Autor Wątek: Battlefield 3  (Przeczytany 65411 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Battlefield 3
« Odpowiedź #405 dnia: Sierpnia 20, 2013, 13:37:42 »
Polecałbym przestać grać w gry i zacząć żyć, żeby nie zdziadzieć.

Radzimy sobie ;).

Nie wiem co było na Humble czy podstawka, czy całość z dodatkami ale jest co ściągać a Origin nie jest najlepszym wynalazkiem. Musisz próbować.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #406 dnia: Sierpnia 20, 2013, 14:44:29 »
Stawiam na akcję promocyjną. Chociaż mi na łączu 6 Mbit/s kiedyś ściągało jak bym miał łącze 3 - 4 Mbit/s, bardzo rzadko osiągało pełną prędkość. Wtedy była promocja 50% ceny i ściągałem "całego" BF3 Premium.

PS Na Humble jest tylko "goły" BF3.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #407 dnia: Sierpnia 20, 2013, 15:18:48 »
Do ściągnięcia jest 20GB. Idzie z max. prędkością, ale co kilka procent zatrzymuje się. Niby się ściąga, ale nie ma w ogóle przyrostu ściągniętych bitów.

« Odpowiedź #408 dnia: Sierpnia 21, 2013, 12:20:40 »
Nowy trailer "Paracel Storm" Multiplayer BF4 :
http://www.youtube.com/watch?v=3_xaIv7Wo1A#t=10

« Odpowiedź #409 dnia: Sierpnia 21, 2013, 19:17:09 »
Znów jest promocja w Origin, w tym przecena BF3 i dodatków, łącznie z Premium:
http://store2.origin.com/store/eaemea/pl_PL/html/pbPage.Gamescom_Sale_pl_PL/
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #410 dnia: Września 10, 2013, 00:19:15 »
Czy zauważyłeś, że w Battlefieldzie, rzadko zdarzały się lagi? Czy zwróciłeś uwagę, że animacje zawsze są płynne? Czy zdarzyło się Tobie wpakować we wroga cały magazynek, a on jakby nigdy nic sprzedał Ci kulę w łeb i pobiegł dalej? Jeżeli choć raz odpowiedziałeś tak, to wiedz, że coś się dzieje. Otóż po blisko 130 godzinach gry dowiedziałem się o tym, że w menu jest opcja o nazwie "wygładzanie danych sieciowych", albo bardzo podobnej. Odpowiada ona za to, żeby animacje były płynne itp. Myk polega na tym, że im wyżej ustawiony suwak, tym bardziej interpolowane są dane i to co widać na ekranie niekoniecznie musi się pokrywać z faktyczną sytuacją na serwerze. Ot takie małe oszustwo. Po tym jak przesunąłem suwak do oporu w lewo animacje są gorsze, ale faktycznie takich sytuacji jak ta opisana powyżej jest zdecydowanie mniej i jakbym wyniki lepsze miał. Sprawdźcie czy Was też nie robią w balona. :)
« Ostatnia zmiana: Września 10, 2013, 07:23:34 wysłana przez KosiMazaki »
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #411 dnia: Września 10, 2013, 05:00:56 »
Vulg, nie żebym się czepiał, ale to coś, o czym pisałem już tu wielokrotnie, stwierdzając, że BF3 nie sprawdza się jako gra "skillowa". Zresztą interpolacja jest sztuczką, która znana jest w grach sieciowych od czasu Q3, a po rozpoczęciu się hegemonii konsol została mocno rozwinięta, żeby stworzyć wrażenie "komfortowej rozgrywki". W końcu w nowoczesnych grach jest tyle grafiki i innych wodotrysków, że mało kto zorientuje się, że coś jest nie tak. Stąd poczucie przypadkowości niektórych starć, ciągłe spory o balans broni i w zasadzie kompletna śmierć gatunków FPP/TPP na arenie e-sportowej. 

Ale nie jest tak, żeby "robiono nas w balona". To jest powszechnie znana technologia. W Gears of War 3 np, było to tak dobrze zrobione, że nie dało się poznać, czy gramy na dedykowanym serwerze, czy przez P2P (osobiście podejrzewam, że całe te dydyki były ściemą), ale analiza filmików klatka po klatce wykazywała, że pociski czasami lecę zupełnie nie tam gdzie się celuje. Tam gracze drążyli temat, bo scena kompetetywna była dobrze rozwinięta i całe to voodoo nie dawało ludziom spać po nocach, zresztą było dość oczywiste, bo GoW miał mało broni i dość skonkretyzowane tryby gry. BF3 to dość często kompletny chaos i mało kto się zagłębia w te niuanse, zawsze można sobie odbić rozjeżdżając czołgiem pieszych, albo zajść kogoś od tyłu. Nikt tu nie toczy kilkuminutowych pojedynków na raile.

W BF3 cała sprawa kodu sieciowego i jego nierówności już dawno została wywleczona na światło dzienne przez portal Gamereplays.org, gdzie były filmiki z jasnymi dowodami, że kod sieciowy jest spartolony jeszcze w becie i pisali, że to dlatego, że już w BC2 był spartolony, bo ten silnik tak ma. Stąd, dużo, dużo później DICE dodało ten suwak, żeby nikt nie jęczał. Z jednej strony powinienem być zaskoczony, że ktoś o tym jeszcze nie wiedział, ale z drugiej strony w zasadzie nie jestem, bo całe granie w multi w BF3 to nawijka o teamplayu, skali, pojazdach, destrukcji i mało kto zwraca uwagę, na starcia 1 na 1, bo przecież w innych nie da się określić jasno, że coś było nie tak, a zarówno DICE, jak i ich community promują ostro grę zespołową, więc temat się rozmywa. A są jeszcze tacy, którzy grają tylko na HC, bo niby bardziej realistyczne i tam to już w ogóle nie ma znaczenia.

Tak ogólnie, to interpolacja jest potrzebna, bo strzelanki najczęściej przesyłają tylko ograniczoną liczbę klatek (zazwyczaj 30), żeby unikać właśnie lagów i gdyby nie inerpolowanie rozgrywki, to dalej mielibyśmy animacje jak z pierwszego Dooma. Zresztą nawet w Q3 po LANie gra bez interpolacji potrafi przyspożyć mdłości, bo wszystko spike-uje jak osie w joyach na chińskich potach. Kolejna sprawa, to fakt, że nawet przy lagu, strzelając w interpolowany model zawsze jest jakaś szansa, że się trafi, czego nie można powiedzieć o sytuacji, kiedy przeciwnik w ogóle znika podczas gubienia pakietów, by pojawić się sekndę później w kompletnie innym miejscu. Interpolacja jest w zasadzie dobra, ale co z tym, że strzelamy i nic, bo jest lag i nawet tego nie widać? Jest piękny i banalny sposób rozwiązania tego problemu - rozliczanie trafień z poziomu klienta (Insta-Unlagged, albo ET Pro ktoś pamięta?), ale twórcy gier nie chcą tego robić, bo się boją, że źli cheaterzy się rozplenią (przecież normalnie to ich wcale nie ma).

To jak grać Panie Premierze? Ano trzymać się starej zasady z lat 90 - nie wchodzić jak ping jest powyżej 60. Że takich serwerów jest mało? To akurat wina "dostawcy gry", uwierzcie mi da się! W takim America's Army miewałem na łączu 128K pingi rzędu 1-20 ms. Z najlepiej to w ógle grać po LANie - mniejsze chamstwo na mapie, jak każdy wie, że może za nimiłą odzywkę dostać klawiaturą po głowie. ;)

Ups, BF3 nie obsługuje...

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #412 dnia: Września 10, 2013, 09:47:40 »
Po tym jak przesunąłem suwak do oporu w lewo animacje są gorsze, ale faktycznie takich sytuacji jak ta opisana powyżej jest zdecydowanie mniej i jakbym wyniki lepsze miał. Sprawdźcie czy Was też nie robią w balona. :)

Przesunięcie suwaka z maksimum do minimum, to jak wpadnięcie z deszczu pod rynnę. Generalnie zasada jest taka, i ja ją stosuję, że suwak powinien być w położeniu, a najlepiej "ciut" wyżej od maksymalnego pingu na danym serwerze. Innymi słowy, jeżeli mamy ping 38 ms to ustawić należy mniej więcej tyle, a najlepiej bliżej połowy paska- pingi i tak nie są stałe.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #413 dnia: Września 10, 2013, 10:35:14 »
Niepojęte, ale nie kojarzę tego paska i tych ustawień. :)  Ale ze mnie lamer. A może dlatego, że ostatnio mniej biegam, a jak już to w BC2, gdzie znalazłem serwer, który ma wyłączone ograniczenie wielkości map i można chodzić i jeździć wszędzie. Szkoda tylko, że nie da się zahakować i mieć większej ilości graczy na tak powiększonych mapach. ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #414 dnia: Maja 29, 2014, 17:58:18 »
UWAGA UWAGA!
Dziś dostępny jest BF3 jako specjalny prezent darmo na orignie (nie żaden przekręt).

https://www.origin.com/pl-pl/store/free-games/on-the-house

Pobierać zanim zniknie.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #415 dnia: Maja 29, 2014, 19:28:10 »
Nie zniknie do 3 czerwca.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

audentity

• Gość
« Odpowiedź #416 dnia: Maja 29, 2014, 19:38:21 »
Wygląda na to, że chętnych na darmową rozrywkę jest sporo bo przy ściąganiu co parę minut mam błąd serwera :|

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #417 dnia: Maja 29, 2014, 20:53:35 »
UWAGA UWAGA!
Dziś dostępny jest BF3 jako specjalny prezent darmo na orignie (nie żaden przekręt).

https://www.origin.com/pl-pl/store/free-games/on-the-house

Pobierać zanim zniknie.

http://il2forum.pl/index.php/topic,15323.msg308426.html#msg308426
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #418 dnia: Maja 29, 2014, 20:55:52 »
Wygląda na to, że chętnych na darmową rozrywkę jest sporo bo przy ściąganiu co parę minut mam błąd serwera :|
Ja jak grałem na jednym serwie to 80% graczy było newbie freebie, padali jak muchy, więc zainteresowanie jest i to jeszcze jakie.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #419 dnia: Maja 29, 2014, 21:18:03 »
Jak w RO2 jak była promocja, ludzie się rzucili i było nawet 16000 graczy online. Teraz 2000-3000. Przejdzie im z tym BF3. Mi przeszło.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.