Autor Wątek: Edytor misji w DCS: kilka pytań  (Przeczytany 15522 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Edytor misji w DCS: kilka pytań
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 05, 2013, 17:14:03 »
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 06, 2013, 13:08:28 »
No super. A znajdę gdzięś opcję PL?

« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 06, 2013, 13:16:59 »
Wątpię, tym bardziej że cały interface jest i tak po angielsku.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #48 dnia: Września 14, 2013, 20:03:31 »
W jaki sposób można ustawić aby samoloty AI na lotnisku startowały z opóźnieniem? Czy jest możliwość, żeby na starcie misji stały już na płycie lotniska, ale startowały po czasie jaki sobie ustawię?

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Września 16, 2013, 13:39:39 »
Wybierasz pierwszy waypoint (czyli miejsce w którym spawnuje się samolot) i tam masz takie okienka opisane "START" (przy następnych waypointach są one opisane "ETA"), tam wpisujesz godzinę startu maszyny i powinno działać (nie testowałem tego sposobu).

Tak jak tutaj.

Tylko jako waypoint wybierasz pierwszy (chyba SP), a nie końcowy (DP).
I zamiast "ETA" masz "START".
Oczywiście nie jest to mój screen. I nie ustawiasz żadnego "zadania" (task) :-)

« Odpowiedź #50 dnia: Września 16, 2013, 21:21:16 »
Dzięki Maciek za odpowiedź ale ten sposób mnie nie satysfakcjonuje, bo maszyny pojawiają się magicznie na płycie lotniska w ustawionym czasie, a ja chcę żeby już stały od początku misji. Ale udało mi się znaleźć rozwiązanie na forum ED.

1. Wejść w zakładkę "triggered actions" dla grupy x
2. Dodać akcję: "perform command", wybrać "start"
3. Wchodzimy trigger editor- dodać triger "ONCE"- condition wybrać typ "TIME MORE"( ustawić czas w sekundach) - w actions ustawić na "AI TASK SET" i wybrać grupę x
4. Jeszcze na koniec, dla grupy x zaptaszkować opcję "UNCONTROLLED"
Sprawdzałem i działa jak chciałem.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #51 dnia: Października 01, 2013, 13:15:45 »
Panowie mam pewien problem, jest lotnisko Senaki-Kolkhi-Tskhahaya (UGKS). W wyposażeniu radionawigacyjnym lotniska znajduje się ILS, TACAN oraz 2 x NDB. Istota problemu dotyczy właśnie tych ostatnich. W mapie przypisane mają częstotliwości z niższych zakresów odpowiednio NDB "TI" 156 kHz(Dalsza), NDB "I" 129 kHz(Bliższa), niestety UH-1 Huey nie obsługuje tego zakresu, stąd moje pytanie czy jest jakaś możliwość zmiany częstotliwości na wyższą lub ewentualne dodanie w ich miejsce innych radiolatarni w edytorze misji?
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #52 dnia: Października 02, 2013, 21:03:42 »
Może spróbuj edytować plik Beacons.lua.  Znajduje się w DCS World\Bazar\Terrain

Edytor misji
« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 06, 2016, 20:22:35 »
Większość czasu spędziłem na Falconie z małymi przerwami na DCS , a jeszcze wcześniej na FC, bo to właśnie tu porywa mnie edytor misji czego w Falconie niestety BRAK! (dokładnie sprawa rozgrywa się o brak triggerów w Falconie)

Postanowiłem założyć ten wątek , bo myślę, że edytor w DCS jest dość mocno rozbudowany i może pomóc nie jednemu z nas.

Tak też zadaję pierwsze pytanie , które przenoszę właściwie z innego działu i o którego proszę usunięcie z tamtego też działu:

Misja- AH64D-AFAC:

1) Jak zrobić, aby mój AH64D , który jest ustawiony pod AFAC latał w kółko z punktu A do punktu B?
2) O ile uda się odpowiedzieć na pytanie 1, to jak zrobić , żeby mój AH64D latając od A do B, kiedy wykryje wroga automatycznie zdał z tego raport i nie oddalał się od niego do momentu zniszczenia go prze zemnie?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 06, 2016, 20:51:32 wysłana przez YoYo »

« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 07, 2016, 16:01:36 »
Myślę że nie da rady zrobić. Będzie to co najwyżej jeden przelot. Nie zaprzęgniesz go w kierat.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 07, 2016, 19:29:00 »
Ad. 1. W zaawansowanych opcjach waypointu (advanced waypoint actions) dodaj zadanie (task), potem wybierz kategorię "perform command" i wybierz "switch waypoint", gdzie określasz do którego WP ma się cofnąć AI. Piszę z pamięci, więc mogę coś poknocić w nazwach.
Ad. 2. To też można na pewno zrobić, ale musiałbym przysiąść do ME. Pewnie trzeba dodać jakiś warunek dla tej jednostki, ale już nie w "advanced waypoint actions", a w ogólnych skryptach.

« Odpowiedź #56 dnia: Maja 18, 2016, 12:25:27 »
Dodałem sobie skrypt MIST. Działa super!
A czy ktoś wie czy da się mienić i jak forma tworzonych stref ZONE? Chodzi o to , że to zawsze jest okrąg i można ustawiać tylko jego średnicę, a da się to zmienić np na prostokąt?

« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 06, 2016, 00:28:09 »
Zrobiłem misję ilustrującą taki epizod z pokazów w Mirosławcu:

https://www.youtube.com/watch?v=SYQPQtr_A6Y

może słabo widać bo telefonem nagrywane. Generalnie chodzi o przejęcie jadącego konwoju przez pododdział szturmowy na śmigłach, ale w DCS gdy wyląduję śmigłem przed nosem jadącemu pojazdowi (AI) ten bezceremonialnie i z premedytacją taranuje stojący przed nim śmigłowiec (tu Ka-50).
Czy ma ktoś pomysł jak to obejść?
Ja miałem taki pomysł żeby przypisać strefę "ZONE" do jadącego pojazdu i w momencie wykrycia w niej śmigłowca zatrzymać jadący pojazd, ale nie wiem czy jest taka możliwość i w jaki sposób to uzyskać - słaba znajomość edytora..

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 11, 2016, 13:24:27 »
Ktoś wie jak dodać częstotliwość UHF pod np. ciężarówkę czy coś na mapie (Np. 299 dla UHF), tak by działał nam dodatkowy niestandardowy ADF na mapce?
Jakoś nie mogę tego nigdzie znaleźć.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 11, 2016, 14:19:53 »
Z tego co pamiętam, można było zrobić to w okienku Advanced (waypoint actions). Dodajesz akcję typu "perform command" i ustawiasz "set frequency". Jednak nie wiem czy o coś takiego ci chodzi.