Autor Wątek: Edytor misji w DCS: kilka pytań  (Przeczytany 15554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
Odp: Edytor misji w DCS: kilka pytań
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 24, 2013, 22:30:45 »
A da się skonfigurować FARPa tak, aby obsługiwał prosiaki?
Testowałem i domyślnie FARP nie obsługuje prosiaków, ale może jakiś plik wystarczy zmienić? Tzn. powinienn być jakiś skrypt co definiuje jakie maszyny z FARPa mogą korzystać, i tam pewnie będzie lista tych maszyn.

W DCS jest wiele dróg, gdzie można lądować bez problemów. Można nawet jeździć prosiakiem jak samochodem i to nawet w mieście.

« Odpowiedź #31 dnia: Maja 18, 2013, 22:48:50 »
Czy podczas misji którą sam zrobiłem da się uzupełnić paliwo i amunicję na lotnisku? Jak to się robi jeśli się da?

« Odpowiedź #32 dnia: Maja 18, 2013, 23:12:51 »
Domyślnie wszystkie lotniska są neutralne. W edytorze musisz kliknąć na lotnisko z którego chcesz operować i wybrać dla niego odpowiednią stronę konfliktu.

« Odpowiedź #33 dnia: Maja 19, 2013, 12:14:42 »
Nie rozumiem. Gdzie jest opcja przypisywania lotnisk?
Przeniosłem do odpowiedniego wątku. Mekki.
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2013, 12:38:17 wysłana przez Mekki »

« Odpowiedź #34 dnia: Maja 20, 2013, 10:45:51 »
Jak klikniesz myszką na lotnisku to powinno pojawić się małe okno z podstawowymi informacjami. Tam właśnie możesz przypisać lotnisko do czerwonych lub niebieskich. Domyślnie jest NEUTRAL. Piszę z głowy, ale tak właśnie robiłem ok 2 tyg. temu gdy edytowałem quick mission dla A-10A.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 20, 2013, 16:40:21 »
Jak masz sojusznicze jednostki obok lotniska to one przejmują lotnisko. Czyli czasami nawet nie trzeba ustawiać "właściciela" lotniska. Wystarczy ustawić sojusznicze pojazdy obok lotniska.

Pamiętaj, że każde lotnisko może być przejęte przez wroga.
Nawet jak ustawisz np. BLUE to jak siły RED będą obok lotniska i nie będzie tam jednostek BLUE broniących lotniska to automatycznie przejmą one lotnisko na swoją stronę. W MP często to się zdarza.

Z FARP'em sprawa ma się inaczej. Nawet jak ustawisz właściciela FARPa, to będziesz musiał podstawić specjalne pojazdy obsługujące FARPa aby można było robić rearm, refuel, podłączyć GPU, czy naprawić pojazd.

Z tego co pamiętam to po stronie BLUE do łączności helo-FARP potrzebujesz HUMVEE. HEMETTa musisz mieć do refuela i jeszcze ciężarówkę jako rearm oraz GPU.
Po stronie RED nie pamiętam jakie pojazdy FARPa obsługiwały.

« Odpowiedź #36 dnia: Maja 20, 2013, 19:12:31 »
Dzięki. Udało się.
Teraz mam kolejne pytanie. Mam taki trigger load mission jak go użyć i po co on jest?

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 20, 2013, 19:53:12 »
Chyba ładuje nową misję.

Czyli np. jak warunki zostaną spełnione ładuje określoną misję.
Można wtedy robić kampanie złożone z wielu misji online.

« Odpowiedź #38 dnia: Maja 20, 2013, 20:01:51 »
No właśnie nie chce ładować. Ktoś opisze jak dokładnie to zrobić?

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 20, 2013, 21:02:02 »
Pewnie kolejny bug...

« Odpowiedź #40 dnia: Maja 22, 2013, 17:17:52 »
Proszę wycofać ten wpis

« Odpowiedź #41 dnia: Maja 25, 2013, 22:18:51 »
Czy ktoś bawił się kiedyś preferencjami jednostek. Chodzi o to żeby np Avenger namierzał mnie dopiero na wysokości 60m a nie 10. W wersji 1.02 mam z tym mały problem i nie potrafię tego zrobić. We wcześniejszej wersji nie było z tym problemu.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 27, 2013, 12:28:30 »
Chyba się nie da (i nigdy się nie dało) w ME ustawić na jakiej wysokości jednostki mają namierzać cel.

Avenger ma zasięg około 3 kilometrów, więc namierzanie na 60 metrów to trochę całkowicie bez sensu... Równie dobrze wychylony strzelec mógłby rzucać kamieniami  :D

« Odpowiedź #43 dnia: Maja 28, 2013, 14:36:52 »
Nie chodzi o to czy coś ma sens czy nie. Pytałem czy da się tak zrobić, bo robię misję gdzie chciałbym aby latanie na poziomie np wyższym niż 100m było związane z wykryciem przez wyrzutnie i ich ostrzał. A może znacie jakieś inne rozwiązanie?

« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 05, 2013, 15:30:43 »
Czy ktoś mógłby opisać, do czego służą poszczególne triggery w mission editor. Większości nie rozumiem, a te najprostsze to trochę mało.