kolega wyżej pytał, czy każda gra musi być jak CoD, najwyraźniej tak i jeszcze trochę, bo nie dość, że mamy nożyk pod jednym guzikiem, to jeszcze doszły egzekucje od tyłu. Już wszyscy się połapali i niemało jest idiotów, którzy mają na to ciśnienie, żeby zebrać nieśmiertelniki :/

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #65 dnia: Września 30, 2011, 12:21:25 »
Wydaje mi się, że BF jest grą, do której trzeba mieć kilku znajomych regularnie grających razem z nami. Do tego komunikacja głosowa i ogranie, bo przy losowej zbieraninie graczy czasami uda się przeprowadzić sprawną akcję, ale w większości przypadków wyjdzie z tego bezładna bieganino-strzelanina.
Kropki

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #66 dnia: Września 30, 2011, 12:35:42 »
Przecież nieśmiertelniki w BF są obecne od dawna więc o co cho?
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #67 dnia: Września 30, 2011, 12:57:43 »
2. Noże... kolega wyżej pytał, czy każda gra musi być jak CoD, najwyraźniej tak i jeszcze trochę, bo nie dość, że mamy nożyk pod jednym guzikiem, to jeszcze doszły egzekucje od tyłu. Już wszyscy się połapali i niemało jest idiotów, którzy mają na to ciśnienie, żeby zebrać nieśmiertelniki :/

Czy fakt, że masz nóż dostępny pod jednym klawiszem bez konieczności wcześniejszego go wyjęcia czyni od razu grę taką jak COD? :D W porównaniu do niej, tu animacja trwa wieki i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić by ktoś mógł nastawić się tylko na grę nożem, co w CODach jest możliwe, bo tam się biega i macha nożem z prędkością światła.

Podejrzewam, że ktoś parę razy cię oskalpował i masz teraz uraz. Po prostu wiele ludzi chce zobaczyć jak animacja wygląda i nic dziwnego, że mają na to parcie - ja zresztą też, choć na razie bez powodzenia.

Co do błysku lunety - ponoć ma to zostać zmienione w wersji końcowej, ale nie wiem jak. Mam nadzieję, że nie będzie refleksów w cieniu, to by było już coś, ale totalne usunięcie mogłoby źle wpłynąć na rozgrywkę.

PS. A co do tego, że gra jest inna niż BF2 (w który grałem tylko przelotnie) - no właśnie to jest raczej plus, że BF w przeciwieństwie do COD ewoluuje (subiektywna opinia), a z pewnością się zmienia. Nie jest tylko odgrzewanym w kółko kotletem z pudrowanym od kilku lat silnikiem graficznym, produkowanym po najmniejszej linii oporu.

« Odpowiedź #68 dnia: Września 30, 2011, 13:14:56 »
Animacje takie są jak na Trailerach ?

Tak, system animacji znany z gier EA Sports całkiem nieźle wypada w strzelance FPS.

Wydaje mi się, że BF jest grą, do której trzeba mieć kilku znajomych regularnie grających razem z nami. Do tego komunikacja głosowa i ogranie, bo przy losowej zbieraninie graczy czasami uda się przeprowadzić sprawną akcję, ale w większości przypadków wyjdzie z tego bezładna bieganino-strzelanina.

Może nie tyle "trzeba" co po prostu dużo przyjemniej gra się z taką ekipą. Zgrani kumple porozumiewający się via TS czy Ventrilo robią ogromną różnicę w porównaniu do grania "samemu" z losowo przydzielonymi kompanami, z którymi ciężko jest się komunikować. Nie powinno to jednak dziwić - seria Battlefield nastawiona jest na współpracę między graczami i dla mnie to wielka zaleta.  :004:

« Odpowiedź #69 dnia: Września 30, 2011, 14:33:14 »
Serwery z Caspian Border wyłączone... U mnie niestety grać się praktycznie nie da, 20-25 FPS bo Procesor za słaby. Swoją drogą gdy ustawie wszystko na Ultra to dosłownie wychodzę z Siebie :) Camera idzie do przodu a nogi, ręce i karabin zostają :)

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #70 dnia: Września 30, 2011, 14:54:44 »
Co to tematu kto pierwszy zobaczy ten zabija, sprawdza się w 75% przypadków tak na oko. To i coraz więcej innych rzeczy przypomina mi starą americas army v 2.x gdzie zmarnowałem masę czasu. Na razie bardzo pozytywnie to wygląda.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Września 30, 2011, 16:41:04 »
Wracając do noża, problem w tym, że właśnie nikt mnie nie oskalpował ani razu. Pamiętam jak widziałem pierwsze filmiki z alfy i bardzo mnie ucieszyło, że nóż trzeba wyjąć osobno, a nie jest pod klawiszem, okazało się jednak, ze jest i tak i tak. Animacja nie trwa tu wcale aż tak długo, może nieco dłużej niż w CoD. Problem z nożem jest taki: w CoD działał na zasadzie opcji szybkiego killa, kiedy jesteśmy na reloadzie i przeciwnik jest blisko, ewentulanie na mijance w jakiejś alejce. Nie wiem jak było w kolejnych częściach, ale raczej nie widziałem biegania z nożem na zasadzie bycia melee only. W BC2, ten nóż przerabiali chyba z milion razy w patchach, bo tu ktoś narzekał na szybkość, tam na zasięg itp, skończyło się na tym, że chyba używano go głównie do disowania kamperów i dobrze. W BF3 jest ten cały coolowy stealth kill, coś jak Crysis 2 czy Halo Reach. Co mi w tym przeszkadza? Ano to, że goście z drużyny zamiast robienia tego co powinni, zaczynają nagle biegać jak popaprani, bo każdy chce zobaczyć noy bajer.

Panowie, mnie się BF3 podoba, nie podobają mi się jedynie pewne rozwiązania gameplayowo-punktowe, które skłaniają ludzi do durnych zachowań. Natomiast promocja tytułu i ogólnie atmosfera wokół developmentu raczej jasno sugerują, że będzie sporo graczy z przypadku, którzy będą się pałętać po serwerach i robić bajzel. Na razie mamy gości z parciem na egzekucje, kamperów, CoD-rusherówi i cwaniaków wykorzystujących chocke-pointy (ja siedzę w pierwszej kategoriii, bo to najskuteczniejsze). Szkoda, że nie można potestować jak wyglądają inne tryby i mapy, zapewne z pojazdami kampienie miałoby krótkie nóżki i zabawa jakoś by się wyrównała.

W każdym razie jest weekend, więc proponuję zebrać jakieś party i pograć nieco razem.

Nick: mmaruda - kto chce niech doda do friendlisty.

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #72 dnia: Października 01, 2011, 12:06:36 »
Założyłem pluton o nazwie il2Forum  :118: Jak będą chętni, można zagrać razem i pokazać kamperom gdzie ich miejsce :) Jak wspominałem wcześniej nie jestem jakimś "pro elo" graczem walącym headshoty z półobrotu.
Kropki

« Odpowiedź #73 dnia: Października 01, 2011, 13:24:44 »
Założyłem pluton o nazwie il2Forum  :118: Jak będą chętni, można zagrać razem i pokazać kamperom gdzie ich miejsce :) Jak wspominałem wcześniej nie jestem jakimś "pro elo" graczem walącym headshoty z półobrotu.

Dopisałem się do plutonu. Nie wiem czy teraz musisz akceptować to czy jak. Mój nick to Ballrog75.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #74 dnia: Października 01, 2011, 15:09:26 »
Sorki, że się wtrącam.

Możecie mi tak normalnie, po chłopsku wytłumaczyć - dlaczego wiekszość graczy nie lubi kamperów ?
Sprecyzujmy - kamper to ktoś kto siedzi w jednym miejscu, tak ?

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "