Autor Wątek: Pomoc w założeniu własnej grupy akrobacyjnej.  (Przeczytany 3598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pomoc w założeniu własnej grupy akrobacyjnej.
« dnia: Lipca 21, 2011, 20:40:15 »
Witam serdecznie!
Mam propozycje do wszystkich pilotów, którzy zawsze chcieli spróbować akrobacji lotniczej i lotów w formacji.

Bez owijania w bawełnę. PAT Wataha, chce w te wakacje ruszyć z projektem, którego celem będzie stworzenie nowych polskich grup akrobacyjnych, latających w FSX.

Zainteresowany? Pisz!
Wystarczy zgłosić się do mnie na skype: shifti_windfucker, lub GaduGadu: 7744489

Opisze jednak w skrócie czego wymagamy, a raczej co jest niezbędne do zabawy, oraz co oferujemy.

Po pierwsze primo! Zależnie od ilości ochotników powstanie jedna, dwie, lub więcej GA. W jednej nie może być jednak mniej niż 3 pilotów.
Po drugie! Dostaniecie od nas: Solidne wyszkolenie, naszą pomoc z wszystkimi problemami związanymi z FSX'em, nauczycie się prowadzić własną grupę, a także wkręcimy was w środowisko display teamów ;) . Na tym nie koniec.. za darmo otrzymacie kanał na Mumblu (dla niewtajemniczonych to program do komunikacji, podobny do TS'a, ale o niebo lepszy), własne malowania samolotu waszego projektu! ...oraz inne, niezbędne, o których zapomniałem.

Czego wymagamy? CZASU! Nasze treningi odbywają się codziennie. Wiem, że dla wielu osób jest to niemożliwe, jednak bez tego nie ma mowy o powstaniu jakiejkolwiek, DOBREJ grupy akrobacyjnej. Nie spodziewajcie się też, że od razu wszystko dostaniecie ;) Szkolenie będzie trwało od 3 miesięcy w górę. Dlaczego tak długo? W ciągu tego czasu będziemy mogli was bliżej poznać i podpowiedzieć wam, kto do czego się nadaje. W tym czasie też ochotnicy ze słomianym zapałem odpadną i zostaną osoby, które połknęły bakcyla. Nie mamy zamiaru wysilać się dla osób, które po tygodniu odejdą bez pożegnania.

P.S. Miło by było, gdyby ochotnicy chcieli latać na propach. Jest wiele świetnych samolotów przeznaczonych do akrobacji, takich jak Z50, czy Su26. Nie jest to jednak wymóg, propozycja dotyczy także tych, którzy planują wskoczyć na suszary ;)

Wszystko! Więcej info u mnie ;)
Pozdrawiam!

Zefirro

• Gość
Odp: Pomoc w założeniu własnej grupy akrobacyjnej.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 22, 2011, 06:21:50 »
Czego wymagamy? CZASU! Nasze treningi odbywają się codziennie. Wiem, że dla wielu osób jest to niemożliwe, jednak bez tego nie ma mowy o powstaniu jakiejkolwiek, DOBREJ grupy akrobacyjnej.

Wybaczcie, ale pozwolę sobie nie zgodzić się z zacytowanym fragmentem, który może być odebrany jako dyskredytujący inne zespoły. Czuję się wywołany do tablicy jako prowadzący grupy akrobacyjnej, która nie czuje się niedobra, a jednak nie ma treningów codziennie. Moje czteroletnie doświadczenie w lataniu w zespole akrobacyjnym, które poparte jest pewnymi osiągnięciami trudnymi do podważenia jak choćby podwójny udział w największej wirtualnej imprezie akrobacyjnej (za każdym razem w bardzo solidnym występie), pozwala mi stwierdzić, że wcale nie trzeba burzyć całkowicie życia prywatnego i spinać się na codzienne treningi, żeby mieć "DOBRĄ" grupę akrobacyjną. Inne, największe, wirtualne zespoły akrobacyjne również nie ćwiczą codziennie - po prostu nie mogą sobie na to pozwolić, jako że większość członków wyrosła już z wieku szkolnego i nie ma wystarczająco dużo czasu na codzienne, regularne loty. Co więcej taka presja może być frustrująca i demotywująca. Bardziej istotna jest po prostu systematyczność i nieprzerwany cykl ćwiczeń.

Nikt nie chce zmieniać Waszego sposobu trenowania, jednak proszę o ostrożniejsze dobieranie słów, gdy chcecie opisywać i oceniać całe środowisko.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 22, 2011, 12:47:59 »
A nie, nie!
Nie oto tutaj chodziło.
Swoje doświadczenie bierzemy z FSX, z tego, co mogliśmy zobaczyć, na scenie.
Do pozostałych grup (żeby było jasne) mamy ogromny szacunek i cieszymy się, że są!

Tak więc, Zefirro
Źle to przyjacielu odebrałeś.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 30, 2011, 13:31:27 »
I dobrze i żle .
Domyslam sie że mówiąc DOBRA grupa akrobacyjna masz na mysli to że bedzie prezentować DOBRY poziom w lataniu zespołowym .
Ale Zefir napewno miał racje co do codziennych treningów czy też ogólnie tego zagadnienia.
Otóż DOBRA grupa akrobacyjna powinna obronić sie sama. W historii dotyczącej tego typu lotnictwa w wiekszości przypadków
poczatki brały się od głównego czynnika jakim była grupa ludzi z zapałem i checiami.
Dlatego jaka by nie była ogromna wasza wiedza (niewiem więc nie oceniam) na temat lotów na FSX po tą własnie wiedze ludzie muszą zgłosić sie sami.
Tylko wtedy jesli ktos bedzie miał determinacje żeby samemu szuakć wiedzy i szukać porad u innych - w tym przypadku WAS - ma szanse cos w tej
materii osiągnąć. Macie swoją strone www. wiec znaleść was nie trudno. Oferowanie pomocy ma sens tylko jesli chcemy pozyskać kogos do własnego zespołu.
Taka jest prawda a wiesz mi że chciałbym żeby było inaczej. Mnie samemu chodzi po głowie pomysł zmontowania grupy pokazowej na Ka-50 . Jak dotej pory
nie narzekam na nadmiar chetnych a pytałem tu i tam .

FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 30, 2011, 14:51:22 »
Pomysł zacny tyle że ... życie szybko go zweryfikuje.
Sam bawiłem się z Lesniakiem w wirtualnych Zelaznych. Było nas czterech tylko ... że skończyło się na 2-óch może 3-ech słabych filmidłach na "jutubie" I tyle było tej WGA.Poza tym reszty teamu nigdy na sesji nie było. Tylko ja i Leśniak**
Potem była grupa zmontowana u mnie w firmie lataliśmy na na mocno przerobionych Z-50  *.CFG  i *.AIR były w zasadzie napisane od zera no i co z tego. Gdy w końcu zaproponowałem prowadzącemu żeby wyjść z " Local Network" to się okazało że to albo 3-ci czasu nie miał że prowadzącemu coś tam wypada i koniec końców zostałem sam z ekstra malowaniami zlinów kompletem nowych zegarów i całą resztą szajsu. Trochę solowałem ale ile można.  Szukałem  tez chętnych żeby to pociągnąć dalej ale wszytko rozbijało się o chęci... owszem wspólne loty ok. Ale utrzymanie w szyku... nawet na motolotni czy extrze dla większości było problemem więc zlina nawet nie proponowałem.

Z całego tego bajzlu zostało mi  Cargo

i Zliny
http://img845.imageshack.us/img845/4040/20113314334752.jpg

W zasadzie to to ogłoszenie brzmi jak "zakamuflowane" szukamy świeżej krwi :). No ale cóż. Życzę powodzenia ( nie dziękować )

* AIR i CFG nie mogę udostepnić autor po prostu sobie tego nie życzy
** Roan wie któż to taki. :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2011, 12:14:25 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 03, 2011, 22:50:58 »
Co do grupy GA "Żelazny", to niestety targnęliście się na coś co was przerosło. I praktycznie skończyło się na malowaniach. A w tym temacie trzeba czegoś więcej.
Przede wszystkim zapału. Fakt, ciężko jest znaleźć kogoś dobrego, ale nie jest to nie możliwe. Znam z doświadczenia.
W naszej grupie też przewinęło się kilka osób. A jednak byliśmy w stanie zastąpić ich innymi równie dobrymi ludźmi.
Jak piszesz "bawiłeś" się z Leśniakiem. To wybacz, ale z takim podejściem, już bym wiedział z kim mam do czynienia.

W zasadzie to to ogłoszenie brzmi jak "zakamuflowane" szukamy świeżej krwi :). No ale cóż. Życzę powodzenia ( nie dziękować )
Wymyślił geniusz. Jakbym potrzebował, to bym po prostu napisał.

Szukamy ludzi z pasją. Bo dla takich jesteśmy w stanie poświęcić swój czas i podzielić się zdobytym doświadczeniem.
Poza tym, wiem jak się kończy temat pod tytułem "zakładam grupę, szukam ludzi". Większość woli przyjść na gotowe, a nie zaczynać od początku.
I o to właśnie chodzi, żeby pomóc osobie, która chce coś zrobić, ale na samym starcie dostaje kopa w zad, od gości, którzy na dzień dobry skutecznie mieszają ją z błotem.

to się okazało że to albo 3-ci czasu nie miał że prowadzącemu coś tam wypada
No wybacz, każdy ma swoje sprawy i nie zawsze da się siedzieć 24H przed komputerem.

i koniec końców zostałem sam z ekstra malowaniami zlinów kompletem nowych zegarów i całą resztą szajsu.
Skromnością nie grzeszysz. Czy ty kiedykolwiek zrobiłeś coś źle? NIE, bo jesteś taki fajny, bystry i twórczy.
A i dziękuje, za te zdjęcia, są takie piękne i w ogóle dziękuję, że wykorzystałeś okazję, aby się nimi pochwalić w moim temacie.

Serdecznie dziękuję !
ROAN

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 04, 2011, 16:17:46 »
Co do grupy GA "Żelazny", to niestety targnęliście się na coś co was przerosło. I praktycznie skończyło się na malowaniach. A w tym temacie trzeba czegoś więcej.
Fakt trzeba było coś wiecej... cóż wtedy nie wyszło może kiedyś.

Jak piszesz "bawiłeś" się z Leśniakiem. To wybacz, ale z takim podejściem, już bym wiedział z kim mam do czynienia.

A niby czym innym jak nie zabawą jest FSX. Chcesz prawdziwej akrobacji to na lotnisko najbliższe marsz.

Tyle w temacie z mojej strony

PS.
FSX był jest i będzie tak jak każdy jeden symulator tylko zabawką i żaden http://www.tvp.pl/filmoteka/film-dokumentalny/spoleczenstwo/niezwykly-lot-boeinga-737 tego nie zmieni. Z małymi wyjątkami to z nas są piloci jak z koziego zada trąba.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 06, 2011, 14:33:25 »
@Mac
Zgadzam się, W.G.A. Żelazny to przynajmniej z mojej strony niewypał, filmidła też nienajlepsze, źle się za to wszystko zabrałem, i w ogóle... Jednak stworzenie strony www, nagranie wszystkich videoclip'ów, zmontowanie ich i dopasowanie ścieżki dźwiękowej..ok, filmów niewiele i słabej jakości, ale tworząc to wszystko miałem szczerą nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Zabrało mi to sporo czasu, wstrzymałem projekt, bo wiedziałem i wiem że nie podołam ilości obowiązków i potrzebnych zdolności aby uczynić z tego coś porządnego, tak jak Roan powiedział- zadanie jakie sobie postawiłem przerosło mnie.
A określenie tego wszystkiego 'zabawą' raczej nie sprzyja mojemu nastrojowi. Jest zasadnicza różnica pomiędzy 'zabawą', a 'hobby'.

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 20, 2011, 00:52:19 »
Jest zasadnicza różnica pomiędzy 'zabawą', a 'hobby'.

Niestety ... wszystko co nie przynosi wymiernej korzyści w portfelu było jest i będzie tylko zabawą. A hobby... wierz lub nie jeśli mądrze się zabrać do tematu to można nawet  kasę klepać. Akurat w moim przypadku hobby przekułem w pracę dość zyskowną i przyjemną. I nie ważne jak to nazwiemy tylko zabawa i konsumpcja zysku nie przynoszą, tak więc .. this is only fun nothing more nothing less

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 04, 2011, 04:18:44 »
Odgrzebię sobie stary temat, bo to, co wczoraj zobaczyłem zdziwiło mnie i szczerze zasmuciło. Podczas naszego pokazu na VFAT, na czacie, do którego dostęp mają wszyscy oglądający pokazy (znajduje się obok odtwarzacza) było sporo Polaków. Były wśród nich osoby zachowujące się wulgarnie. Smutne jest to, że ich zachowanie dotyczyło przede wszystkim właśnie zespołu Wataha, a przynajmniej jedna z tych osób używała loginu zaczynającego się od "wataha". Wypowiedzi zawierały wulgaryzmy, jak np. "Wataha jest najlepsza, k***a". Dodam, że było to tym bardziej chamskie, że ktoś próbował bezczelnie reklamować zespół (i jego stronę) w czasie pokazu, na który APASQ pracowało długimi miesiącami.

Nie wiem, na ile były to osoby związane z zespołem, czy tylko pod członków się podszywały. Chciałem jedynie zaznaczyć, że takie zachowanie to nie tylko zwykłe "robienie wioski", ale psucie opinii Polsce i Polakom. Ponadto, w środowisku, które i tak jest małe, wywoływanie niepotrzebnych sporów. Przykre...

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 04, 2011, 15:43:22 »
Mogę tylko potwierdzić, jedyne bluzgi jakie widziałem na czacie były po polsku a ich natężenie osiągnęło szczyt przed i po występach kolegów z APAsq.  Wiocha na całego.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 05, 2011, 10:59:11 »
Witajcie,
Niestety na chwilę obecną nie jestem tego w stanie sprawdzić, bo osobiście "dotarłem" na pokazy dopiero późnym wieczorem i to dopiero wczoraj.
Skoro piszecie że tak było, to czuję, za swój obowiązek to sprawdzić.
Aktualnie nie mam informacji czy ktoś z ekipy oglądał VFAT, ale się dowiem.
Piszesz Zefiro, że incydent miał miejsce podczas waszych pokazów? czyli w sobotę tak?
Prosił bym jeżeli to możliwe o dodatkowe informacje gdzie i kiedy to się wydarzyło. Bo jeżeli to zrobił ktoś od nas (w co osobiście wątpię, bo nie spodziewał bym się wulgaryzmów ze strony zespołu, a już na pewno nie na czatach itp.) no chyba że mam w teamie debila, który nie zdaje sobie sprawy jak bardzo zaszkodził swoim zachowaniem grupie WATAHA i jak bardzo nadszarpną naszą reputację!
Oczywiście poruszę tą sprawę na naszym forum i podczas naszego następnego treningu.
Przykro mi to słyszeć, tym bardziej że sprawa dotyczy mojego zespołu dla którego sam poświęcam dużo czasu i ciężko pracuję nad tym aby podnosić jego profesjonalizm.
Ci którzy mnie znają, wiedzą że tak jest.

Tak więc proszę, zanim zaczniecie wieszać psy na zespole, dajcie mi trochę czasu na sprawdzenie, czy to aby na pewno ktoś z nas maczał w tym palce.
Bo osobiście nie wydaje mi się i szczerze liczę na to, że nie mamy wrogów, tak w FSX jak i na innych symulatorach.
A co do APASq, to tym bardziej zabolała mnie informacja że ktoś akurat podczas waszego występu użył sformułowania "wataha jest najlepsza".
No bo zaraz sam się uniosę i szlak mnie trafi!

Panowie, lecę do pracy. Jak wrócę to obiecuję zająć się tą sprawą, bo tak nie może dalej być.
Przepraszam!
ROAN

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 06, 2011, 18:03:29 »
.....

Fanem Watachy no cóż nie jestem tak jak i nie jestem wielkim fanem nazywania FSX-a symulatorem. Niemniej oglądałem loty i ta "polaczkowatość" drażni. Aż szkoda że screenów nie robiłem.

« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 06, 2011, 22:10:22 »
W związku z tym, że rozmowa nie dotyczy tematu, proszę o jego usunięcie.

Jeżeli tylko dowiem się czegoś więcej odnośnie incydentu na VFAT, poinformuję via PM zainteresowanie osoby.
Liczę, że w przyszłości, gdyby podobna sytuacja zaistniała, bo niestety wykluczyć jej oraz wpływu na czyjąś głupotę nie mam, zostanę wpierw poinformowany na email lub PM, a nie w temacie, który został utworzony w innym celu.

Przepraszam, dziękuję za wszystkie posty i wesołych świąt wszystkim życzę.
ROAN

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 06, 2011, 22:22:06 »
Niech posty zostaną. I tak temat nie jest rozwijany więc czemu nie?
BTW jak widać sprawa ruszyła nie tylko chłopaków z APASQ i zapewne nie tylko oni czekają na wyjaśnienia.